3 Virkninger av konflikten
Arbeidsnedleggelsene blant sykepleiere, radiografer og bioingeniører har rammet betydelige deler av den norske helsesektoren. Det ble rapportert om alvorlige konsekvenser for mange sykehus, og disse ville blitt ytterligere forverret ved den varslede opptrappingen fra 12 juni 1998.
I et brev av 9 juni 1998 fra Statens helsetilsyn ble det konkludert med at konflikten på dette tidspunkt medførte umiddelbar fare for helse og at det også var i ferd med å bli fare for liv:
«Det vises til tidligere kontakter. Helsetilsynet ønsker å gi denne presiseringen over status for streiken innen området AF-kommune:
For streiken blant bioingeniørene: Det har i mer enn en uke vært streik som delvis har lammet prøvemottak i en rekke sykehuslaboratorier. Dette har ført til en betydelig oppsamling av tilsendte prøver, prøver som ikke er blitt sortert og heller ikke analysert. Dette her allerede forsinket diagnostikk og kontroll slik at helse er i fare. Dersom streiken fortsetter, vil flere laboratorier, bl.a. i Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) og Nordland Sentralsykehus (NSS), måtte returnere mottatte prøver. En fortsatt streikesituasjon vil også sette liv i fare.
For streiken blant radiografene: Dette har ført til at en lang rekke planlagte røntgenundersøkelser er utsatt eller avvist. I RiTø alene er mer enn 1400 røntgenundersøkelser utsatt inntil videre, mens mer enn 100 spesialundersøkelser er avvist. Dette setter nå helse i fare. Ved fortsatt streik frykter Helsetilsynet at også liv settes i fare. Dersom streiken fortsetter vil det være umulig å avvikle den køen som nå er akkumulert før etter sommeren 1998. Denne situasjonen er uholdbar. Streiken blant radiografene rammer særlig RiTø og Haukeland sykehus. Fra Haukeland sykehus beskriver fylkeslegen i Hordaland en situasjon som tilsvarer den i RiTø.
For streiken blant sykepleierne: Det er kommet melding om at en i en rekke sykehus (bl a NSS, RiTø) nå ikke kan ta imot pasienter ved poliklinikkene, og at utredninger derfor må utsettes inntil videre. Dette rammer etterundersøkelser blant annet av kreftpasienter og hjertepasienter. Dermed vil pasienter som trenger livsviktig diagnostikk, vente til etter sommeren 1998. Dette setter helse i fare, og det vil innen få dager også sette liv i fare. Situasjonen fører også til at en rekke planlagte inngrep må utsettes, i praksis til august/september, dersom ikke avklaring kommer umiddelbart.
Statens helsetilsyn vurderer dermed situasjonen i forhold til disse tre yrkesgruppene dithen at helse er i umiddelbar fare, og at det også er i ferd med å bli fare for liv.»
På bakgrunn av vurderingene fra Statens helsetilsyn innkalte kommunal- og regionalministeren partene til møte om kvelden 9 juni 1998. Statsråden informerte om at Regjeringen, på grunnlag av de alvorlige konsekvensene av streiken blant sykepleiere, radiografer og bioingeniører ved mange av de store sykehusene, hadde besluttet å fremme forslag om bruk av tvungen lønnsnemnd for å stanse konflikten mellom disse gruppene og Kommunenes Sentralforbund. Statsråden henstilte til partene om å gjenoppta arbeidet. Partene valgte, etter å ha konferert med Akademikernes Fellesorganisasjon, å ikke følge statsrådens henstilling.