Ot.prp. nr. 74 (2008-2009)

Om lov om endringer i diskrimineringsombudsloven, markedsføringsloven og barneombudsloven

Til innholdsfortegnelse

2 Åremålsperioden til Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet

2.1 Bakgrunnen for forslaget

Bakgrunnen for forslaget er blant annet dokument nr. 8:55 (2007-2008) hvor stortingsrepresentantene Erna Solberg, Per-Kristian Foss og Olemic Thommessen foreslo å utrede en omgjøring av Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet til organer under Stortinget. Det ble samtidig foreslått å vurdere åremålets lengde og om det skal gis adgang til fornyet tillit for samme ombud i flere perioder.

Dokument nr. 8:55 (2007-2008) ble behandlet i Stortinget 21. november 2008, hvor Stortinget vedtok ikke å foreslå endringer i ombudenes tilknytning til Barne- og likestillingsdepartementet. I familie- og kulturkomiteens innstilling i saken, Innst. S. nr. 35 (2008-2009), ga flertallet uttrykk for at det vil styrke ombudenes uavhengighet dersom adgangen til gjenoppnevning fjernes. Komiteens flertall støttet i forlengelsen av dette å endre åremålsperioden til seks år.

2.2 Gjeldende rett

Hovedregelen for åremålstilsetting i staten er en åremålsperiode på seks år, med mulighet for én gangs gjenoppnevning. Dette følger av lov av 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. (tjenestemannsloven) § 3 nr. 2 bokstav f, jf. forskrift av 11. november 1983 nr. 1608 om statens tjenestemenn m.m. § 3 nr. 2. Samme forskrift § 3 nr. 3 åpner for at åremålstilsetting også kan benyttes der hvor det er særskilt fastsatt i lov.

Likestillings- og diskrimineringsombudet ble opprettet ved lov av 10. juni 2005 nr. 40 om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven). I diskrimineringsombudsloven § 2 er Likestillings- og diskrimineringsombudets funksjonstid angitt:

«Likestillings- og diskrimineringsombudet oppnevnes av Kongen for en periode av fire år med mulighet for én gangs gjenoppnevning.»

I Ot.prp. nr. 34 (2004-2005) om lov om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven) pkt. 6.3.3.2 gir departementet en begrunnelse for åremålsperiodens lengde:

«Departementet foreslår at ombudet oppnevnes på åremål med en funksjonstid på inntil fire år med adgang til én gangs gjenoppnevning.

Den foreslåtte oppnevningsperioden er to år kortere enn for det eksisterende Likestillingsombudet og Forbrukerombudet, men like lenge som Barneombudet og Sivilombudsmannen. Departementet mener hensynet til fornyelse i funksjonen tilsier at den totale oppnevningsperioden samlet sett ikke overstiger åtte år.»

Forbrukerombudet ble opprettet ved lov av 16. juni 1972 nr. 47 om kontroll med markedsføring og avtalevilkår (markedsføringsloven). Lovhjemmelen for opprettelsen av Forbrukerombudet er markedsføringsloven § 10:

«Markedsrådet og Forbrukerombudet skal medvirke ved gjennomføringen av bestemmelsene i denne lov.

Kongen kan gi nærmere forskrifter om Markedsrådets og Forbrukerombudets organisasjon og virksomhet.»

Forskrift av 15. desember 1972 nr. 22 om Forbrukerombudets og Markedsrådets virksomhet § 9, jf. markedsføringsloven § 10, angir grunnlaget for åremålstilsetting av Forbrukerombudet:

«Forbrukerombudet åremålsbeskikkes i statsråd.»

Forbrukerombudets funksjonstid og adgang til gjenoppnevning er ikke regulert i markedsføringsloven eller tilhørende forskrift. Vilkårene for åremålstilsetting av Forbrukerombudet følger derfor hovedregelen for åremålstilsettinger i staten, jf. tjenestemannsloven § 3 nr. 2 bokstav f, jf. forskrift til tjenestemannsloven § 3 nr. 2. Forbrukerombudet tilsettes følgelig for en åremålsperiode på seks år, med mulighet for én gangs gjenoppnevning.

Stortinget har vedtatt ny markedsføringslov, lov av 9. januar 2009 nr. 2 om kontroll med markedsføring og avtalevilkår mv. (markedsføringsloven). Ved ikrafttredelsen 1. juni 2009 vil denne avløse gjeldende markedsføringslov av 16. juni 1972 nr. 47. Den nye markedsføringsloven av 9. januar 2009 nr. 2 innebærer en videreføring av gjeldende rett hva gjelder Forbrukerombudets funksjonstid og adgangen til gjenoppnevning. Det er imidlertid vedtatt å lovhjemle adgangen til åremålstilsetting av Forbrukerombudet i lovens § 32:

«Forbrukerombudet og Markedsrådet skal føre kontroll med at bestemmelsene i denne lov, med unntak av kapittel 6, overholdes.

Forbrukerombudet åremålbeskikkes av Kongen i statsråd.

(...)

Kongen kan gi nærmere forskrifter om Forbrukerombudets og Markedsrådets organisasjon og virksomhet.»

Barneombudet ble opprettet ved lov av 6. mars 1981 nr. 5 om Barneombud (barneombudsloven) § 2:

«Kongen oppnevner for 4 år om gangen et barneombud.»

Barneombudets samlede funksjonstid kan ikke overstige åtte år, jf. Ot.prp. nr. 2 (1980-1981) om lov om Barneombud pkt. 3.8.1 og instruks for Barneombudet fastsatt ved Kongelig Resolusjon av 11. september 1981 § 9, jf. barneombudsloven § 6.

I Ot.prp. nr. 2 (1980-1981) om lov om Barneombud pkt. 3.8.1 gir departementet følgende begrunnelse for tilsetting av Barneombudet for en åremålsperiode på fire år med mulighet for én gangs gjenoppnevning:

«Tilsettingstiden: Ombudet ansettes på åremål slik ordningen er for Sivilombudsmannen og Likestillingsombudet. Departementet har vurdert hvor lang barneombudets funksjonstid bør være. Det nevnes til sammenlikning at Sivilombudsmannens funksjonstid er 4 år, regnet fra 1. januar året etter stortingsvalget. Man har her knyttet funksjonstiden til Stortingets valgperiode, hvilket er en naturlig løsning i og med at Sivilombudsmannen velges av Stortinget. Likestillingsombudet oppnevnes for en periode på 6 år. Oppnevningstidens lengde begrunnes ikke i forarbeidene.

Barneombudets saksområde er omfattende. Den oppgave som det er tiltenkt gjennom kritikk, oppklaring og opplysning gjør det påkrevet med en funksjonstid som muliggjør en høy aktivitet hele tiden. Et tidsrom på 4 år skulle være rimelig i så henseende.

Evnen til nytenkning og initiativ vil være en vesentlig egenskap for barneombudet. Departementet mener derfor at barneombudet ikke bør gjenoppnevnes mer enn en gang, slik at den samlede funksjonstid ikke overstiger 8 år. Man finner det imidlertid ikke nødvendig å regulere dette i loven, men tar sikte på å regulere forholdet i instruksen.»

2.3 Forslaget i høringsnotatet

2.3.1 Adgang til gjenoppnevning

Etter gjeldende rett foreligger en adgang til å fornye åremålsperioden for Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet for én åremålsperiode. Hovedregelen for åremålstilsetting i staten er, som nevnt i pkt. 2.2, en åremålsperiode på seks år, med mulighet for én gangs gjenoppnevning.

I høringsnotatet foreslo Barne- og likestillingsdepartementet å oppheve adgangen til å gjenoppnevne Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet etter utløpet av den første åremålsperioden. Ombudene er i en særegen situasjon, hvor fornyelse, dynamikk og uavhengighet i ombudsrollen er av stor betydning.

Departementet viser til at forslaget om utnevning for kun én åremålsperiode vil kunne bidra til at ombudenes faktiske uavhengighet styrkes ytterligere. Ved å oppheve adgangen til fornyelse av åremålsperioden, fjernes samtidig enhver diskusjon om at spørsmålet om gjenoppnevning kan påvirke ombudenes uttalelser og opptreden. Dette kan følgelig både styrke ombudenes pådriverrolle overfor myndighetene og offentlighetens oppfatning av ombudenes uavhengighet.

Det ble videre vist til at ved å oppheve adgangen til gjenoppnevning vil man oftere oppnå de fordeler som nyansettelser kan medføre, først og fremst nytenking og dynamikk i ombudenes virke. Dersom ombudene utnevnes for kun én åremålsperiode vil man unngå eventuelle forventninger om automatikk i gjenoppnevningen, uten reell vurdering av det sittende ombudet etter utløpet av første åremålsperiode. Det kan også tenkes at adgangen til gjenoppnevning kan avskjære andre kvalifiserte kandidater fra å søke stillingen.

2.3.2 Åremålsperiodens lengde

I høringsnotatet ble det foreslått at Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet utnevnes for en åremålsperiode på seks år uten mulighet til gjenoppnevning.

Etter departementets syn ville det være hensiktsmessig at de tre ombudene utnevnes for en åremålsperiode med samme lengde. Videre er den foreslåtte åremålslengden i samsvar med ordinær åremålslengde for åremålstilsettinger i staten.

Åremålstilsetting er et virkemiddel for å skaffe seg best mulig lederskap til enhver tid og ivareta behovet for jevnlig utskifting av ledere. Utfordringen er å forene behovet for kontinuitet i stillingen med ønsket om omstilling og fornyelse.

Ved etableringen av Barneombudet ble behovet for å kunne opprettholde et høyt aktivitetsnivå på et omfattende saksområde gjennom hele åremålsperioden tillagt vekt. Av den grunn ble det vedtatt en åremålsperiode på fire år for Barneombudet. Ved etableringen av Likestillings- og diskrimineringsombudet ble det vist til at den foreslåtte funksjonstiden på fire år tilsvarer Barneombudets funksjonstid. Forbrukerombudet utnevnes for en åremålsperiode på seks år uten at dette er nærmere begrunnet i forarbeidene til markedsføringsloven.

Departementet viser til at erfaringen med ombudene og deres virksomhet tilsier et behov for kontinuitet. Et nyutnevnt ombud har behov for tid til å sette seg inn i, og sette sitt preg på, ombudets arbeid. Åremålsperioden bør dessuten være av en viss lengde for at vedkommende skal ha mulighet til å opparbeide seg kontakter og erfaring som er viktig for oppgaven. I tillegg vil ombudet ha behov for tilstrekkelig tid til å kunne iverksette og følge opp ideer, initiativ og langsiktige oppgaver, for eksempel pågående lovarbeider. Departementet mente at med en noe lenger funksjonstid, enn Likestillings- og diskrimineringsombudet og Barnombudet har i dag, vil man bedre kunne legge til rette for slike oppgaver.

Det ble som nevnt foreslått i høringsnotatet å oppheve adgangen til å gjenoppnevne ombudene etter utløpet av den første åremålsperioden. På bakgrunn av dette forslaget, samt av hensyn til kontinuitet i ombudenes virke, mente departementet det var et behov for å forlenge åremålsperioden til Likestillings- og diskrimineringsombudet og Barneombudet. På den annen side bør ikke ombudenes funksjonstid være for lang av hensyn til fornyelse, dynamikk og omstilling i ombudsrollen. Etter departementets syn ville en åremålsperiode på seks år være egnet til å oppfylle de ulike hensyn som ombudsrollen skal ivareta.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet er personifiserte institusjoner i langt større grad enn resten av forvaltningen. Ved tilsetting av ombudene er det av særlig viktighet å finne en søker som er egnet til å ivareta alle funksjonene ombudene innehar. Etter departementets syn ville en forlengelse av åremålsperioden fra fire til seks år gi større forutberegnelighet for potensielle søkere, dersom søkerne forlater en fast stilling til fordel for en åremålsstilling. Dette kan bidra til å sikre at kvalifiserte personer fortsetter å finne det attraktivt å søke stillingene som ombud.

2.3.3 Forslag om overgangsbestemmelse for nåværende likestillings- og diskrimineringsombud

Dersom forslaget blir vedtatt, vil endringene ikke komme til anvendelse på åremålskontraktene til nåværende innehavere av stillingene som likestillings- og diskrimineringsombud, forbrukerombud og barneombud. Nåværende innehavere av stillingene som ombud vil besitte sine stillinger frem til gjeldende åremålskontrakter utløper. Deretter vil det ikke være adgang til å utnevne sittende ombud for en ny periode etter de foreslåtte lovendringene.

Opprettelsen av Likestillings- og diskrimineringsombudet ved lov av 10. juni 2005 nr. 40 om Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda (diskrimineringsombudsloven) innebar etablering av et felles håndhevingsapparat for diskrimineringsgrunnlagene som er nedfelt i følgende lovverk: Lov av 9. juni 1978 nr. 45 om likestilling mellom kjønnene, lov av 3. juni 2005 nr. 33 om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion mv., lov av 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. kapittel 13, med unntak av § 13-1 tredje ledd og § 13-9, lov av 26. mars 1999 nr. 17 om husleieavtaler § 1-8 annet ledd, lov av 6. juni 2003 nr. 39 om burettslag § 1-5 annet ledd, lov av 6. juni 2003 nr. 38 om bustadbyggjelag § 1-4 annet ledd og lov av 23. mai 1997 nr. 31 om eierseksjoner § 3a annet ledd.

Likestillingssenteret, Likestillingsombudet og Senter mot etnisk diskriminering ble innlemmet i Likestillings- og diskrimineringsombudet. Ved opprettelsen av Likestillings- og diskrimineringsombudet 1. januar 2006 måtte derfor en helt ny organisasjon etableres.

Fra 1. januar 2009 har Likestillings- og diskrimineringsombudet fått ansvaret for å håndheve og være pådriver for lov av 20. juni 2008 nr. 42 om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven). Ved vedtakelsen av denne loven ble det vedtatt en endring i diskrimineringsombudsloven § 1 annet ledd som stadfester at Likestillings- og diskrimineringsombudets ansvarsområde utvides til også å omfatte diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. I denne forbindelse ble Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne (Dokumentasjonssenteret) innlemmet i Likestillings- og diskrimineringsombudet med virkning fra 1. januar 2009.

Likestillings- og diskrimineringsombudets ansvarsområde ble ytterligere utvidet med virkning fra 1. januar 2009. Ved vedtakelsen av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven ble det samtidig innført en aktivitets- og rapporteringsplikt i diskrimineringsloven § 3a (lov av 3. juni 2005 nr. 33 om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion mv.). Likestillings- og diskrimineringsombudet skal føre tilsyn med at denne aktivitets- og rapporteringsplikten følges opp.

Likestillings- og diskrimineringsombudets mandat er å føre tilsyn med og medvirke til gjennomføringen av de lover og lovbestemmelser som er oppregnet i diskrimineringsombudsloven § 1 annet ledd. I statsråd 1. juni 2007 ble Diskrimineringslovutvalget oppnevnt. Utvalget skal legge frem forslag til en samlet og mer helhetlig diskrimineringslovgivning innen 1. juli 2009. Dersom utvalget foreslår endringer i det lovverket Likestillings- og diskrimineringsombudet håndhever, vil dette kunne medføre endringer i ombudets mandat, såfremt et slikt forslag vedtas av Stortinget.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er relativt nyopprettet, og har samtidig gjennomgått en betydelig utvidelse av sitt oppgavefelt og ansvarsområde. Ombudet har vært i en løpende og omfattende etablerings- og utviklingsprosess siden opprettelsen i 2006. Ombudet vil etter hvert forlate denne etablerings- og utviklingsfasen og gå over i en driftsfase hvor organisasjonen og forandringene skal konsolideres, vurderes og videreutvikles. I denne prosessen vil kontinuitet i ledelsen være av avgjørende betydning.

Nåværende likestillings- og diskrimineringsombud tiltrådte stillingen 1. januar 2006. Slik åremålsbestemmelsen i diskrimineringsombudsloven i dag er utformet, vil åremålet til nåværende likestillings- og diskrimineringsombud utløpe 31. desember 2009. Det innebærer at et nytt ombud skal utnevnes før endringene i Likestillings- og diskrimineringsombudets oppgavefelt, som følge av vedtakelsen av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, endringer i diskrimineringsloven og innlemmelse av Dokumentasjonssenteret, fullt ut er blitt innarbeidet og forankret i organisasjonen. Dette er uheldig av hensyn til kontinuitet i endringsprosessen og Likestillings- og diskrimineringsombudets arbeid. På denne bakgrunn foreslo Barne- og likestillingsdepartementet en overgangsbestemmelse i høringsnotatet som vil gjøre forslaget om å endre Likestillings- og diskrimineringsombudets funksjonstid til seks år gjeldende for nåværende likestillings- og diskrimineringsombud.

Forslaget i høringsnotatet innebærer å endre lengden på åremålsperioden etter utnevning, og det vil derfor kunne bryte med praksis for åremålstilsettinger i staten. Det er ikke adgang til å foreta en administrativ forlengelse av åremålsperioden, men Stortinget har likevel adgang til å fastsette en avvikende ordning i lovs form. Departementet viser til at det er særegne hensyn som gjør seg gjeldende i dette tilfellet. Likestillings- og diskrimineringsombudets omfattende etablerings- og endringsprosess tilsier at hensynet til kontinuitet i ledelsen tillegges særlig vekt. Det vil være uheldig om den øverste leder for virksomheten, likestillings- og diskrimineringsombudet, må fratre før omstillingsprosessen er gjennomført og forankret i organisasjonen. Etter departementets syn bør det også tas hensyn til at man ved etableringen av ombudet vanskelig kunne forutse den betydelige utvidelse av ombudets oppgavefelt og ansvarsområde som har funnet sted.

Det vises videre til at tilsvarende hensyn ikke gjør seg gjeldende overfor Forbrukerombudet og Barneombudet. Dette er begge veletablerte virksomheter som har fungert i en lang periode. Hensynet til kontinuitet er allerede ivaretatt ved at nåværende forbrukerombud og barneombud, ved utløpet av gjeldende åremålskontrakter, har vært innehavere av stillingene i henholdsvis 12 og åtte år. Departementet fant derfor ikke grunn til å fravike hovedregelen om at lengden på åremålsperioden ikke skal endres etter utnevning, og fremmet ikke forslag om overgangsbestemmelser for nåværende innehavere av stillingene som forbrukerombud og barneombud.

2.4 Høringsinstansenes syn

Barne- og likestillingsdepartementet sendte forslaget på høring 25. november 2008. Høringsnotatet ble sendt til følgende instanser:

Departementene

Barneombudet

Direktoratet for arbeidstilsynet

Forbrukerombudet

Forbrukerrådet

Husleietvistutvalget

Landets pasientombud

Likestillings- og diskrimineringsnemnda

Likestillings- og diskrimineringsombudet

Markedsrådet

Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne

Sametinget

Sivilombudsmannen

Statens råd for funksjonshemmede

Akademikerne

Forum for Barnekonvensjonen

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

Landsorganisasjonen i Norge (LO)

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

PRESS - Redd Barna Ungdom

Redd Barna

Unge funksjonshemmede

UNICEF-komiteen i Norge

Voksne for Barn

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)

Høringsfristen var 13. januar 2009. Følgende instanser kom med realitetsmerknader til forslaget:

Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Barneombudet

Forbrukerombudet

Likestillings- og diskrimineringsombudet

Familiestiftelsen 15. mai

Forbrukerombudets ansatte

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS)

Landsorganisasjonen i Norge (LO)

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

Redd Barna

PRESS - Redd Barna Ungdom

Stine Sofies Stiftelse

Unge funksjonshemmede

Følgende høringsinstanser ga uttrykk for at de ikke hadde realitetsmerknader:

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Forsvarsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet

Justis- og politidepartementet

Kultur- og kirkedepartementet

Kunnskapsdepartementet

Landbruks- og matdepartementet

Miljøverndepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Samferdselsdepartementet

Utenriksdepartementet

Arbeidstilsynet

Forbrukerrådet

Husleietvistutvalget

Likestillings- og diskrimineringsnemnda

Barneombudet, KS, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Likestillings- og diskrimineringsombudet, LO, Redd Barna, PRESS - Redd Barna Ungdom og Unge funksjonshemmede støtter forslaget. Unge funksjonshemmede uttaler at Stortinget bør utnevne ombudene, mens Barneombudet, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Redd Barna og PRESS - Redd Barna Ungdom foreslår en bredere rekrutteringsprosess av Barneombudet hvor blant annet barn og ungdom involveres i prosessen.

Stine Sofies Stiftelse uttaler at ombudene bør utnevnes for en åremålsperiode på fire år med mulighet for én gangs gjenoppnevning, og gir samtidig uttrykk for at Stortinget bør utnevne ombudene. Familiestiftelsen 15. mai mener Barneombudet bør utnevnes av et råd for en åremålsperiode på fire år uten mulighet for gjenoppnevning.

Forbrukerombudet støtter forslaget om å utnevne ombudene for én åremålsperiode uten mulighet til gjenoppnevning, men er av den oppfatning at en åremålsperiode på seks år er for kort. Forbrukerombudet mener en åremålsperiode på åtte år på en bedre måte vil ivareta den lederfunksjonen ombudsrollen omfatter, og samtidig balansere hensynet til kontinuitet i stillingen med ønsket om omstilling og fornyelse. De ansatte ved Forbrukerombudet har kommet med en egen høringsuttalelse hvor forbrukerombudets lederrolle blir fremhevet. Av hensyn til en stabil ledelse av organisasjonen foreslås å opprettholde dagens ordning for Forbrukerombudet.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet støtter forslaget om å utvide åremålsperioden for Likestillings- og diskrimineringsombudet og Barneombudet til seks år, tilsvarende ordinær åremålsperiode i staten. Videre vises det til at hovedregelen for åremålstilsetting i staten innebærer mulighet for én gangs gjenoppnevning. Unntak fra denne hovedregelen må i følge Fornyings- og administrasjonsdepartementet være meget begrenset og kun gjelde ved særlige tilfeller. I vurderingen av hvorvidt ombudenes uavhengighet tilsier et unntak, har Fornyings- og administrasjonsdepartementet kommet til at Barneombudets uavhengige kontrollfunksjon kan tilsi utnevning for kun én åremålsperiode, mens for Likestillings- og diskrimineringsombudet og Forbrukerombudet oppfordres det til å vurdere om deres uavhengige kontrollfunksjon begrunner unntaket i tilstrekkelig grad. Fornyings- og administrasjonsdepartementet kommenterer videre at en forlengelse av åremålsperioden til nåværende innehaver av stillingen som likestillings- og diskrimineringsombud kun kan vedtas i lovs form og i helt spesielle tilfeller.

2.5 Departementets vurderinger

Departementet har merket seg at flertallet av høringsinstansene støtter forslaget om å oppheve adgangen til å gjenoppnevne ombudene etter utløpet av den første åremålsperioden. Fornyings- og administrasjonsdepartementet har stilt spørsmål om hvorvidt Likestillings- og diskrimineringsombudets og Forbrukerombudets uavhengige kontrollfunksjon dominerer ombudenes arbeid i så stor grad at det begrunner et unntak fra hovedregelen om adgang til gjenoppnevning.

Barne- og likestillingsdepartementet er av den oppfatning at både Likestillings- og diskrimineringsombudet, Forbrukerombudet og Barneombudet innehar en avgjørende uavhengig funksjon av både formell og reell karakter. Departementet opprettholder forslaget i høringsnotatet, hvilket vil kunne bidra til at ombudenes faktiske uavhengighet styrkes ytterligere.

Departementet registrerer at enkelte av høringsinstansene har ulike forslag til åremålsperiodens lengde, mens flertallet støtter forslaget i høringsnotatet. Barne- og likestillingsdepartementet har kommet til at en åremålsperiode på seks år er best egnet til å forene behovet for kontinuitet i stillingen med ønsket om omstilling og fornyelse, og opprettholder forslaget i høringsnotatet.

Barne- og likestillingsdepartementet er innforstått med at forslaget i høringsnotatet om en overgangsbestemmelse som vil forlenge åremålsperioden til nåværende innehaver av stillingen som likestillings- og diskrimineringsombud, kun kan gjøres i helt spesielle tilfeller, slik Fornyings- og administrasjonsdepartementet har påpekt. Barne- og likestillingsdepartementet er imidlertid av den oppfatning at de hensyn det ble redegjort for i høringsnotatet og som er inntatt i punkt 2.3.3 i proposisjonen, er av tungtveiende karakter og begrunner en avvikende ordning i dette tilfellet. På denne bakgrunn fastholder Barne- og likestillingsdepartementet forslaget om en overgangsbestemmelse slik det fremgår av høringsnotatet. I høringsnotatet ble det foreslått en overgangsbestemmelse som vil forlenge åremålsperioden til nåværende innehaver av stillingen som likestillings- og diskrimineringsombud. Til forskjell fra høringsnotatet er forslaget endret til at Kongen kan forlenge åremålet med to år, etter utlysning og innstilling, for den som er innehaver av stillingen som likestillings- og diskrimineringsombud på det tidspunkt lovendringen blir vedtatt.