3 Forslag om endring av bevilgning
Kap. 710 Vaksiner mv.
Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres
Det foreslås å øke bevilgningen med 146,2 mill. kroner inkludert uttaksmva. Bevilgningen på posten dekker innkjøp av vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet, vaksiner mot sesonginfluensa og beredskapsavtale for vaksine mot pandemisk influensa.
Post 22 Salgs- og beredskapsproduker
Bevilgningen dekker blant annet innkjøp av salgsvaksiner. Ettersom vaksinene som inngår i influensavaksinasjonsprogrammet foreslås utgitt vederlagsfritt foreslås det å redusere bevilgningen med 117 mill. kroner mot tilsvarende reduksjon i inntekter over kap. 3710, post 03, jf. omtale der.
Kap. 3710 Vaksiner mv.
Post 03 Vaksinesalg
Det foreslås å redusere bevilgningen med 117 mill. kroner mot tilsvarende reduksjon i utgifter over kap. 710, post 22, jf. omtale der.
Kap. 2752 Refusjon av egenbetaling
Post 72 Egenandelstak 1
Det foreslås en egenandel på influensavaksinering på 50 kroner. En andel av de som blir vaksinert har eller vil oppnå frikort i løpet av året. Personer over 65 år er definert til å være i risikogruppen og det forutsettes at en høy andel av de som vaksineres er over 65 år. Andelen som oppnår frikort er mye høyere blant den eldre delen av befolkningen enn den yngre. Andelen av de vaksinerte som har frikort anslås til 50 pst. Egenandel på 50 kroner og 800 000 vaksiner gir da økte utgifter over takordningen på 20 mill. kroner. Det foreslås å øke bevilgningen med 20 mill. kroner.
Kap. 2755 Helsetjenester i kommunene mv.
Post 70 Allmennlegehjelp
Det foreslås å øke bevilgningen med 120 mill. kroner til å opprette en midlertidig takst for vaksinasjon av personer i risikogrupper med sesonginfluensavaksine hos fastlege. Det vises til omtale på kap. 710, post 21. Det antas at fastlegene kommer til å sette 800 000 vaksiner i løpet av sesongen 2021/2022. Legenes honorar for å sette vaksinen foreslås fastsatt til 200 kroner, hvorav 50 kroner er egenandel fra pasienten.
Kap. 571 Rammetilskudd til kommunene
Post 60 Innbyggertilskudd
Det foreslås å øke bevilgningen med 528 mill. kroner til koronavaksinasjon og influensavaksinasjon i kommunene. Beløpet inkluderer beredskap.
Kommunene organiserer selv sitt vaksinasjonstilbud, både for koronavaksine og influensavaksine. I uke 40-43 vil det kun bli kjørt ut influensavaksiner, ikke koronavaksiner. Det anslås at 50 pst. av influensavaksinene til personer i risikogruppene vil kunne settes i kommunenes vaksinasjonssentre. Det vil si 800 000 doser. Det kan antas at noen kommuner vil bruke samme personell og samme løsninger for begge vaksinasjonsprogrammer. Det vil derfor være naturlig å se på kapasiteten samlet til å vaksinere for begge disse programmene.
Kommunene har blitt bedt om å ha en vaksineberedskap tilsvarende 200 000 doser i uken for å raskt kunne skalere opp til å sette en tredje dose koronavaksine. Selv om det gjenstår noe koronavaksinasjon i enkelte grupper vil kommunene ha kapasitet på vaksinesentrene til å gjennomføre influensavaksinasjon, inntil det eventuelt kommer en anbefaling om en tredje dose koronavaksine. Kommunene er orientert om at de vil bli kompensert for å holde en kapasitet tilsvarende 200 000 koronavaksiner i uken, samt at de må kunne skalere opp ytterligere kapasitet i løpet av en måned. Det er oppgitt at staten vil dekke disse beredskapskostnadene. Kostnadene ved å ha en slik kapasitet utgjør 176 mill. kroner pr. måned.
I perioden oktober til desember vil kommunenes vaksinasjonstilbud ha en kapasitet på 2,4 mill. doser. Samlet behov for vaksinasjon mot covid-19 og influensa anslås til om lag 1,8 mill. doser. Sett i lys av det samlede vaksinasjonsbehovet bør bevilgningsbehovet vurderes på nytt ifm. nysalderingen.