3 Norske bidrag til restanseklarering og gjeldslette for Somalia i Det internasjonale valutafondet (IMF)
Det internasjonale valutafondet (IMF) har ikke egne midler til gjeldslette, og har derfor bedt medlemslandene om å stille deler av midlene i to fond som er bygget opp for å dekke fremtidige manglende innbetalinger eller tap, til disposisjon for gjeldslette for Somalia. Fondene er bygget opp ved at medlemsland har akseptert en marginalt lavere rente på sine lån til IMF og en marginalt høyere rente på lån fra IMF enn det rentebetingelse i utgangspunktet tilsier.
Norges Bank forvalter etter sentralbankloven § 3-10 første ledd Norges rettigheter og forpliktelser som følge av deltakelse i IMF. Norges andel av de nevnte fondsmidlene er generert gjennom at en liten del av renten på Norge Banks lån til IMF er holdt tilbake. Det tilbakeholdte beløpet tilfaller ved tilbakeføring Norges Banks valutareserver.
Regjeringen legger opp til at det over bistandsbudsjettet, innenfor gjeldende bistandsramme for 2020, utbetales et beløp til gjeldslette for Somalia tilsvarende beløpet IMF tilbakefører til Norge fra bufferfondene i forbindelse med restanseklareringen for Somalia, omregnet til norske kroner. Beløpet vil dekkes over kap. 159 Regionbevilgninger, post 75 Afrika. Norges andel av disse midlene er estimert til 1,88 mill. SDR, tilsvarende om lag 25 mill. kroner, avhengig av kurs og påløpte renter ved tidspunkt for tilbakeføring.
IMF ber også medlemslandene vurdere å gi støtte til gjeldslette for Somalia gjennom for eksempel bistandsmidler. Somalia mottar betydelig bistand fra Norge. Støtten er konsentrert om politisk stabilisering, forsoning, jobbskaping og sosial utvikling, samt en stor andel som respons på humanitære kriser. Regjeringen legger ikke opp til at det gis ytterligere støtte over bistandsbudsjettet til disse formål nå.