6 Merknader til de enkelte bestemmelsene
Til § 1
Loven skal regulere rettigheter og plikter for fylkeskommunene og ansatte i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ved overføring av regionale integreringsoppgaver fra IMDi til fylkeskommunene. Loven gir blant annet rettigheter for IMDis ansatte ved oppgaveoverføringen og sikrer at de som ansettes i fylkeskommunene får beholde individuelle rettigheter som årslønn og ansiennitet.
Loven gjelder alle ansatte med arbeidssted ved IMDis regionkontorer. Det kan ikke utelukkes at noen av overføringene kan omfattes av de ufravikelige reglene om virksomhetsoverdragelse i arbeidsmiljøloven kapittel 16. Hvis overføringen av oppgaver fra IMDi omfattes av disse reglene, vil de ansattes rettigheter reguleres av kapittel 16 i arbeidsmiljøloven. Vurderingen av om reglene om virksomhetsoverdragelse kommer til anvendelse tar utgangspunkt i tidspunktet for overføringen. Det kan derfor vise seg at ansatte i IMDi som er berørt av overføringen og får rettigheter etter denne loven, kan omfattes av reglene om virksomhetsoverdragelse etter overføringen har skjedd.
Til § 2
Det følger av § 2 at IMDi og fylkeskommunen inngår avtale om ansettelser i fylkeskommunen til stillinger med regionale integreringsoppgaver.
Avtalen skal ivareta fylkeskommunens behov for kompetanse til å utføre de regionale integreringsoppgavene. Avtalen skal også gi ansatte ved regionkontorene i IMDi mulighet til å følge regionale integreringsoppgaver til fylkeskommunen. Bestemmelsen legger rammene for overføring av ansatte fra IMDi til fylkeskommunene for denne delen av regionreformen.
Til § 3
Et av formålene med å lovregulere den avtalebaserte overføringen av ansatte er å sikre at avtalene ikke hindres av reglene om offentlig kunngjøring av stilling og kvalifikasjonsprinsippet, se merknad til § 2. Disse reglene gjelder i utgangspunktet for alle ansettelser i offentlige stillinger, se punkt 3.2. Unntakene sikrer at fylkeskommunene kan avtale å overta ansatte fra IMDi i denne reformen og at de ansatte i IMDi kan følge de regionale integreringsoppgavene til fylkeskommunene, uten å måtte konkurrere med andre kvalifiserte søkere.
Til § 4
Ansatte ved IMDis regionkontorer som blir ansatt i en fylkeskommune har rett til å beholde sin årslønn og ansiennitet fra IMDi. Bestemmelsen skal sikre mest mulig forutsigbarhet og likebehandling av ansatte fra IMDi som blir ansatt i fylkeskommunen.
Fylkeskommunene plikter for øvrig å håndtere ansatte fra IMDi på samme måte og med samme rettigheter som øvrige ansatte i fylkeskommunen, herunder også det som gjelder ved sammenslåing av fylkeskommuner.
Bestemmelsen skal sikre at de ansatte beholder sine grunnleggende posisjoner (lønn og ansiennitet) fra tidligere arbeidsgiver til ny arbeidsgiver. Rett til å beholde sin lønn inkluderer også rett til å beholde opptjente rettigheter til feriepenger og ferietid. Videre skal bestemmelsen sikre at de ansatte gis like individuelle rettigheter hos ny arbeidsgiver som de øvrige ansatte har, inkludert ansatte som overføres til nye fylkeskommuner ved sammenslåing av fylkeskommuner. Dette kan være rettigheter som vern mot oppsigelse i en periode etter sammenslåingen, ordninger som godtgjørelse for pendling osv. Bestemmelsen innebærer ikke at fylkeskommunene blir forpliktet etter statens tariffavtale som sådan.
Til § 5
Bestemmelsen gir Kongen i statsråd myndighet til å regulere hvordan overføringen av ansatte etter denne loven skal skje, dersom det er uenighet mellom IMDi og fylkeskommunen. Forskriftshjemmelen åpner for å regulere alle bestemmelser som er nødvendig for gjennomføre overføring av ansatte fra staten til fylkeskommunene. Dette kan være bestemmelser om hvor mange ansatte en fylkeskommune skal ta over, hvordan utvelgelsen av ansatte skal foretas, bestemmelser om de ansattes rettigheter i forbindelse med overføringen og eventuelt regulering av andre bestemmelser som viser seg nødvendige for å få gjennomført overføringen av de ansatte fra IMDi til fylkeskommunene. Forskriftshjemmelen åpner for at Kongen i statsråd kan fastsette forskrift som bare gjelder noen av fylkeskommunene, dersom uenigheten ikke gjelder alle fylkeskommuner. Hvorvidt en slik løsning er mulig og hensiktsmessig må eventuelt vurderes konkret, dersom det blir nødvendig.
Til § 6
Loven trer i kraft straks.
Loven oppheves 31. desember 2021. På dette tidspunktet vil fylkeskommunen ha hatt ansvaret for regionale integreringsoppgaver i to år, og dermed anses ikke lenger lovens bestemmelser som nødvendige.