2 Bakgrunn for behovet for bevilgningsendringer
Forsvaret har et bredt internasjonalt samarbeid. En markant svekkelse av den norske kronen etter at budsjettforutsetningene for 2015 ble lagt, har medført at flere av Forsvarets avdelinger har betydelige merutgifter i utenlandsk valuta. Merutgiftene er størst i amerikanske dollar (USD). Forsvaret kjøper varer og tjenester i USA, eksempelvis utdanning av jagerflygere og vedlikehold av våpensystemer. Dette påvirker særlig Sjøforsvaret og Luftforsvaret, som følge av at disse forsvarsgrenene har en stor andel utgifter i USD. Hensyntatt reduserte utgifter til drivstoff er de samlede merutgiftene av en slik karakter at Forsvarsdepartementet foreslår å fordele valutabelastningen gjennom en bred tverrprioritering innenfor forsvarssektorens budsjettramme for å avhjelpe konsekvensene for operativ aktivitet i 2015. I 2015 forventes utbetalinger på om lag 120 mill. USD i Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Per juni 2015 har Forsvaret beregnet at økningen i dollarkursen utgjør en merutgift på om lag 179 mill. kroner, hensyntatt besparelser knyttet til lavere drivstoffpris.
Innenfor investeringspostene er det også store negative utslag som en følge av valutaendringene. Disse utslagene, samt overføringene til driftskapitlene som nevnes under den nedenstående kapittelgjennomgangen, håndteres ved å skyve på leveranser og betalingsmilepæler til 2016 og eventuelt utsette oppstarten av nye investeringsprosjekter.
I Prop. 1 S (2014–2015) varslet Forsvarsdepartementet Stortinget om at innføringen av nye fartøyklasser i Sjøforsvaret har medført enkelte utfordringer knyttet til vedlikehold. Videre har en studie av vedlikeholdsbehovet vist et høyere behov for vedlikehold enn tidligere lagt til grunn. I tillegg har uforutsette hendelser i 2015, blant annet gassturbinhavari og skrogskade, medført et ytterligere vedlikeholdsbehov i Sjøforsvaret.
De ekstraordinære utgiftene til valuta for Sjøforsvaret og Luftforsvaret, samt det økte og uforutsette vedlikeholdsbehovet i Sjøforsvaret, vil medføre uakseptable konsekvenser for den daglige operative aktiviteten dersom merutgiftene skulle håndteres isolert innenfor Luftforsvarets og Sjøforsvarets budsjettkapitler.