4 Høringsrunde og andre politiske vedtak
Kommunal- og regionaldepartementet mottok innen fristen 13. august 2012 innspill fra 41 instanser. Av kommunene i Aust-Agder er det bare Bygland og Valle som ikke svarte på høringen. Bygland kommunestyre behandlet spørsmålet om fremtidig fylkestilhørighet forut for høringsrunden, og vedtok 22. februar 2012:
«Bygland kommune er oppteken av eit godt regionsamarbeid og av at kommunane i Setesdal står så samla som råd er. Får Evje og Hornnes, Iveland, Birkenes og Lillesand bytte fylke til Vest-Agder, vil fylkesgrensa gå gjennom Setesdal, mellom Evje og Hornnes i Vest-Agder og Bygland, Valle og Bykle i Aust-Agder.
I ein slik situasjon vil Bygland kommune ta opp spørsmålet om kva fylke kommunen bør tilhøyre, og innleiingsvis vil Bygland då ta initiativ til å drøfte spørsmålet med Valle og Bykle.»
Aust-Agder fylkesting vedtok 21. juni 2012:
Fylkestinget anbefaler at dagens fylkesgrense opprettholdes.
En eventuell grensejustering er ikke ønskelig av bl.a. følgende grunner:
Aust-Agder blir sterkt svekket befolkningsmessig
Fylkets innflytelse i nasjonal politikk svekkes
Fylkeskommunens kompetanse og kapasitet i regional utvikling svekkes
Fylkeskommunens tjenesteproduksjon kan bli svekket
Fylkeskommunens økonomi svekkes
På denne bakgrunn går fylkestinget i mot grensejustering mellom Aust-Agder og Vest-Agder.
Fylkestinget har forståelse for de utfordringer søkerkommunene viser til som grunnlag for sine søknader og vil understreke behovet for videreutvikling av samarbeidet på Agder. Regionplan Agder 2020 er det viktigste redskapet i denne sammenheng. Fylkestinget vil arbeide for å redusere de ulemper grensekommunene opplever.»
Fylkesmannen i Aust-Agder fraråder endring av fylkesgrensen. Kommunene i Aust-Agder som har svart, med unntak av søkerkommunene, Bykle og Grimstad kommuner, mener at dagens fylkesgrense må opprettholdes. Bykle kommunestyre ønsket fylkessammenslåing, foran opprettholdelse av dagens fylkesgrense. Grimstad kommunestyre vedtok 18. juni 2012:
«På samme måte som nei-flertallet i folkeavstemningen om ett Agder er respektert, bør det klare, folkelige ønsket om overflytting i de tre kommunene respekteres. Det gjelder selv om følgene for det resterende Aust-Agder fylke vil bli svært negative. Hvis Regjeringen gir disse kommunene anledning til å bytte fylke, vil Grimstad kommune søke folkets råd om egen fylkestilknytning.»
Vest-Agder fylkesting vedtok 18. juni 2012:
«Fylkestinget i Vest-Agder tilrår at søknadene fra Evje og Hornnes, Birkenes, Iveland og Lillesand kommuner om endring av fylkestilknytning fra Aust-Agder til Vest-Agder, innvilges.
Det anbefales at overføringen skjer fra årsskiftet 2015/2016.»
Fylkesmannen i Vest-Agder tilrår at alle fire kommunene får bytte fylke. Kommunene i Vest-Agder som har svart er positive til overføring, men ikke samstemte om søknaden fra Evje og Hornnes også bør innvilges. Søgne og Songdalen kommuner har uttalt at man må følge resultatene i de tre lokale folkeavstemningene. Kristiansand, Vennesla, Audnedal, Lindesnes, Mandal, Marnardal og Åseral har uttalt at alle fire kommunene må få bytte fylke.
Departementet har også mottatt brev fra samarbeidsorganet Østre Agder, hvor styret 24. august 2012 vedtok en uttalelse om at en grensejustering kan føre til at de sju kommunene øst i Aust-Agder søker seg til Telemark. Styret i Østre Agder består av ordførerne i Tvedestrand, Arendal, Vegårshei, Åmli, Risør, Froland og Gjerstad kommuner.
KS ønsket ikke å avgi en uttalelse. NHO ønsket en sammenslåing av fylkene.