3 Forslag om plikt til å tilby et gratis kulturskoletilbud i tilknytning til skole- og/eller SFO-tiden for elever på 1.–4. årstrinn
3.1 Bakgrunn for forslaget
Som et ledd i regjeringens Kulturløftet II, der det fremgår at alle barn som ønsker det skal få et kulturskoletilbud av god kvalitet til en rimelig pris, oppnevnte Kunnskapsdepartementet i 2009 Kulturskoleutvalget. Utvalgets mandat fastslo blant annet at utvalget skulle se nærmere på utfordringene og mulighetene som ligger i et styrket samarbeid mellom grunnskolen, skolefritidsordningen (SFO) og musikk- og kulturskolen, og gi forslag til hvordan ulike kulturskoleaktiviteter bedre kan legges inn i tilknytning til skoledagen. Utvalgets rapport, Kulturskoleløftet. Kulturskole for alle1, fastslår at det er gode forutsetninger for, og sterkt å anbefale, et sterkere og bredere samarbeid mellom musikk- og kulturskolen og grunnskolen/SFO. Skolen er en velegnet arena for introduksjon til kultur. Grunnskolen er i så måte en ideell arena for å kunne gi alle barn anledning til å delta i kulturlivet.
I tråd med Kulturskoleutvalgets tilrådninger, varslet Kulturdepartementet i meldingen Kultur, inkludering og deltaking2 at regjeringen vil igangsette en prøveordning i et utvalg kommuner for å se om det å bruke skolen som arena for et gratis kulturskoletilbud kan bidra til et mer inkluderende tilbud enn dagens musikk- og kulturskole. Evalueringen av stimuleringstilskuddet viser at ordningen har bidratt til utvikling av nye prosjekter, og erfaringer fra disse prosjektene kan brukes i utviklingen av kulturskoletilbudet. I budsjettet for 2013 utvidet Stortinget bevilgningen til kulturskoletilbud, slik at ordningen med et gratis kulturskoletilbud vil gjelde for alle kommuner og alle skoler. Det fremgår av Kunnskapsdepartementets budsjett for 20133 at departementet vil lovfeste en plikt for kommunene til å gi elevene et slikt tilbud.
Stortinget bevilget 73,8 mill. kroner, og bevilgningen gjelder en uketime med kulturskoletilbud i skole og/eller SFO-tiden på 1.–4. årstrinn fra og med høsten 2013. Helårseffekten av tiltaket blir 182 mill. kroner, noe som tilsvarer ca. 245 årsverk i musikk- og kulturskolen. Skoleeier blir kompensert for tiltaket tilsvarende en ny uketime med lærerlønn inkludert for- og etterarbeid. Det nye kulturskoletilbudet skal være et gratis, frivillig tilbud for elevene. Alle elever skal ved dette få et gratis kulturskoletilbud i løpet av 1.–4. årstrinn.
3.2 Gjeldende rett
Det finnes ingen bestemmelser i opplæringsloven om et gratis kulturskoletilbud for elever.
Opplæringsloven § 13-6 pålegger kommunen en plikt til, alene eller i samarbeid med andre kommuner, å ha et musikk- og kulturskoletilbud til barn og unge. Dette tilbudet er ikke en del av grunnskoleopplæringen etter opplæringsloven.
Privatskoleloven har heller ikke bestemmelser om et gratis kulturskoletilbud som her foreslås. Der finnes det heller ingen bestemmelser om plikt til å ha et musikk- og kulturskoletilbud ved siden av grunnopplæringen, slik det gjør i opplæringsloven.
3.3 Høringen
3.3.1 Høringsforslaget
I høringsnotatet ble det foreslått å innføre en plikt for skoleeier til å tilby et gratis kulturskoletilbud for elever på 1.–4. årstrinn. Skoleeiers plikt ble foreslått inntatt i ny § 13-6a i opplæringsloven og ny § 7-1f i privatskoleloven.
Om lovforslaget uttalte departementet:
«Kulturskoletilbudet som her foreslås er et gratis tilbud i skole og/eller SFO-tiden. Forslaget bygger på Kulturskoleutvalgets anbefaling. Sentralt står et samarbeid mellom skole/SFO og kulturskolene slik at kulturskolens kompetanse og ressurser brukes i skolen/SFO. Kulturskoletilbudet som her foreslås er således noe annet enn det musikk- og kulturskoletilbudet som allerede er hjemlet i opplæringsloven § 13-6. Det nye kulturskoletilbudet tar ikke sikte på å gjøre endringer ved det eksisterende tilbudet i musikk- og kulturskolene.»
Forslaget som ble sendt på høring tar utgangspunkt i at det nye kulturskoletilbudet skal være gratis og at det skal være frivillig for elevene å delta. Departementet foreslo at skoleeier gis stor frihet hva gjelder det innholdsmessige og organiseringen av tilbudet. I høringsnotatet heter det blant annet:
«Forslaget innebærer at tilbudet skal gis til elever på 1. – 4. årstrinn, men stiller ikke krav om at alle fire årstrinn skal få tilbud om å delta innenfor det samme skoleåret. Kommunen bestemmer selv hvilket trinn tilbudet legges på og hvordan timene eventuelt fordeles på de ulike trinnene.
Departementet foreslår at det nye kulturskoletilbudet skal gis i eller i tilknytning til skoledagen/SFO-tiden, men tilbudet skal ikke være en del av den obligatoriske grunnopplæringen. Det nye kulturskoletilbudet blir således ikke lagt inn i fag- og timefordelingen eller i læreplanene. Tilbudet skal komme i tillegg til den obligatoriske grunnopplæringen. Det nye kulturskoletilbudet kan for eksempel legges til før eller etter skoledagen, som en del av SFO-tiden, eller det kan legges inn i skoledagen som en ”midttime”.
På samme måte som kommunen selv bestemmer innholdet i dagens musikk- og kulturskole, tas det sikte på at kommunen selv bestemmer hva det nye kulturskoletilbudet i skolen/SFO-tiden skal inneholde. Dette betyr at det nye kulturskoletilbudet, akkurat som dagens musikk- og kulturskole, innholdsmessig vil kunne variere fra kommune til kommune.»
Departementet foreslo i høringsnotatet at skolen og musikk- og kulturskolen skal samarbeide om det nye kulturskoletilbudet. Departementet skrev blant annet dette i høringsnotatet:
«Musikk- og kulturskolen er et ressurssenter hva gjelder musikk- og kulturundervisning for barn og unge. Når det nå foreslås at alle barn skal få et gratis kulturskoletilbud i tilknytning til skole og/eller SFO, er det naturlig at musikk- og kulturskolen er en del av dette. Departementet foreslår derfor at det i loven inntas en plikt for skolen til å samarbeide med musikk- og kulturskolen, og en tilsvarende plikt for musikk- og kulturskolen til å samarbeide med skolen. Konkret hvordan samarbeidet mellom skole og musikk- og kulturskole skal gjennomføres, er opp til den enkelte kommune.»
Videre foreslo departementet at det ikke oppstilles kompetansekrav for de som skal undervise i kulturskoletilbudet. I høringsnotatet heter det blant annet:
«Et kvalitativt godt kulturskoletilbud er avhengig av god kompetanse hos den som skal gi tilbudet. Departementet vil i denne sammenheng vise til at kombinasjonen av pedagogisk kompetanse og kunst- og kulturfaglig kompetanse er viktig.
Departementet vil ikke foreslå at det skal stilles bestemte krav til den som skal gi undervisning i det nye kulturskoletilbudet. Dette betyr at det ikke fastsettes noen formelle og absolutte kompetansekrav. Det må likevel forventes at vedkommende som ansettes er egnet til å undervise i det aktuelle tilbudet. Det må i tillegg til det rent faglige også tas hensyn til den aldersgruppen og gruppesammensetningen som er aktuell.»
Når det gjelder undervisningslokaler, foreslo departementet i høringsnotatet at kulturskoletilbudet som utgangspunkt skal gis i skolens eller SFOs lokaler. Departementet uttalte:
«[...]forslaget tar sikte på at det nye kulturskoletilbudet skal gis i skolens eller SFOs lokaler. Dette er imidlertid ikke til hinder for at tilbudet kan gis i andre lokaler dersom dette er hensiktsmessig, eksempelvis hvor kulturskolens lokaler ligger i umiddelbar nærhet til skolen. Likeså er det heller ikke noe forbud mot at deler av tilbudet gis andre steder, eksempelvis ved teaterbesøk eller lignende. Departementet vil bemerke at dersom kulturskoletilbudet gis andre steder enn i skolens/SFOs lokaler eller i andre lokaler i umiddelbar nærhet til skole/SFO, må det sørges for gratis transport slik at kulturskoletilbudet blir et reelt tilbud for elevene.»
I høringsnotatet ble det foreslått at det for skoler godkjent etter privatskoleloven ikke legges opp til et pliktig samarbeid mellom skole og musikk- og kulturskole, men at forutsetningene for tilbudet for øvrig er tilsvarende som for offentlige skoler. Departementet uttalte:
«Formålet med innføringen av kulturskoletilbudet er det samme for private skoler som for offentlige skoler. Dette betyr at det gratis kulturskoletilbudet i private skoler må være egnet til å gi elevene et reelt kulturskoletilbud. For øvrig vil de private skolene stå like fritt som kommunene hva gjelder innholdet i tilbudet.
Departementet vil presisere at det ikke er noe forbud mot at også private skoler samarbeider med musikk- og kulturskolen om det nye kulturskoletilbudet, finansiert fra den tildelingen som gis den enkelte privatskolen. Snarere tvert i mot må det legges til grunn at musikk- og kulturskolen er en lokal ressurs innen fagområdet, og det oppfordres derfor til at de private skolene og musikk- og kulturskolene finner gode samarbeidsløsninger. Tilsvarende understrekes det at det heller ikke er noe forbud mot at private skoler samarbeider med offentlige skoler om et felles kulturskoletilbud eller om det faglige innholdet i kulturskoletilbudet.»
3.3.2 Høringsinstansenes syn
Departementet har mottatt høringsinnspill fra 57 høringsinstanser.
Av høringsinstansene som støtter forslaget, er det flere som støtter departementets vurdering om at tiltaket kan bidra til sosial utjevning og øke interessen for å oppleve kunst og kultur. Blant disse er Aurskog-Høland kommune, Barneombudet, Larvik kommune, Meråker kommune, Time kommune og Utdanningsforbundet.
Flere av høringsinstansene viser også til at kulturskoletilbudet er et positivt tiltak for å styrke kunstfagene i skolen og samarbeidet mellom musikk- og kulturskole og grunnskole. Blant disse er Askim kommune, Aurskog-Høland kommune, Larvik kommune, Horten kommune, Rælingen kommune og Råde kommune.
Noen av høringsinstansene etterlyser mer fastsatte rammer for gjennomføringen av tiltaket. Blant disse er Frosta kulturskole, Time kommune, Universitets- og høgskolerådet og Utdanningsforbundet.
Noen av kommunene som har avgitt høringsuttalelse bemerker at kulturskoletilbudet bør være obligatorisk. Blant disse er Askim kommune, Aurskog-Høland kommune, Klepp kommune og Larvik kommune.
Kommunesektorens Organisasjon (KS) uttaler at de verdsetter det viktige tilbudet som kulturskolene gir, men mener at en lovfesting av kulturskoletilbudet vil være en uønsket detaljregulering av kommunesektorens oppgaver. KS anbefaler derfor at den foreslåtte lovendringen ikke fremmes. Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund uttaler at de støtter departementets forslag til endringer.
Fordi det er viktig at tilbudet gis på alle skoler eller i skolefritidsordninger i alle kommuner anser departementet det som viktig å fremlegge proposisjonen nå. Høringsuttalelsene som har kommet inn kort tid før høringsfristens utløp har derfor bare blitt gjennomgått summarisk.
3.4 Departementets vurderinger og forslag
Departementet mener et gratis og kvalitativt godt kulturskoletilbud for elever på 1.–4. årstrinn vil kunne bidra til sosial utjevning og økt interesse for å oppleve kunst og kultur. Ved å innføre en plikt for kommunen til å tilby et gratis kulturskoletilbud på 1.–4. trinn, blir kulturskoletilbudet tilgjengelig for alle barn. Kulturskoletilbudet skal være gratis for elevene, og det skal være frivillig for elevene å delta. Alle elever som ønsker det, skal ha mulighet til å delta. Også private skoler foreslås å ha en plikt til å tilby et gratis kulturskoletilbud for elever på 1.–4. årstrinn.
Departementet foreslår at det innføres en plikt for kommuner og private skoler til å tilby et gratis kulturskoletilbud i tilknytning til skole- og/eller SFO-tiden for elever på 1.–4. årstrinn. Lovforslaget i proposisjonen er identisk med det forslag til lovendring som ble sendt på høring 25. juni i år. Departementet viser derfor til vurderingene i pkt. 2.4 i høringsnotatet.