2 Bakgrunn
Konflikten i Syria startet våren 2011 og det er ingen utsikter til noen snarlig løsning. Det foregår en omfattende og systematisk voldsbruk som i stor grad følger sekteriske skillelinjer. Dette sammen med de massive ødeleggelsene av hus og infrastruktur gjør at mange av flyktningene fra Syria ikke vil ha noe å reise hjem til eller være trygge selv om konflikten skulle finne en snarlig løsning. Av de over to millionene som har flyktet fra Syria oppholder 97 pst. seg i nabolandene. Tar man med både de som har blitt registrerte hos Høykommissæren for flyktninger (UNHCR) eller vertslandets myndigheter og de som venter på registrering, var det per 10. september om lag 732 000 fordrevne fra Syria i Libanon, 520 000 i Jordan, 464 000 i Tyrkia, 178 000 i Irak og 117 000 i Egypt. Antallet syrere på flukt i eget land (internt fordrevne) ligger på om lag 4,3 millioner.
På bakgrunn av den stadig mer dramatiske situasjonen i Syria, og den særdeles vanskelige situasjonen for flyktninger fra Syria og for nabolandene, foreslås det en tilleggskvote på 1 000 plasser for flyktninger fra Syria som er anerkjent som flyktninger av UNHCR. Det er ønskelig at dette kan skje så raskt som mulig, og at arbeidet igangsettes i 2013. UNHCR vil ha problemer med å fremme saker tidlig nok til at hele prosessen gjøres ferdig i 2013.
Selv om 1 000 ekstra plasser er lite i den store sammenhengen, er det viktig å avhjelpe situasjonen i nabolandene med strategisk bruk av gjenbosetting. Norge kan bistå med å ta imot saker med personer som av ulike grunner er særlig sårbare, pga. helseproblematikk, traumer osv. Grundig saksbehandling er nødvendig for å sikre at vi ikke henter personer som skal ekskluderes fra flyktningstatus pga. krigsforbrytelser og lignende.
Asylmottakene er i dag under stort press fordi antallet asylsøkere øker, samtidig som det ikke blir bosatt nok flyktninger som har fått opphold i Norge. En økning i kvoten vil øke presset på mottakene. For å forberede bosettingsarbeidet av flyktningene fra Syria skal Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) lage et særskilt informasjonsopplegg rettet mot kommunene og befolkningen som helhet. Formålet er å øke bosettingen i kommunene, både av overføringsflyktninger og flyktninger fra mottak.