3 Omfang og virkninger av konflikten
Etter opptrappingen lørdag 3. juni 2000 ville totalt 911 av Norsk Helse- og Sosialforbunds medlemmer vært omfattet av streikeuttaket. Ved Ullevål og Aker sykehus var alle medlemmene i Norsk Helse- og Sosialforbund omfattet av streikeuttaket fra arbeidstidens begynnelse lørdag 3. juni.
Kommunal- og regionaldepartementet har blitt holdt løpende orientert av Statens helsetilsyn om virkningene av arbeidstvisten, og deres vurderinger av streikens konsekvenser.
Statens helsetilsyn opplyste i en rapport av 3. juni at forsvarlig drift og ivaretakelse av øyeblikkelig hjelp ikke kunne garanteres ved Ullevål sykehus fra kl 07.00 samme dag. De konkluderte på bakgrunn av dette med at den pågående streiken innebar fare for liv og helse. Helsetilsynets konklusjon bygget blant annet på brev fra Oslo kommune til Fylkeslegen av 2. juni kl. 17.00 om situasjonen ved Ullevål sykehus. I brevet heter det bl.a.:
«Ullevål sykehus har fått avslag fra Norsk Helse- og Sosialforbund på noe over halvparten av sine søknader om dispensasjon fra streiken. Dette medfører at det ikke kan drives medisinsk faglig forsvarlig fra 03.06.2000 kl 07.00 på følgende avdelinger: onkologisk avdeling, nevrokirurgisk avdeling, gastrokirurgisk avdeling og øre-nese-halsavdeling.
I Hjerte lunge senteret kan det ikke drives faglig forsvarlig virksomhet fra 03.06.2000 kl 15.00 på følgende enheter: lungemedisinsk sengepost, thoraks kirurgisk avdeling og hjertemedisinsk avdeling.
Samtlige av disse avdelingene mottar øyeblikkelig hjelp og denne funksjonen vil derfor bli truet fra de ovenfornevnte tidspunkt.
I medisinsk divisjon melder fem avdelingsoverleger at med nåværende avslag på søknad om dispensasjon for lørdag og enda ikke avklart dispensasjon for resten av helgen, anses driften som medisinsk uforsvarlig.
Ved fødeavdelingen meldes det om svært marginale forhold, og her vil driften kunne bli rammet dersom anke ikke fører frem. I følge avdelingsoverlegen vil de ikke kunne ivareta øyeblikkelig hjelp plikten fra 03.06.2000 kl. 15.00 dersom noen tas ut i streik.
Ullevål sykehus har vurdert om det er mulig å flytte pasienter mellom avdelinger, men på grunn av mangel på kapasitet og fagpersonell er dette ikke en akseptabel løsning. Aker sykehus er forespurt, men har på nåværende tidspunkt ikke mulighet til å avlaste med å ta over pasienter fra Ullevål sykehus.»
Helsetilsynets konklusjon bygget også på et brev fra kommunaldirektør Anne Grette ved Byrådsavdeling for helse og sykehus i Oslo kommune til Fylkeslegen i Oslo 2. juni 2000 kl. 23.30. I orienteringen heter det blant annet:
«Ullevål sykehus har sent i kveld opplyst at det etter situasjonsbeskrivelsen som ble gitt i ettermiddag er innvilget ytterligere en dispensasjon som ikke endrer de vurderinger som da ble gjort. Det ble i kveld opplyst til Ullevål sykehus at det ikke blir behandlet flere dispensasjonssøknader eller anker for kommende helg. Avdelingsoverlegene som da vurderte situasjonen mente at avdelingene ikke kunne drives medisinsk faglig forsvarlig fordi bemanningen allerede lå under den minstestandard de vurderte som nødvendig.
Byrådsavdeling for helse og sykehus legger avdelingsoverlegenes vurdering til grunn. Byrådsavdelingen har vurdert alternative løsninger for de aktuelle pasientgruppene. Aker sykehus har ingen mulighet til å avlaste Ullevål sykehus, dels fordi det her er snakk om avdelinger med regionsansvar (nevrokirurgisk avdeling, thoraks kirurgisk avdeling og hjertemedisinsk avdeling), dels fordi Aker sykehus også er rammet av konflikten (fødeavdelingen) og dels fordi det ikke er andre sykehus i Oslo som kan ivareta pasientene (øre-nese-hals). Byrådsavdelingen mener det ikke er forsvarlig å sende de aktuelle pasientene til Bergen eller Trondheim.»