6 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
Til § 4-1:
Tredje ledd endres. Melding til Finanstilsynet etter § 4-1 skal være en kopi av den søknaden eller meldingen som det norske finansforetaket skal sende til aktuelle tilsynsmyndigheter i finansforetaket eller datterforetakets hjemstat innenfor EØS ved erverv av kvalifisert eierandel eller etablering av datterforetak i den staten.
Fjerde til sjette ledd oppheves, noe som innebærer at Finanstilsynet ikke lenger vil kunne stille vilkår for eller stanse konsernetablering med finansforetak i annen EØS-stat i forkant av konsernetableringen. Finanstilsynet vil for øvrig kunne følge opp finansforetakene på vanlig måte. Det vises til nærmere omtale i kapittel 3.
Til § 10-6:
Det presiseres i første ledd annet punktum at aksje- og allmennaksjeloven § 8-4 ikke skal gjelde for finansforetak. Dette innebærer at adgangen som et mindretall av aksjonærer etter aksje- og allmennaksjeloven § 8-4 har til å be tingretten om å fastsette høyere utbytte, ikke gjelder for finansforetak.
Det vises til nærmere omtale av bestemmelsen i kapittel 2.3.3 og 2.3.5 ovenfor.
Til § 10-18:
I bestemmelsens tredje ledd tilføyes det at utdeling av utbytte fra utjevningsfondet ikke kan foretas uten etter samtykke fra Finanstilsynet. Bestemmelsen må ses i sammenheng med finansforetaksloven § 10-8 om tilbakebetaling og nedskrivning av egenkapital. Ved vurderingen av om samtykke kan gis etter paragrafen her, vil særlig utjevningsfondets størrelse være relevant. Det vises til nærmere omtale i kapittel 2.4.5 ovenfor.
Til § 20-32:
I første ledd nr. 5 og 6 er det gjort rent språklige forenklinger i henvisningene til finansforetaksloven § 14-1 annet ledd.
I nytt annet ledd tilføyes en presisering om at fordringer med opphav i kapitalinstrumenter etter første ledd nr. 5, 6 og 7 som kun delvis kan medregnes i ansvarlig kapital, skal dekkes, skrives ned eller konverteres tilsvarende som instrumenter som fullt ut kan medregnes i den aktuelle ansvarlig kapitalklassen. Formålet med denne presiseringen er særlig å skape klarhet rundt prioriteten for fordringer med opphav i kapitalinstrumenter som er omfattet av overgangsordninger i tråd med kravene som følger av krisehåndteringsdirektivet artikkel 48 (7). Det vises til kapittel 4.