3 Omfang og virkninger av konflikten
Kommunal- og regionaldepartementet har blitt holdt løpende orientert av Statens helsetilsyn om virkninger av konflikten, og deres vurderinger av streikens konsekvenser.
Om kvelden tirsdag 30. mai innkalte kommunal- og regionalministeren Det norske maskinistforbund til et møte. Bakgrunnen for møtet var en rapport fra Statens helsetilsyn om at beredskapssituasjonen ved Regionsykehuset i Tromsø var uklar og at dette innebar risiko for at det kunne oppstå situasjoner som kunne true pasientenes liv og helse. Natt til onsdag 31. mai ble Kommunenes Sentralforbund og Det norske maskinistforbund innkalt til et nytt møte hos kommunal- og regionalministeren. Situasjonen ved Regionsykehuset i Tromsø var fortsatt uklar både på grunn av mangel på dispensasjonssøknader og behandlingen av disse. Det norske maskinistforbund forsikret på møtet at liv og helse ikke skulle settes på spill, og at de ville behandle eventuelle dispensasjonssøknader så raskt som mulig. Etter dispensasjonssøknad fra Regionsykehuset om morgenen 31. mai gav Det norske maskinistforbund kl 09.00 dispensasjon for maskinist i beredskapsvakt ved Regionsykehuset i Tromsø.
Kommunal- og regionaldepartementet mottok om ettermiddagen 6. juni 2000 en ny rapport fra Statens helsetilsyn hvor helsetilsynet konkluderte med at liv og helse nå var i fare på grunn av maskiniststreiken ved Innherred sykehus. I rapporten heter det blant annet:
«Fylkeslegen meddeler at maskinistene ved Innherred sykehus ikke lenger har beredskapsvakt ved sykehuset, at fyrkjelen går uten tilsyn og at det i øyeblikket ikke finnes maskinist på sykehuset eller i beredskapsvakt.
Statens helsetilsyn viser til hva vi tidligere har meddelt som nødvendig teknisk beredskap ved sykehus i forbindelse med maskiniststreiken ved Regionsykehuset i Tromsø, hvordan slik manglende beredskap umuliggjør forsvarlig sykehusdrift og ivaretakelse av øyeblikkelig hjelp plikten, og at slik manglende beredskap utgjør en trussel mot liv og helse.»
I rapporten fra Fylkeslegen i Nord-Trøndelag til Statens helsetilsyn av 6. juni fremgikk følgende:
«Norsk maskinistforbund trekker tidligere dispensasjonssøknader tilbake, maskinistene har forlatt sykehuset og det er ingen til å betjene sykehusets tekniske installasjoner (oljekjeler, heiser, brannsystem osv.) kopi av fax fra NMF legges ved. Fylkeslegen betrakter denne opptrappingen som svært alvorlig fordi det nå ikke er noen til å overvåke sikkerheten.»