16 Samordning av betalingsfrist for tilleggsforskudd - skattebetalingsloven § 4-7
16.1 Innledning og sammendrag
Departementet foreslår at fristene for innbetaling av tilleggsforskudd etter skattebetalingsloven § 4-7 samordnes til 31. mai. Etter dagens ordning er innbetalingsfristen 30. april for lønnstakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende. Denne differensieringen er begrunnet i tilsvarende frister for levering av selvangivelsen. Fordi det kan være uklart hvorvidt enkelte skattytere driver næring, har skatteetaten i praksis ikke mulighet til i tide å fastslå sikkert hvilken frist disse skattytere faller under. Det kan derfor oppstå usikkerhet vedrørende rettidig betaling. Dette kan medføre at innbetalinger som er ment som rentebefriende tilleggsforskudd, men som ikke behandles som dette på grunn av fristoversittelsen, blir stående frem til skatteoppgjøret uten at skattyter unngår rentetillegget på restskatten.
16.2 Gjeldende rett
Det følger av skattebetalingsloven § 4-7 at det kan innbetales forskudd på skatt med høyere beløp enn det som er utskrevet, dersom det utskrevne forskudd må antas å bli utilstrekkelig til å dekke den skatt som vil bli fastsatt ved ligningen. Innbetaling av slik tilleggsforskudd kan også foretas i året etter inntektsåret, men ikke senere enn 31. mai for næringsdrivende og 30. april for lønnstakere og pensjonister.
De differensierte fristene for innbetaling av tilleggsforskudd ble fastsatt ved lovendring 15. desember 2006. Begrunnelsen for å innføre to frister var at næringsdrivende som leverte elektronisk selvangivelse fra 2004 hadde fått frist til utløpet av mai i ligningsåret med levering av selvangivelsen, og en fant grunn til å harmonisere selvangivelsesfristen og fristen for å betale tilleggsforskudd for disse skattyterne. I gruppen av personlige skattepliktige skulle lønnstakere og pensjonister med forhåndsutfylt selvangivelse fortsatt ha frist 30. april i året etter inntektsåret for innbetaling av tilleggsforskudd.
Lovteknisk ble differensieringen av fristen i skattebetalingsloven § 4-7 regulert ved at det i første ledd annet punktum ble fastsatt 31. mai som alminnelig frist, mens det i tredje punktum ble gitt frist til 30. april for skattytere som mottok forhåndsutfylt selvangivelse etter daværende ligningsloven § 4-7 annet ledd. Denne henvisningen ble imidlertid misvisende etter en endring av ligningsloven § 4-7 i desember 2007.
Som følge av dette ble det i mai 2008 fastsatt endringer i skattebetalingsloven § 4-7, ved at fristen for betaling av tilleggsforskudd nå ble knyttet til ligningsloven § 4-7. Etter skattebetalingsloven § 4-7 bokstav a er fristen for innbetalingen av tilleggsforskudd 31. mai. Bestemmelsen henviser til ligningsloven § 4-7 første ledd bokstav a som omfatter næringsdrivende. Etter skattebetalingsloven § 4-7 bokstav b er fristen for innbetaling av tilleggsforskudd 30. april. Bestemmelsen viser til ligningsloven § 4-7 første ledd bokstav b som i hovedsak omfatter lønnstakere og pensjonister.
Etter dette har differensieringen vært basert på at næringsdrivende med selvangivelsesfrist 31. mai har denne dato som frist for tilleggsforskudd, mens lønnstakere og pensjonister med selvangivelsesfrist 30. april har denne dato som frist for tilleggsforskudd.
16.3 Departementets vurderinger og forslag
Gjeldende frister forutsetter at skatteetaten i tide har mulighet til å fastslå hvorvidt en skattyter er å regne som næringsdrivende. Dette har i praksis ikke vist seg mulig.
Når skatteetaten på innbetalingstidspunktet ikke kan fastslå sikkert hvorvidt en skattyter er å anse som næringsdrivende, så kan skatteetaten heller ikke fastslå om innbetalingen er rettidig dersom den kommer etter 30. april, men før 31. mai i året etter inntektsåret.
Innbetalinger foretatt i denne perioden av skattytere med uavklart status vil derfor bli stående på konto frem til skattyters status er endelig avklart. Slik avklaring vil senest komme ved skatteoppgjøret i oktober. Dersom avklaringen viser at skattyter ikke anses som næringsdrivende, vil innbetalingen ha vært forgjeves når det gjelder å unngå rentetillegg på restskatt.
Det vil årlig være en del skattytere som kan havne i denne situasjonen, i og med at det hvert år er mange skattytere som henholdsvis starter og avslutter næringsvirksomhet. Når problemstillingen ikke kan løses ved at skatteetaten i hvert tilfelle kan foreta en rask avklaring av hvorvidt skattyter har status som næringsdrivende, fremstår samordning av fristene som en praktisk løsning for å avhjelpe situasjonen.
Departementet ser det derfor som nødvendig å fjerne differensieringen av frist for innbetaling av tilleggsforskudd, slik at samtlige skattytere får samme frist, 31. mai.
16.4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen vil medføre likviditetstap for staten ved at innbetalinger av tilleggsforskudd fra lønnstakere og pensjonister kommer opp til en måned senere. I 2007 utgjorde samlet innbetalt tilleggsforskudd for disse skattyterne ca. 6,6 milliarder kroner. Beløpet var historisk høyt og skyldtes antakeligvis de økonomiske oppgangstidene. Legger man til grunn et normalnivå på innbetaling av 5 milliarder kroner i tilleggsforskudd for denne gruppen, vil provenytapet ved 2 prosent rente utgjøre ca. 6 millioner kroner dersom fristen utskytes til 31. mai. I tillegg innebærer utskyting av fristen den fordel for skattyterne at de enda tettere opp til skatteoppgjøret kan innbetale tilleggsforskudd, og dermed unngå rentetillegg på restskatt.
16.5 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks.