Prop. 33 L (2023–2024)

Endringer i vassdragsreguleringsloven og energiloven (styrking av forsyningssikkerheten)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

2.1 Om kraftsituasjonen og behovet for endringer

Norge har et væravhengig kraftsystem der forbruk og produksjon påvirkes av temperatur og nedbør. Vannkraft utgjør hoveddelen av norsk kraftproduksjon. Tilsiget i år med normale værforhold tilsvarer en produksjon anslått til om lag 140 TWh, men kan variere betydelig fra år til år. Samtidig varierer tilsiget mye gjennom året, og er normalt lavest på vinteren når kraftbehovet er størst.

Produksjon og forbruk av elektrisk kraft må skje i samme øyeblikk, og det er i praksis begrensede muligheter til å lagre strøm som er produsert. For å sikre tilstrekkelig krafttilgang i perioder der det er lite tilsig til vannkraftverkene, lagres vann i magasiner i deler av året hvor det er mye tilsig og lite forbruk. Norge har i dag en samlet magasinkapasitet på ca. 87 TWh. Muligheten til å lagre vann til bruk i perioder med størst behov for kraft er avgjørende for forsyningssikkerheten i det norske kraftsystemet. Gjennom tiår har vannkraftprodusentene utviklet kunnskap og erfaring med å disponere vannressursene over året og mellom år i Norge. Sammenkoplingen med det nordiske og europeiske kraftmarkedet bidrar til at det norske kraftsystemet har tilgang på annen produksjonskapasitet, for eksempel i perioder med svikt i vannkraftproduksjonen. Økt utvekslingskapasitet gir større muligheter for både eksport og import. Dette gir tilgang på nødvendig kraftimport i tørrår, men kan også føre til mer eksport i perioder.

Årshjulet for vannkraften med lagring av vann i perioder med mye tilsig og lite forbruk er naturgitt, men også basert på forventninger om prisutviklingen på kort og lang sikt. Prisen på kraft om vinteren og fram til vårsmeltingen er normalt høyere enn på sommeren, fordi forbruket er høyt og knappheten på vann er relativt større. Dette gjør at produsentene har insentiver til å spare på vannet fram til periodene der behovet er størst og prisene er høyest. Prissignalene i kraftmarkedet er derfor normalt med på å sørge for god forsyningssikkerhet i Norge.

Uventet svikt i tilsiget, kalde vintre, høyt forbruk og hendelser utenfor Norge kan likevel gi utfordringer for forsyningssikkerheten. Den særskilte kraftsituasjonen gjennom 2021–2022 illustrerer at beslutninger om magasindisponeringen skjer på usikkert grunnlag. Dette er omtalt i gjennomgangen av årsaker til kraftsituasjonen 2021–2022 i Prop. 1 S (2022–2023).

Prisforventninger som gir insentiver til økt produksjon før vinteren, kan gi lav magasinfylling gjennom vinterhalvåret og dermed redusert forsyningssikkerhet. I 2021 var prisene høyere på høsten enn hva markedet forventet at prisen ville være til vinteren. Alt annet likt var det da rasjonelt for produsentene å produsere mer på høsten, noe som bidro til den raske nedgangen i magasinfyllingen i de sørlige prisområdene i Norge. Høy vannkraftproduksjon og lite nedbør bidro til en nedgang i fyllingsgraden fram til slutten av september 2021. Dette er en periode der fyllingsgraden normalt øker. På dette tidspunktet var fyllingsgraden i sørlige Norge om lag 30 prosentpoeng under medianen. Utover høsten kom det mye nedbør og fyllingsgraden økte noe før tappesesongen, men den lå fremdeles nært historisk minimum utover 2021. Ved utgangen av året var fyllingsgraden i sørlige Norge 50,1 prosent. Dette er om lag 20 prosentpoeng under medianen.

I løpet av de første månedene av 2022 endret situasjonen i kraftmarkedet seg, som følge av Russlands militære invasjon av Ukraina. Situasjonen i kraftmarkedet ble enda mer usikker, og prisene steg ytterligere utover 2022. I Sørvest-Norge (NO2) var magasinfyllingen i første del av 2022 langt under normal fyllingsgrad og sank på det laveste ned til 18,8 prosent i uke 18, under minimum fyllingsgrad for årstiden. Gjennom vårsmeltingen kom det ikke nok tilsig til at fyllingsgraden kom seg opp til normalt nivå, og fyllingsgraden ble gjennom sommeren liggende rundt minste målte fyllingsgrad de siste 20 årene.

I Meld. St. 11 (2021–2022) ble det varslet at regjeringen, basert på flere ulike utredninger, ville følge opp kraftsituasjonen med en grundig og bred gjennomgang. Spesielt var det viktig å få innsikt i om det er egenskaper ved dagens kraftsystem i Norge, i samspill med landene rundt oss, som gir økt risiko for lange perioder med høye kraftpriser og/eller økt risiko for knapphet på kraft.

I gjennomgangen av kraftsituasjonen for 2021–2022 i Prop. 1 S (2022–2023) ble funnene fra utredningene departementet hadde innhentet presentert, deriblant vurderinger av produsentenes magasindisponering høsten 2021. På oppdrag fra Olje- og energidepartementet vurderte Sintef kraftsituasjonen 2021–2022, med spesielt fokus på magasindisponeringen i Sør-Norge som en av fire deler i oppdraget. Modelleringene fra Sintef viste at magasindisponeringen i stor grad var påvirket av prisforventningene og utviklingen i kraftmarkedene utenfor Norden. Sintefs rapport peker på at markedet gjennom denne perioden underestimerte hva som kunne skje frem i tid, og at magasinene ble disponert dristigere enn hva man ville gjort hvis produsentene hadde inkludert større prisusikkerhet i tappesesongen.

Utredningene har underbygget at det er en økt sårbarhet for uventede hendelser i det norske kraftsystemet. Magasinene disponeres ut fra usikre forventninger om fremtiden. Større usikkerhet i energimarkedene og en rask omstilling av energisystemene i Europa vil kunne prege energisystemet i Norge fremover. Et viktig tiltak for å møte større usikkerhet i kraftmarkedene i årene som kommer vil være å sikre at det holdes tilstrekkelige kraftreserver til å møte uventede situasjoner.

Uventede hendelser kan ha en effekt på kraftsituasjonen i Norge. Eksempler på dette kan være bortfall av importmuligheter eller en utvikling i tilsig eller temperaturer som er utenfor det historiske utfallsrommet. Hensynet til forsyningssikkerheten kan i slike perioder gjøre det ønskelig at aktørene opptrer mer varsomt i magasindisponeringen. På denne bakgrunn mener departementet at det er behov for nye tiltak og virkemidler som skal bidra til å styrke forsyningssikkerheten. En styringsmekanisme er først og fremst relevant for kraftsystemets energisikkerhet, og er et tillegg til de grunnleggende mekanismer i kraftmarkedet som til enhver tid sikrer at det er balanse mellom forbruk og produksjon av strøm. Departementet legger til grunn at vannkraftprodusentenes magasindisponering normalt sammenfaller med den samfunnsmessige mest optimale bruken av vannkraftressursene over året og mellom år.

2.2 Styringsmekanisme for forsyningssikkerhet

Departementet foreslår endringer i energi- og vassdragslovgivningen for å tydeliggjøre og styrke det rettslige grunnlaget for en styringsmekanisme for vannkraft av hensyn til forsyningssikkerhet.

Styringsmekanismen omfatter flere tiltak som må sees i sammenheng. Forslaget til lovendringer gjelder en ny formålsbestemmelse i vassdragsreguleringsloven om at vannkraftreguleringer og overføringer samlet skal bidra til forsyningssikkerheten for elektrisk energi, et forslag om å lovfeste krav om at konsesjonærer skal utarbeide strategier for å bidra til forsyningssikkerheten og en forskriftsfesting av en rapporteringsordning. I tillegg vil departementet i forskrift til energiloven presisere at når det på grunn av ekstraordinære forhold kan bli eller er knapphet på energi, vil det være grunnlag for å innføre kraftrasjonering.

Virkemidlene vil fungere i trappetrinn, der den nye formålsbestemmelsen om forsyningssikkerhet og kravet om å utarbeide strategier ligger i bunn. Dersom kraftsituasjonen blir mer krevende, vil første trinn være at myndighetene pålegger kraftprodusentene å rapportere om produksjon og prognoser for magasinfylling. I tillegg kan myndighetene kreve innsyn i strategiene. Dersom kraftsituasjonen forverres og ekstraordinære forhold tilsier at det kan bli knapphet på energi, kan myndighetene gripe inn overfor produsentene. I en slik situasjon vil det innføres kraftrasjonering. Ved kraftrasjonering vil det også være mulig å pålegge Statnett å begrense eksporten dersom dette er nødvendig av hensyn til forsyningssikkerheten.

De sentrale virkemidlene som inngår i styringsmekanismen kan inndeles i to ulike kategorier. Den nye formålsbestemmelsen og kravet til å utarbeide strategier for å bidra til forsyningssikkerhet skal gjelde til enhver tid. Pålegg om rapportering og innsyn i strategiene vil være aktuelt dersom kraftsituasjonen tilsier at energimyndighetene ønsker mer informasjon om disponeringen av regulert vann. Tilsvarende er adgangen til å gripe inn ved kraftrasjonering kun et relevant virkemiddel dersom det foreligger ekstraordinære forhold som tilsier at det kan bli eller er knapphet på elektrisk energi.

Det totale forslaget om styringsmekanismen omfatter også forslag til endringer i forskrift om internkontroll etter vassdragslovgivningen (IK-vassdrag) og energilovforskriften. Departementet presiserer at denne proposisjonen kun gjelder foreslåtte endringer i lov. Departementet vil ta med seg de delene av høringsinnspillene som gjelder de foreslåtte forskriftsendringene, og vil arbeide videre med disse etter at proposisjonen er behandlet av Stortinget.

I høringsnotatet viste departementet til hvilke virkemidler som kan brukes ved kraftrasjonering i energiloven og tilhørende forskrifter. Ved kraftrasjonering har myndighetene adgang til å pålegge at enkelte forbrukere reduserer sitt forbruk. Det kan også være aktuelt å ta i bruk rekvisisjon, der rasjoneringsmyndigheten enten krever at kraftprodusentene sparer mer vann, eller at produsenter må produsere mer enn planlagt. I tillegg til tvangsmessige leveringsinnskrenkninger og rekvisisjon av kraft, vil rasjoneringsmyndigheten kunne ta i bruk ytterligere virkemidler, innenfor rammene av EØS-retten.

Et virkemiddel i en kraftrasjoneringssituasjon kan være å pålegge at Statnett fastsetter lavere overføringskapasitet på mellomlandsforbindelsene (eksportrestriksjoner). Etter departementets vurdering kan dette også gjøres før man pålegger norske bedrifter og husholdninger å redusere forbruk. I en anstrengt eller en svært anstrengt kraftsituasjon vil tilgang til import være svært viktig for forsyningssikkerheten. Hvorvidt eksportbegrensninger er et relevant virkemiddel for å unngå kraftrasjonering av norske bedrifter og husholdninger, vil derfor bero på en konkret vurdering av situasjonen. Forholdet til EØS-avtalen eller annet handelsregelverk er blant de spørsmålene som da også må vurderes konkret i lys av den aktuelle situasjonen.

2.3 Høringen

2.3.1 Utsending av høringsnotat med forslag til endringer

Olje- og energidepartementet fremmet i et høringsnotat 26. juni 2023 forslag til endringer i vassdragsreguleringsloven og energiloven, samt forslag til endringer i forskrift om internkontroll etter vassdragslovgivningen (IK-vassdrag) og energilovforskriften. Høringsfristen var 8. september 2023. Høringsdokumentene ble lagt ut på departementets hjemmeside med invitasjon også til andre enn de som sto på høringslisten til å komme med uttalelser.

Høringsdokumentet ble sendt til følgende institusjoner og organisasjoner:

  • Departementene

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Digitaliseringsdirektoratet

  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

  • Finanstilsynet

  • Forbrukerrådet

  • Konkurransetilsynet

  • Landbruksdirektoratet

  • Miljødirektoratet

  • Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom)

  • Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

  • Politidirektoratet

  • Regelrådet

  • Regjeringsadvokaten

  • Reindriftsforvaltningen

  • Riksantikvaren

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Vegdirektoratet

  • Sametinget

  • Fylkeskommunene

  • Statsforvalterne

  • Bane NOR

  • Finnmarkseiendommen

  • Norges Bank

  • Norges forskningsråd

  • Norges Handelshøyskole

  • Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet – NTNU

  • Statkraft Energi AS

  • Statnett SF

  • Statskog SF

  • Universitetet for miljø og biovitenskap

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Oslo v/ Nordisk Institutt for Sjørett

  • Universitetet i Stavanger

  • Universitetet i Tromsø

  • Agder Energi Nett AS

  • Akademikerne

  • Aktieselskabet Saudefaldene

  • Aktieselskabet Tyssefaldene

  • Akershus Energi AS

  • Alta Kraftlag SA

  • Alut AS

  • Andøy Energi AS

  • Andøy Energi Nett AS

  • Arendals Fossekompani ASA

  • Arendals Vasdrags Brugseierforening

  • Arva

  • AS Eidefoss

  • Asker Nett AS

  • Ballangen Energi AS

  • Barents Nett AS

  • Bindal Kraftlag SA

  • BKK Nett AS

  • Breheim Nett AS

  • Bømlo Kraftnett AS

  • Dalane Kraft AS

  • DE Nett AS

  • Den Norske Advokatforening

  • Den Norske Turistforening

  • Distriktenes energiforening – Defo

  • Drangedal Kraft AS

  • Eidefoss Vannkraft AS

  • EL & IT forbundet

  • Elinett AS

  • Elmea AS

  • Elvenett AS

  • El-verket Høland AS

  • Elvia AS

  • Energiveteranene

  • Enida AS

  • Etna Nett AS

  • Everket AS

  • Eviny Fornybar AS

  • Fagne AS

  • Finansnæringens Hovedorganisasjon

  • Finndøla Kraftverk DA v/Skagerak Energi

  • Firdakraft AS

  • Fjellnett AS

  • Foreningen til Bægnavassdragets Regulering

  • Foreningen til Hallingdalsvassdragets Regulering

  • Foreningen til Randsfjords regulering v/Hadeland Kraftproduksjon

  • Foreningen til Tyrifjords Regulering v/Skagerak Energi

  • Fornybar Norge

  • Framtiden i våre hender

  • Friluftslivets Fellesorganisasjon

  • Føie AS

  • Føre AS

  • Glitre Energi Nett AS

  • Glomma Kraftproduksjon AS

  • Glommens og Laagens Brukseierforening

  • Gloppen Energi AS v/Sogn og Fjordane Energi

  • Greenpeace Norge

  • Griug AS

  • Grunnåi kraftverk AS v/Skagerak Energi AS

  • Gudbrandsdal Energi Produksjon AS

  • Hadeland Kraftproduksjon AS

  • Hafslund Eco Vannkraft AS

  • Halden Kraftproduksjon AS v/Akershus Energi AS

  • Haldenvassdragets Brukseierforening v/Akershus Energi AS

  • Hallingdal Kraftnett AS

  • Hammerfest Energi AS

  • Handelshøyskolen BI

  • Havnett AS

  • Helgeland Kraft Vannkraft AS

  • Hemsil Nett AS

  • Herøya Nett AS

  • Hydro Energi AS

  • Hålogaland Kraft Nett AS

  • Indre Hordaland Kraftnett AS

  • Industri Energi

  • ISalten Nett AS

  • Jæren Everk AS

  • KE Nett AS

  • Klive AS

  • KS-Kommunesektorens organisasjon

  • Kvam Energi Nett AS

  • Kystnett AS

  • Landsorganisasjonen i Norge (LO)

  • Landssamanslutninga av vasskraftkommunar (LVK)

  • Lede AS

  • Lega Nett AS

  • Leikanger Kraft AS v/Sognekraft AS

  • Linja AS

  • Lnett AS

  • Lucerna AS

  • Luostejok Kraftlag Nett AS

  • Lyse Kraft DA

  • Lyse Produksjon AS

  • Lysna AS

  • Løvenskiold Fossum Kraft AS

  • Mellom AS

  • Meløy Nett AS

  • Midtnett AS

  • Miljøstiftelsen Bellona

  • Modalen Kraftlag SA

  • Natur og ungdom

  • Naturvernforbundet

  • NEAS AS

  • NettiNord AS

  • Nettselskapet AS

  • Nordkraft AS

  • Nordkyn Kraftlag SA

  • Nord-Salten Kraft AS

  • Nordvest Nett AS

  • Norefjell Nett AS

  • Norges Bondelag

  • Norges Jeger- og Fiskerforbund

  • Norges Kulturvernforbund

  • Norges Miljøvernforbund

  • Norges Skogeierforbund

  • Norgesnett AS

  • Norsk bonde- og småbrukarlag

  • Norsk Hydro ASA

  • Norsk Industri

  • Norsk institutt for kulturminneforskning

  • Norsk institutt for naturforskning

  • Norsk institutt for skog og landskap

  • Norsk institutt for vannforskning

  • Norsk Skogbruksforening (NORSKOG)

  • Norske Reindriftsamers Landsforbund

  • Norske Samers Riksforbund

  • NTE Energi AS

  • Numedals-Laugens Brugseierforening

  • Næringslivets Hovedorganisasjon – NHO

  • Okken Kraft AS

  • Opplandskraft DA

  • Otra Kraft DA

  • Otteraaens Brugseierforening

  • Pasvik Kraft AS

  • Porsa Kraftlag AS

  • Rakkestad Energi AS

  • Ramfoss Kraftlag

  • Rauma Energi Produksjon AS

  • Ren Røros Strøm AS

  • Repvåg Kraftlag SA

  • Ringerikskraft Produksjon AS

  • RK Nett AS

  • Rollag Elektrisitetsverk AS

  • Romsdalsnett AS

  • Rødøy-Lurøy Kraftverk AS

  • Røros E-verk Nett AS

  • Samarbeidande Kraftfylke

  • Samarbeidsrådet for biologisk mangfold – SABIMA

  • Samarbeidsrådet for naturvernsaker

  • Samfunns- og næringslivsforskning

  • Samfunnsbedriftene

  • Sandøy Nett AS

  • Sarpsfoss Limited

  • Selbu Energiverk AS

  • Setredalen Kraft AS

  • SFE Produksjon AS

  • SINTEF Energiforskning

  • Sira-Kvina Kraftselskap DA

  • SISO Energi AS

  • Skafså Kraftverk ANS

  • Skagerak Kraft AS

  • SkiakerNett AS

  • Skien Kraftproduksjon AS

  • Skiens Brukseierforening

  • SKS Produksjon AS

  • Smisto Kraft AS

  • Småkraft AS

  • SMÅKRAFT USPP 1 AS

  • Småkraftforeninga

  • S-Nett AS

  • Sognekraft Produksjon AS

  • Stannum AS

  • Stardalen Kraft AS

  • Stranda Energi AS

  • Straumen Nett AS

  • Stryn Energi AS

  • Sundsbarm kraftverk DA

  • SuNett AS

  • Sunnhordland Kraftlag AS

  • Sunnmøre Energi AS

  • Svabo Industrinett AS

  • Svelgen Kraft AS

  • Svorka Energi

  • Sygnir AS

  • Sør-Aurdal Energi AS

  • Tafjord Kraftproduksjon AS

  • Tekna

  • Tensio TN AS

  • Tensio TS AS

  • Tindra Nett AS

  • Tinfos AS

  • Tokagjelet AS

  • Trollfjord Nett AS

  • Troms kraft AS

  • Troms Kraft Produksjon AS

  • Trønder Energi

  • TrønderEnergi Kraft AS

  • Tussa Energi

  • Tverrelva kraftverk AS

  • Ustekveikja Kraftverk DA

  • Uvdal Kraftforsyning SA

  • Vang Energiverk AS

  • Vassdragsregulantens fagforum

  • Vestall AS

  • Vesterålskraft Produksjon AS

  • Vestmar Nett AS

  • Vest-Telemark Kraftlag AS

  • Vest-Telemark Kraftlag Nett AS

  • Vevig AS

  • Virke Hovedorganisasjon

  • Vissi AS

  • Viul Kraft AS

  • VOKKS Kraft AS

  • Vonett AS

  • Voss Energi Produksjon AS

  • WWF Norge

  • Ymber Produksjon AS

  • ZERO

  • Østerdalen Kraftproduksjon AS

  • Østfold Energi AS

  • Øst-Telemarkens Brukseierforening

  • Å Energi Vannkraft

Departementet mottok 42 høringssvar med totalt 39 høringsuttalelser i den alminnelige høringen av lovforslaget. Høringsuttalelsene er lagt ut på departementets hjemmeside. 35 av høringsuttalelsene inneholder realitetsmerknader. Flere av høringsinstansene støttet hovedinnretningen i forslaget, men hadde merknader til enkelte av endringsforslagene. Noen privatpersoner uttalte seg ikke om innholdet i høringsforslaget, men uttrykte motstand mot forslaget generelt.

Justis- og beredskapsdepartementet meddelte at de ikke hadde merknader til forslaget.

Følgende høringsinstanser hadde realitetsmerknader:

  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

  • Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom)

  • Rogaland fylkeskommune

  • Oslo kommune

  • Statkraft AS

  • Statnett SF

  • Advokatforeningen

  • Alcoa Norway AS

  • Arendals Vasdrags Brugseierforening

  • Distriktsenergi

  • Elkem ASA

  • EPEX SPOT

  • European Federeation of Energy Traders (EFET)

  • Eviny Fornybar AS

  • Foreningen til Bægnavassdragets Regulering

  • Fornybar Norge

  • Hafslund Eco Vannkraft

  • Huseierne

  • Industri Energi

  • Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK)

  • LO Norge

  • Lyse Produksjon AS

  • NordPool

  • Norsk Hydro ASA

  • Otteraaens Brugseierforening

  • Samfunnsbedriftene Energi

  • Skagerak Kraft AS

  • Tensio AS

  • Å Energi

2.3.2 Hovedinntrykk fra høringen

Mange høringsinstanser, både kraftprodusenter og andre, er positive til at det foreslås endringer i vassdragsreguleringsloven og energiloven for å etablere virkemidler som samlet skal bidra til å styrke forsyningssikkerheten. Flere har merknader til de enkelte forslagene og kommer med forslag til justeringer av ordlyden i bestemmelsene. De sentrale merknadene som knytter seg til de enkelte endringsforslagene er gjengitt under hvert enkelt forslag.

Flere av høringsinstansene har synspunkter på om det er behov for flere virkemidler for å styrke forsyningssikkerheten. Noen støtter forslagene og mener det er viktig at myndighetene styrker oppfølgingen av aktørene i kraftmarkedet, ettersom myndighetene har det overordnede ansvaret for forsyningssikkerhet. Flere av aktørene i kraftmarkedet fremhever imidlertid at det er markedet som er best egnet for å ivareta forsyningssikkerhet, siden prissignalene gir insentiver til å spare vann til knapphetssituasjoner. Enkelte høringsinstanser, spesielt aktører i kraftmarkedet, advarer mot at myndighetene innfører virkemidler som griper inn i markedet. Disse mener at myndighetene bør avstå fra å innføre nye virkemidler, og advarer mot at de nye virkemidlene kan virke mot sin hensikt og svekke insentivene til å spare vann.

Generelt er høringsinstansene positive til forslaget om å innføre en formålsbestemmelse i vassdragsreguleringsloven om at landets vannkraftressurser skal forvaltes og utnyttes til beste for allmennheten. Det er ulike syn på om forsyningssikkerhet bør fremheves spesielt. Noen høringsinstanser peker på at forsyningssikkerhet ikke er det eneste hensynet som bør ivaretas ved reguleringer. Mange foreslår at forsyningssikkerhet ikke bør fremheves spesielt. Andre foreslår at loven i tillegg bør tydeliggjøre regulantenes forpliktelser for å forebygge flom.

De fleste høringsinstansene viser forståelse for at myndighetene har behov for mer innsyn i disponeringen av magasinene når det nærmer seg en knapphetssituasjon, og at informasjonsutveksling mellom markedet, myndighetene og offentligheten inngir tillit. De fleste høringsinstansene støtter forslaget om å forskriftsfeste rapportering samt forslaget om å kreve strategier for forsyningssikkerhet. Flere av innspillene fra bransjen er knyttet til om «disponeringsstrategi» er et egnet begrep for strategiene.

Flere av aktørene i kraftmarkedet advarer mot å gripe inn i markedet ved kraftrasjonering, særlig dersom dette vil skje på et tidligere tidspunkt enn i dag. Spesielt advares det mot å gripe inn i kapasiteten på mellomlandsforbindelsene. Høringspartene viser bl.a. til at mellomlandsforbindelsene er et viktig bidrag til norsk forsyningssikkerhet, og mener det er viktig at kapasiteten i størst mulig grad opprettholdes. Det pekes på at eksportbegrensninger kan føre til mottiltak fra andre land som gjør Norge mer sårbar for lite tilsig til magasinene og uventede hendelser. Norge har overføringsforbindelser til mange land og prinsipper for likebehandling mellom land, antas å måtte legges til grunn.

Departementet viser til at formålet med de foreslåtte endringene er å etablere virkemidler som samlet skal bidra til å styrke forsyningssikkerheten i perioder der man opplever økt usikkerhet i det norske kraftsystemet og i energimarkedene rundt oss. Departementet opprettholder i all hovedsak forslaget som ble sendt på høring, men har basert på innspillene i høringen foreslått noen mindre justeringer i ordlyden i enkelte bestemmelser.

Departementet merker seg høringsinnspillene som gjelder begrensning på eksport, og har ikke sett behov for å foreslå lovendringer på dette punktet, jf. omtale i 2.2.

Til forsiden