3 Høringen
3.1 Høringsforslaget
Helse- og omsorgsdepartementet sendte 2. mai 2022 på høring et forslag om å lovfeste i helsepersonelloven § 71 at departementet i enkeltsaker skal kunne overta utøvelsen av statens partsstilling når Helsepersonellnemndas vedtak er brakt inn for domstolene. Høringsfristen var 21. august 2022.
3.2 Høringsinstanser
Høringsnotatet ble sendt til følgende instanser:
Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Kommunal- og distriktsdepartementet
Domstoladministrasjonen
Helsedirektoratet
Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage)
Pasient- og brukerombudene
Regjeringsadvokaten
Statens helsepersonellnemnd
Statens helsetilsyn
Statsforvalterne
De regionale helseforetakene
Helseforetakene
Kommunene
Advokatforeningen
Akademikerne
Allmennlegeforeningen
ANSA
Apotekforeningen
Den Norske Jordmorforening
Den norske legeforening
Den norske tannlegeforening
Dommerforeningen
Fagforbundet
Fellesorganisasjonen (FO)
Funksjonshemmedes fellesorganisasjon
Kliniske ernæringsfysiologiske forening
KS
LO
NITO
Norges Farmaceutiske Forening
Norges Handikapforbund
Norges Tannteknikerforbund
Norsk Ergoterapeutforbund
Norsk Farmasøytisk Selskap
Norsk Forbund for psykoterapi
Norsk Forening for Ernæringsfysiologer
Norsk Fysioterapeutforbund
Norsk Helsesekretærforbund
Norsk Kiropraktorforening
Norsk Ortopedisk Forening
Norsk pasientforening
Norsk Psykologforening
Norsk Psykiatrisk Forening
Norsk Radiografforbund
Norsk sykepleierforbund
Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH)
Norsk Tannhelsesekretærers Forbund
Norsk Tannpleierforening
Norsk Tjenestemannslag (NTL)
Norske Fotterapeuters Forbund
Norske Ortoptister forening
Norske Sykehusfarmasøyters Forening
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Parat Helse
Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund
Psykologiforbundet
Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO)
Spekter
Unio
Utdanningsforbundet
Virke
Yngre legers forening
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)
3.3 Høringssvar
Departementet fikk 14 høringssvar. Av disse var fem uten merknader.
Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage), Den norske legeforening, Den norske tannlegeforening og Bergen kommune mente at den foreslåtte lovendringen vil undergrave Helsepersonellnemndas uavhengighet, og var derfor uenige i forslaget.
Legeforeningen etterlyste
bakgrunn og begrunnelse for forslaget, konkrete eksempler for når departementet ser for seg at dette kan være aktuelt, en nærmere redegjørelse for de mer praktiske konsekvensene av forslaget, samt en utredning av de prosessøkonomiske, prosessuelle og rettslige konsekvensene av forslaget.
For å ivareta helsepersonells rettssikkerhet best mulig er det ifølge Legeforeningen
viktig at nemnda er uavhengig av både Statens helsetilsyn og departementet. Nemndas avgjørelser skal kun overprøves av domstolene.
Tannlegeforeningen mente at det
fører til betydelige økonomiske og administrative konsekvenser for departementet å overta en pågående rettssak, og ikke minst vidløftiggjøring og en unødvendig tid og ressurskrevende prosess med betydelige prosessøkonomiske konsekvenser også for den private part.
Helseklage var
uenig i at uavhengigheten skal begrenses ved at departementet overtar partsstillingen ved søksmål. Departementet har ansvar for å utarbeide lovforslag dersom det er behov for endringer i regelverket. Nemnda anvender gjeldende rett og fatter vedtak i enkeltsaker. Vi mener nemnda bør ha ansvar for enkeltsakene også i de tilfellene de bringes inn for domstolen.
Videre mente Helseklage at
(o)rdlyden i den foreslåtte bestemmelsen er vid og gjenspeiler ikke de begrensningene departementet viser til i begrunnelsen av behovet. Helseklage mener det bør komme til uttrykk i lovteksten at dette er ment å være en snever hjemmel som skal bare skal brukes i prinsipielle saker.
Bergen kommune påpekte «at departementet også er sykehuseier og i den rollen kan ha interesse av resultatet i enkeltsaker».
Regjeringsadvokaten, Helse Bergen HF, St. Olavs hospital HF, Oslo universitetssykehus HF og Arbeidsgiverforeningen Spekter støttet forslaget.
Regjeringsadvokaten påpekte at uavhengighet er et gradsspørsmål og at det kan være uklart hva uavhengigheten for et forvaltningsorgan innebærer og hvor langt den rekker, og var derfor positiv til at det nærmere innholdet av Helsepersonellnemndas uavhengighet blir klargjort i helsepersonelloven.
Helse Bergen HF og St Olavs hospital HF påpekte at selv om muligheten til å styre nemndas avgjørelse i enkeltsaker er avskåret, kan departementet ha behov for å beholde muligheten til å styre saksområdet samlet sett. Departementet kan ha særlig behov for å anke domsavgjørelser når nemnda selv ikke ønsker å anke. Det er ikke tale om å omgjøre nemndas vedtak, men å bringe domstolens avgjørelse inn for ny vurdering av ankedomstolen.
Arbeidsgiverforeningen Spekter mente at det «er svært viktig at Helsepersonellnemnda er uavhengig, men vi ser ikke at forslaget vil rokke ved det». Det er ifølge Spekter viktig at departementet i visse saker av prinsipiell betydning har mulighet til å anke domsavgjørelser om nemndas vedtak, når nemnda ikke selv ønsker å anke.
Justis- og beredskapsdepartementet, Norsk Kiropraktorforening, Norsk Tannpleierforening, Norske ortoptisters forening og Skien kommune sendte svar uten merknader.