9 Øvrige endringer
9.1 Frekvenstillatelse til kringkasting
Det foreslås en presisering i ekomloven § 6-2 om tillatelse til bruk av frekvenser, som synliggjør at frekvenstillatelse også kan nektes utstedt dersom tilhørende konsesjon etter kringkastingsloven ikke utstedes. Etter gjeldende rett kan myndigheten etter ekomloven § 6-2 nekte å gi tillatelser til bruk av frekvenser i det elektromagnetiske frekvensspekteret når det følger av hensyn til effektiv bruk av samfunnets ressurser gjennom bærekraftig konkurranse, fri bevegelighet for tjenester, teknologi- og tjenestenøytralitet og harmonisert bruk av frekvenser. Sammenhengen mellom kringkastings- og ekomregelverket tilsier at det ikke skal utstedes frekvenstillatelse dersom det ikke også utstedes anleggskonsesjon etter kringkastingsloven. Frekvenskonsesjonen og anleggskonsesjonen skal gis samlet og vil utgjøre et integrert hele. Både Telenor og Norges Televisjon synes i sine høringsinnspill å være positive til den foreslåtte presiseringen i ekomloven § 6-2. Departementet fastholder derfor forslaget.
Det ble også foreslått en endring i ekomloven § 6-4 a om frekvenstillatelser til kringkasting som presiserer at tillatelser til kringkasting som er tildelt etter § 6-4 a eller etter prosedyrene i § 6-2, kan trekkes tilbake dersom tillatelsen etter kringkastingsloven bortfaller. Det ble hørt som en endring til § 10-8 om tilbakekall, men anses mest hensiktsmessig plassert i § 6-4 a for på denne måten å unngå uønskede virkninger som ble påpekt av Telenor i høringen. Bakgrunnen for regelen er at sammenhengen mellom kringkastings- og ekomregelverket tilsier at aktøren ikke skal kunne beholde frekvenstillatelsen dersom kulturmyndighetene har trukket tilbake konsesjon etter kringkastingsloven. I ekomloven § 6-4 a annet ledd er det allerede fastsatt at direktetildelte tillatelser kan trekkes tilbake dersom tillatelsen etter kringkastingsloven bortfaller, men det finnes ikke en tilsvarende bestemmelse for tillatelser til kringkasting som er tildelt i henhold til prosedyrene i § 6-2.
Telenor er i høringen også bekymret for risiko for urimelige og vilkårlige utslag dersom en mindre alvorlig overtredelse av vilkår i anleggskonsesjon skulle lede til tilbakekall av frekvenstillatelsen. Departementet viser til at endringsforslaget i § 6-4 a tredje ledd er utformet som en «kan-regel». Dette innebærer at frekvenstillatelsen ikke trekkes automatisk tilbake i ethvert tilfelle der anleggskonsesjon bortfaller. For å imøtekomme Telenors bekymring foreslås det presisert i merknaden til bestemmelsen at ekommyndighetens avgjørelse vil fattes etter en skjønnsmessig vurdering i det enkelte tilfelle, der frekvensinnehaverens interesser må veies mot hensynet til effektiv utnyttelse av frekvensene.
9.2 Opphør av ulovlige forhold
Det foreslås en endring i ekomloven § 10-6 om pålegg om retting og opphør av ulovlige forhold, for eksempel ulovlig frekvensbruk. Gjeldende bestemmelse har overskriften «pålegg om retting og endring mv.». Denne overskriften er ikke fullt ut dekkende, og foreslås endret til «pålegg om retting og opphør av ulovlige forhold».
Videre fremgår det av gjeldende bestemmelse at krav om retting eller endring tidligst kan iverksettes en måned etter at rettighetshaver er informert om forholdet. Bestemmelsen ble i sin tid inntatt for å gjennomføre tillatelsesdirektivet artikkel 10.2. Direktivet ble endret på dette punkt gjennom direktiv 2009/140/EF artikkel 10.3, og det er derfor behov for å endre ekomloven § 10-6 tilsvarende. Det nye direktivkravet innebærer at det kan kreves at pålegg om retting og opphør av ulovlig forhold skal skje «umiddelbart eller innen en rimelig tidsfrist». Det foreslås derfor at den gjeldende tidsfristen «tidligst en måned etter at rettighetshaver er informert» endres til «umiddelbart eller innen en rimelig tidsfrist», hvoretter kravet om retting eller endring etter bestemmelsens første ledd kan iverksettes.
Etter gjeldende rett fremgår det av fjerde ledd nest siste og siste punktum at fristen for iverksettelse av krav om retting eller endring ikke gjelder for krav med grunnlag i tekniske mangler ved utstyr og installasjoner, og heller ikke gjelder rettighetshaver som også tidligere har handlet i strid med krav fastsatt i eller i medhold av lov. Dette er et unntak fra gjeldende rett fjerde ledd første punktum om at krav om retting eller endring etter første ledd kan iverksettes tidligst en måned etter at rettighetshaver er informert om at forholdet er i strid med krav fastsatt i eller i medhold av denne lov. Ettersom den nevnte månedsfristen nå foreslås fjernet, er det heller ikke behov for en bestemmelse om unntak fra fristen, og unntaket foreslås derfor fjernet. Det foreslås dermed at fjerde ledd kun fastsetter at krav til retting eller opphør etter første ledd kan kreves iverksatt umiddelbart eller innen en rimelig tidsfrist etter at rettighetshaver er informert om at forholdet er i strid med krav fastsatt i eller i medhold av denne lov.
På bakgrunn av høringsinnspill fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og TDC/Get foreslås en endring i ordlyden etter høringen slik at det klart fremgår at det ikke er myndighetenes iverksettelse/utøvelse som kan skje umiddelbart, men at myndighetene kan kreve at den som blir ilagt pålegget skal reagere umiddelbart ved å stanse eller rette det ulovlige forholdet.