4 Departementets vurdering
4.1 Avgift til tiltak mot pengespillproblemer
Departementet viser til at ingen høringsinstanser har gått i mot at det innføres en sektoravgift for gevinstautomater, øremerket tiltak som skal forebygge og redusere pengespillproblemer i befolkningen. Departementet er av den oppfatning at ikke bare overskuddet fra Norsk Tipping, men også gevinstautomatbransjens inntekter, skal bidra til å realisere slike tiltak. Tall fra Hjelpelinjen for spilleavhengige tyder på at hoveddelen av dem som tar kontakt oppgir automatspill som sitt hovedproblem. Det er derfor gode grunner for å innføre en ordning der inntekter fra automatene også bidrar til å finansiere forebyggende og behandlende tiltak, siden denne formen for spill forårsaker mest pengespillproblemer.
Tiltaket foreslås gjennomført ved en sektoravgift på alle gevinstautomater som omfattes av § 4-3 i forskrift 21. desember 2000 nr. 1366. Avgiften vil komme i tillegg til oppstillingsgebyret etter § 4-3 i forskrift 21. desember 2000 nr. 1366. De nærmere bestemmelsene om nivået på avgiften og innkrevingen av den vil bli fastsatt i forskrift til lotteriloven. Departementet vil legge opp til at avgiften settes til kr 1 000,- per gevinstautomat og at avgiften kun vil bli innkrevd for automater som står oppstilt i 2007. Basert på dagens antall automater vil sektoravgiften gi et tilskudd til tiltak mot pengespillproblemer på omlag 15 mill. kr. Innkrevingen av avgiften vil skje i forbindelse med innkrevingen av oppstillingsgebyret.
Inntektene fra sektoravgiften kan brukes til tiltak som er omtalt i handlingsplanen mot pengespillproblemer. Også andre tiltak som klart vil ha en forebyggende eller reduserende effekt for utviklingen av pengespillproblemer i befolkningen skal kunne støttes av inntektene fra avgiften. I forbindelse med avvikling av dagens automater innen 30 juni 2007 bør avgiften også kunne inngå som en del av finansieringen ved eventuell destruksjon av de automater som avvikles. Avviklingen av dagens automater innen 30 juni 2007 vil innebærer at avgiften kun innkreves for 2007.
4.2 Opphevelsen av lotteriloven § 10
Ved behandlingen av Innst. O. nr. 124 (2002-2003) om endringer i pengespill- og lotterilovgivningen vedtok Stortinget at lotteriloven § 10 skulle oppheves, jf lov 29. august 2003 nr. 90. Opphevelsen av § 10 trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Opphevelse av § 10 innebærer at det ikke kan gis nye tillatelser til oppstilling av gevinstautomater før en eventuell ny hjemmel for slik automatdrift er vedtatt av Stortinget. Stortingets forutsetning ved vedtakelsen av lovendringen var at opphevelsen av § 10 skulle sammenfalle med ikrafttredelsen av den nye bestemmelsen i lotteriloven § 15 om enerett for Norsk Tipping til drift av gevinstautomater.
Ikrafttredelsen av endringsbestemmelsene i lov 29 august 2003 nr 90 har blitt utsatt i påvente av de rettslige avklaringene av om innføringen av en enerett for Norsk Tipping til drift av gevinstautomater er i samsvar med Norges EØS-rettslige forpliktelser, jf. omtalen under pkt. 2. EFTA-domstolen vil ventelig i første del av 2007 ta stilling til de EØS-rettslige sidene ved automatreformen etter at EFTAs overvåkingsorgan fremmet et traktatbruddsøksmål mot Norge for domstolen. For å få brakt til opphør de store pengespillproblemer som dagens gevinstautomater bidrar til, legges det opp til, uavhengig av utfallet av EFTA-domstolens behandling, at opphevelsen av lotteriloven § 10 settes i kraft fra 1. juli 2007. Dette vil fjerne hjemmelen for dagens utplassering av gevinstautomater.
Dersom EFTA-domstolen konkluderer med at innføringen av enerettsmodellen er i strid med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen vil imidlertid den vedtatte endringen i lotteriloven § 15 om Norsk Tippings enerett til drift av gevinstautomater ikke kunne settes i kraft. Departementet vil da komme tilbake til Stortinget med en vurdering av om det bør utarbeides et nytt regelverk for drift av gevinstautomater i Norge.