4 Vurdering
Utvidelsen av NATO spiller en viktig rolle i arbeidet med å fjerne skillelinjer og bygge opp bærekraftige demokratiske strukturer i de sentral- og østeuropeiske land. Alliansen bidrar på denne måten til å virkeliggjøre målet om et demokratisk og stabilt Europa som står samlet om å møte nye sikkerhetsutfordringer.
Opptak av Montenegro som medlem i organisasjonen er grundig forberedt. Gjennom flere år som kandidatland har Montenegro gjennomført omfattende reformer og vist forpliktelse til å bidra til de alliertes felles sikkerhet og verdigrunnlag. Landet er godt forberedt på medlemskap. Samtidig har Montenegro forpliktet seg til å videreføre sine politiske, militære og økonomiske reformer, også etter at landet har tiltrådt som medlem av NATO.
Opptak av Montenegro vil være viktig for sikkerheten og stabiliteten på Balkan og for det euroatlantiske området som helhet. Samtidig vil det bidra til å virkeliggjøre målet om et Europa som er fritt og selvstendig og som står samlet om å møte felles sikkerhetsutfordringer. Medlemskapet vil bidra til å befeste og videreutvikle de politiske og økonomiske reformer. Det kan tilføyes at utvidelse av NATO på grunnlag av nevnte prinsipper er forankret i norsk politikk gjennom flere tiår.
Utviklingen i landet er løpende vurdert fra NATOs side, bl.a. når det gjelder integreringen i NATOs militære strukturer og forsvarsplanleggingsprosedyrer, samt konsekvenser for de fellesfinansierte programmer. Montenegro har gjennom deltakelse i medlemskapsprogrammet vist at det oppfyller alliansens forutsetninger på alle disse områder.
NATO forventer at de nye ressursbehov som utvidelsen medfører vil være marginale, og i stor grad bli oppveid av midlene landet selv vil bidra med som sin andel av felleskostnadene. Utvidelsen forventes ikke å medføre en økning i Norges bidrag til NATOs fellesbudsjetter.