5 Høringsuttalelsene
Forslaget til lovendring har vært sendt på høring til berørte departementer, Den norske lægeforening, Statens helsetilsyn, landets fylkesleger, Likestillingsombudet og Norsk Pasientforening. Høringsnotatet ble sendt høringsinstansene den 9 oktober 1996 med høringsfrist 1 januar 1997.
Det har innkommet 21 høringsuttalelser, herav fra 14 fylkesleger, fra 4 departementer samt fra Den norske lægeforening og fra Statens helsetilsyn. Av disse er det 10 som meddeler at de ikke har merknader til høringsnotatet.
De som har merknader til høringsnotatet, er stort sett enige. Det bemerkes at sterilisering av kvinner fortsatt er et langt mer omfattende og potensielt farlig inngrep enn sterilisering av menn, og at det derfor må stilles klare faglige krav til virksomheter som skal kunne foreta slike steriliseringsinngrep. Statens helsetilsyn foreslår at kravene fortrinnsvis bør fremgå av lovens forarbeider og/eller av forskrifter gitt i medhold av lovens § 14, og at kravene videre bør fremgå av fylkeslegens godkjenningsvedtak.
Videre foreslår Statens helsetilsyn at følgende minstekrav bør stilles til virksomhet som godkjennes for å utføre sterilisering av kvinner:
Sterilisering av kvinner kan bare utføres av leger som er spesialister i kvinnesykdommer og fødselshjelp eller spesialister i generell kirurgi.
Det må ved virksomheten foreligge tilfredsstillende rutiner for kontakt med kirurgisk ekspertise for adekvat og rask håndtering av akutte komplikasjoner, som for eksempel akutte blødninger i buken.
Det må ved virksomheten foreligge tilfredsstillende rutiner for overvåking av pasienten under og etter steriliseringsinngrepet.
Lege som er spesialist i anestesi, må ha ansvaret for overvåking av pasienten under og etter steriliseringsinngrepet.
Det må ved virksomheten være etablert rutiner som sikrer mulighet for blodtyping og for gjennomføring av blodtransfusjon ved akutte komplikasjoner.
Flere av høringsinstansene bemerket at høringsutkastets utforming «kirurgiske poliklinikker eller liknende hvor det anses forsvarlig» ikke var en god utforming. På bakgrunn av disse merknadene har departementet vurdert utformingen på nytt og kommet til at «i kirurgiske poliklinikker eller i annen ambulant spesialistpraksis utenfor sykehus hvor det anses forsvarlig» er en bedre formulering.