2 Bakgrunnen for lovforslaget
Med bakgrunn i omorganiseringen innenfor kulturminneforvaltningen på 1980-tallet og endret oppgavefordelingen i forhold til da rådet ble opprettet, fremmet Miljøverndepartementet i 1992 forslag om å oppheve lovbestemmelsen om Statens kulturminneråd, men å opprettholde rådet som et rådgivende organ for departementet (Ot.prp. nr. 51 (1991-92) om lov om endringer i lov av 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner). Forslaget ble imidlertid ikke vedtatt av Stortinget, begrunnet med at dette ikke ville styrke kulturminnevernet. Spørsmålet skulle imidlertid vurderes fremover (Innst. O. nr. 73 (1991-92) Innstilling fra kommunal- og miljøvernkomiteen om lov om endringer i lov av 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner).
Som ledd i Regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor signaliserte Regjeringen i St.prp. nr 1 (2000-2001) Miljøverndepartementet at man ville komme tilbake til Stortinget med en vurdering av Statens kulturminneråds og Statens naturforvaltningsråds plass i den fremtidige miljøvernforvaltningen. Dette fordi direktoratene langt på vei har tatt over de oppgavene som rådene ble opprettet for å dekke.
Flertallet i det offentlige oppnevnte kulturminneutvalget anbefaler i sin utredning NOU 2002:1 Fortid former framtid - Utfordringer i en ny kulturminnepolitikk å nedlegge Statens kulturminneråd. Begrunnelsen er at Statens kulturminneråd som et rådgivende organ for departementet ikke lenger er et hensiktsmessig virkemiddel.
I St. meld. nr. 39 (2000-2001) Friluftsliv - Ein veg til høgare livskvalitet ble det med bakgrunn i Regjeringens målsetting om å effektivisere offentlig forvaltning foreslått at Statens naturforvaltningsråd nedlegges. Meldingen ble behandlet i Stortinget 11. april 2002, og forslaget om å nedlegge rådet ble vedtatt.
Miljøverndepartementet viser til at behovet for Statens kulturminneråd ble sterkt redusert etter at Riksantikvaren ble etablert som fagdirektorat for kulturminnefeltet i 1989, og fylkeskommunen og Sametinget etablert som regional kulturminnemyndighet. I tillegg fyller de frivillige organisasjonene flere av de funksjonene rådet var ment å ha. Det er videre ikke lenger vanlig at statlige, rådgivende organ for departementet er lovhjemlet. Et slikt råd er også lite i pakt med intensjonene bak den nye oppgave- og myndighetsfordelingen.
Med bakgrunn i ovennevnte, og fordi det var vanskelig å prioritere rådet innenfor budsjettrammene, varslet Miljøverndepartementet i brev av 6. februar 2002 til Statens kulturminneråds medlemmer at det ville bli foreslått å nedlegge rådet.
Miljøverndepartementet fremmer dermed forslag om å oppheve kulturminneloven § 24 om Statens kulturminneråd.