1 Innledning
1.1 Hovedinnhold
I denne proposisjonen legges fram forslag til ny lov som skal sikre det nødvendige rettslige grunnlaget for at staten i forbindelse med matforvaltningsreformen kan overta formuesposisjoner fra kommunene og kommunalt eide selskaper i tråd med de prinsippene som ble lagt til grunn ved Stortingets behandling av St.prp. nr 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003) Om ny organisering av matforvaltningen m.m.
1.2 Bakgrunn
Med grunnlag i St.prp. nr 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003) har Stortinget tatt stilling til hovedelementene og prinsippene i matforvaltningsreformen. Det er bl.a. lagt til grunn at det skal etableres et statlig tilsyn - Mattilsynet - som tar opp i seg de samlede forvaltningsoppgaver langs hele matproduksjonskjeden både i sjø og på land. Det er i den sammenheng lagt til grunn at følgende oppgaver som i dag utføres av kommunale og interkommunale næringsmiddeltilsyn (KNT) skal overføres til staten ved Mattilsynet fra 1.1.2004:
næringsmiddeltilsyn som i dag er et kommunalt ansvar, herunder tilsyn med drikkevann
næringsmiddeltilsyn og kjøttkontroll som i dag er et statlig ansvar, men som utføres av KNT etter delegert fullmakt fra SNT.
Øvrige oppgaver som i dag utføres av KNT, hovedsakelig oppgaver innen miljørettet helsevern og laboratorievirksomhet, blir værende et kommunalt ansvar.
Regjeringen la i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003) fram hovedprinsippene for gjennomføringen av det økonomiske oppgjøret mellom staten og kommunene i forbindelse med at oppgavefordelingen på området endres. Stortinget sluttet seg til disse prinsippene ved behandlingen av proposisjonen. Det økonomiske oppgjøret vil på denne bakgrunn ha tre hovedelementer:
overføring av personell som er satt til å løse de oppgaver som staten skal overta
overføring av eiendeler som er anskaffet for å løse de oppgaver som staten skal overta
utgifter til drift
Det er lagt til grunn at omorganiseringen og det økonomiske oppgjøret skal gjennomføres på en slik måte at både den enkelte kommune og staten settes i stand til å utføre sine oppgaver på en tilfredsstillende måte også etter at omorganiseringen er gjennomført.
Det er videre lagt til grunn at en vil anvende reglene for virksomhetsoverdragelse etter arbeidsmiljølovens kapittel XII A for overføring av personell fra kommunene og kommunalt eide selskaper til Mattilsynet. Ved virksomhetsoverdragelse følger de tilsatte sine arbeidsoppgaver over i ny virksomhet. De tilsatte i kommunene eller kommunalt eide selskaper som innehar stillinger hvor vesentlige deler av oppgavene blir overført til Mattilsynet, har således rett til å følge med oppgavene over til Mattilsynet.
Når det gjelder eiendeler er det som et hovedprinsipp lagt til grunn at staten har rett og plikt til å overta eierskapet til de formuesrettslige posisjoner som benyttes for å løse de oppgavene som staten skal overta. Når det gjelder fast eiendom (tomter, bygninger og lokaler) er det imidlertid forutsatt at det bør gjøres konkrete vurderinger slik at fast eiendom i utgangspunktet bare tas over i de tilfeller hvor dette anses som hensiktsmessig for begge partene. Det er lagt til grunn at kommunene og kommunalt eide selskaper ikke bør få erstattet en eventuell alternativ verdi av formuesgjenstander som disponeres for å løse de oppgaver som skal overføres til staten. Det legges på denne bakgrunn opp til at det foretas et økonomisk oppgjør som medfører at staten overtar de økonomiske forpliktelsene som er knyttet til de aktuelle formuesgjenstandene. Som i helseforetaksreformen er det forutsatt at en statlig overtakelse av eiendomsposisjoner fra kommunene/KNT i forbindelse med at tilsynsoppgaver overføres til staten, blir hjemlet i lov. Det legges opp til at det på dette grunnlag gjennomføres drøftinger og forhandlinger med berørte kommuner om hvilke årsverkrammer og hvilke formuesgjenstander som skal overføres, jf. pkt. 7.2 i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 8 (2002-2003).
Når det gjelder utgifter til drift, vil spørsmål i tilknytning til uttrekk av driftsmidler bli lagt fram i årets kommuneproposisjon.