Prop. 43 L (2016–2017)

Endringer i markedsføringsloven (telefonmarkedsføring mv.)

Til innholdsfortegnelse

5 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 1. Hva loven gjelder

Bestemmelsens ordlyd er endret ved at «[n]år ikke noe annet er bestemt» er tatt inn i lovteksten. Dette for å markere at enkelte regler i loven regulerer forhold som i utgangspunktet faller utenfor lovens virkeområde. Det vises særlig til ny mfl. § 16 a som gjelder frivillige organisasjoners innsamling som ikke skjer i næringsvirksomhet. Før endringene i § 1 var ikke denne virksomheten omfattet av lovens virkeområde etter bestemmelsens ordlyd, selv om denne typen virksomhet har vært regulert i lovens regler for telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post.

Endringen i § 1 er av lovteknisk karakter og innebærer ingen realitetsendringer. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.5.4.

Til § 12. Forbud mot telefonmarkedsføring i strid med reservasjon

Bestemmelsen er ny, men viderefører i stor grad reglene om reservasjon ved telefonmarkedsføring fra tidligere § 12 og § 13. Reservasjon mot adressert post reguleres i en egen bestemmelse i ny § 13. Visse felles regler som gjelder både telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post er videreført i ny § 13 a.

Det tidligere begrepet «markedsføring ved telefon» er erstattet med «telefonmarkedsføring» der det er ansett for å være hensiktsmessig. Endringen er rent språklig og innebærer ingen realitetsendringer.

Bestemmelsen regulerer næringsdrivendes mulighet til å rette telefonmarkedsføring mot fysiske personer. Frivillige organisasjoners salg omfattes av bestemmelsen ettersom de i slike tilfeller anses som næringsdrivende. Frivillige organisasjoners virksomhet som ikke skjer i næring, reguleres av ny § 16 a. Om frivillige organisasjoner, se de generelle merknadene i punkt 3.5.

Etter første ledd er det forbudt i næringsvirksomhet å rette telefonmarkedsføring mot forbrukere som har reservert seg mot slik markedsføring i Reservasjonsregisteret. Leddet viderefører tidligere § 13 første ledd hva gjelder forbrukeres reservasjon mot telefonmarkedsføring i Reservasjonsregisteret. Det er gjort enkelte endringer i ordlyden uten at dette innebærer noen realitetsendringer. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.10.3.

Annet ledd sier at det er forbudt i næringsvirksomhet å rette telefonmarkedsføring mot fysiske personer som har reservert seg mot slik markedsføring direkte hos den næringsdrivende. Leddet viderefører tidligere § 13 første ledd hva gjelder fysiske personers reservasjon mot telefonmarkedsføring direkte hos den næringsdrivende. Med «fysiske personer» menes alle levende mennesker uansett om de er forbrukere, næringsdrivende eller arbeidstakere. Det er gjort enkelte endringer i ordlyden uten at dette innebærer noen realitetsendringer. Det vises til de generelle merknadene punkt 3.10.3.

Tredje ledd første punktum sier at det likevel er tillatt å rette telefonmarkedsføring mot fysiske personer som har reservert seg etter første ledd (Reservasjonsregisteret) eller annet ledd (direkte hos den næringsdrivende), dersom den fysiske personen har rettet en uttrykkelig anmodning til en bestemt næringsdrivende om å motta slik markedsføring. Unntaket fra forbudet mot telefonmarkedsføring erstatter tidligere § 13 annet ledd for så vidt gjelder telefonmarkedsføring. Unntaket er snevret inn sammenlignet med unntaket i tidligere § 13 annet ledd ved at en anmodning om å motta telefonmarkedsføring, må gis til én bestemt næringsdrivende.

Ikke enhver anmodning kan tolkes slik at den gir grunnlag for å ringe forbrukeren fritt. Hva en anmodning gir grunnlag for av kontakt, må vurderes konkret ut fra anmodningens innhold og ut fra hvilken sammenheng den er gitt i. En anmodning kan gi grunnlag for kontakt i et enkeltstående tilfelle om et spesifikt tilbud på en vare eller tjeneste, men kan også danne grunnlag for mer generell kontakt, både med hensyn til antall oppringninger og hva som kan markedsføres.

For eksempel kan en næringsdrivende som markedsfører en strømavtale på internett, legge til rette for at forbrukeren kan fylle inn sitt telefonnummer for å bli oppringt om tilbud på strømavtalen som markedsføres. Med mindre det gis informasjon om noe annet, vil anmodningen gi grunnlag for kontakt i et enkeltstående tilfelle. Etter å ha oppnådd kontakt med forbrukeren, som enten takker ja eller nei til tilbudet, faller grunnlaget for oppringningen bort. Anmodningen gir ikke grunnlag for at strømleverandøren, ved en senere anledning, tar kontakt med forbrukeren for å høre om han eller hun har endret mening, eller kan tenke seg en annen type strømavtale enn den som ble markedsført i annonsen.

Et eksempel på en mer generell anmodning, er der den næringsdrivende på sin egen nettside har lagt til rette for at forbrukeren kan fylle ut sitt telefonnummer for å bli kontaktet om «gode tilbud» fra den næringsdrivende. En slik anmodning vil som utgangspunkt ikke være begrenset til en enkelt oppringning, men til hver gang den næringsdrivende mener å ha et tilbud som forbrukeren kan være interessert i. Med mindre det fremgår av sammenhengen, må den næringsdrivende imidlertid informere om hvilke varer eller tjenester som vil tilbys.

Det må foreligge særlig klare holdepunkter for å kunne legge den mest generelle typen anmodninger til grunn. Selv om det ikke er noe krav om dette, vil det være naturlig å forankre slike anmodninger skriftlig, enten på papir eller elektronisk, for å unngå uklarheter mellom partene i ettertid.

Dersom det blir et omtvistet tema om det er avgitt en anmodning, må det ut fra alminnelige bevisbyrderegler legges til grunn at det er den som hevder at anmodning foreligger som må sannsynliggjøre dette. Innhenting av anmodninger via internett vil for eksempel kreve visse rutiner for innhenting og lagring av anmodninger. En løsning kan være å sende umiddelbart ut en bekreftelse på anmodningen til forbrukeren. Næringsdrivende og organisasjoner vil imidlertid stå fritt til å velge hvordan de skal dokumentere at en anmodning foreligger, i tilfellet det skulle oppstå en tvist.

Første punktum presiserer at det er «fysiske personer som har reservert seg» som kan anmode om å bli kontaktet på telefon. Næringsdrivende kan derfor ikke ringe til forbrukere på bakgrunn av at en venn eller et familiemedlem har tipset om at vedkommende kanskje kan være interessert i et tilbud fra den næringsdrivende.

Selv om forbrukeren har anmodet om telefonmarkedsføring etter § 12 tredje ledd, vil kravet om skriftlig avtaleinngåelse etter angrerettloven § 10 første ledd fortsatt kunne gjelde, selv om angrerettloven § 10 første ledd regulerer «uanmodet telefonsalg». Dette vil være tilfellet der den aktuelle anmodningen ikke er særlig konkretisert, men gir den aktuelle næringsdrivende en mer generell adgang til å markedsføre sine produkter på telefon. I slike tilfeller har ikke forbrukeren fått anledning til å forberede seg eller sette seg inn i det aktuelle tilbudet som presenteres i forkant av samtalen. Her vil behovet for den beskyttelse som kravet om skriftlig avtaleinngåelse gir, gjøre seg fullt ut gjeldende.

For øvrig vises det til de generelle merknadene i punkt 3.2.4. Vilkåret «til en bestemt næringsdrivende» er nærmere omtalt under punkt 3.2.4.2. Vilkårets betydning for såkalt flerpartssamarbeid er særlig behandlet i punkt 3.2.4.4. Hva som ligger i begrepet «anmodning», og kravet om at anmodningen skal være «uttrykkelig», er behandlet i de generelle merknadene punkt 3.2.4.5.

Tredje ledd annet punktum presiserer at den reserverte når som helst kan trekke tilbake en anmodning om å bli oppringt. En telefonmarkedsføringshenvendelse til en reservert forbruker som har trukket tilbake sin anmodning vil da være forbudt etter første eller annet ledd, ettersom anmodningen etter tredje ledd første punktum ikke lenger gir grunnlag for en slik henvendelse. For å unngå brudd på forbudet, legger departementet til grunn at næringsdrivende finner rutiner som sikrer at de ikke ringer med bakgrunn i en tilbakekalt anmodning. Se punkt 3.2.4.6 i de generelle merknadene.

Fjerde ledd første punktum sier at det også er tillatt for frivillige organisasjoner å rette telefonmarkedsføring mot forbrukere som har reservert seg i Reservasjonsregisteret, dersom det foreligger et eksisterende kunde- eller giverforhold og organisasjonen har mottatt forbrukerens kontaktopplysninger i forbindelse med salg eller innsamling.

Leddet viderefører unntaket for eksisterende kundeforhold som fulgte av tidligere § 13 tredje ledd for frivillige organisasjoner. Unntaket for markedsføring ved telefon i eksisterende kundeforhold i tidligere § 13 tredje ledd er ikke videreført i ny § 12 for så vidt det gjelder andre næringsdrivende. Det vises til de generelle merknadene punkt 3.3. Den nærmere grensedragningen mellom telefonmarkedsføring og saklig informasjon er særlig behandlet i punkt 3.3.4.4. Ettersom unntaket videreføres kun for frivillige organisasjoner, er det foretatt enkelte tilpasninger i ordlyden uten at dette skal innebære realitetsendringer. Begrepet «eksisterende kundeforhold» er erstattet med «eksisterende kunde- eller giverforhold» for å få frem at relasjonen mellom forbrukeren og den frivillige organisasjonen kan være et kundeforhold, giverforhold eller begge deler, avhengig av om forbrukeren kjøper varer eller gir penger. Ved en frivillig organisasjons telefonmarkedsføring i eksisterende kunde- eller giverforhold er det, i likhet med tidligere, bare reservasjonen i Reservasjonsregisteret som ikke gjelder. Har forbrukeren reservert seg mot telefonmarkedsføring direkte hos organisasjonen, må denne reservasjonen respekteres selv om det er et eksisterende kunde- eller giverforhold. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.4.4, hvor unntakets rekkevidde er nærmere omtalt.

Fjerde ledd annet punktum sier at telefonmarkedsføring i eksisterende kunde- eller giverforhold bare kan gjelde organisasjonens egne ytelser tilsvarende dem som kunde- eller giverforholdet bygger på. Dette er en videreføring av tidligere § 13 tredje ledd annet punktum uten noen realitetsendringer. Kravet etter tidligere § 13 tredje ledd tredje punktum om at «[n]år navn, adresse og telefonnummer samles inn, og eventuelt ved hver enkelt senere markedsføringshenvendelse, skal kunden enkelt og gebyrfritt gis anledning til å reservere seg mot slike henvendelser» er videreført i ny § 16 og ny § 13 a tredje ledd, se spesialmerknadene til disse bestemmelsene.

Til § 13. Forbud mot markedsføring ved adressert post i strid med reservasjon

Bestemmelsen er ny og viderefører deler av reglene om reservasjon mot markedsføring ved adressert post fra tidligere § 12 og § 13. Reservasjon mot telefonmarkedsføring reguleres i en egen bestemmelse i ny § 12. Visse fellesregler som gjelder både telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post er videreført i ny § 13 a.

Bestemmelsen regulerer næringsdrivendes mulighet til å rette markedsføring ved adressert post mot fysiske personer. Frivillige organisasjoners salg omfattes av bestemmelsen ettersom de i slike tilfeller anses som næringsdrivende. Frivillige organisasjoners virksomhet som ikke skjer i næring, reguleres av ny § 16 a. Om frivillige organisasjoner, se de generelle merknadene i punkt 3.5.

Første ledd sier at det er forbudt i næringsvirksomhet å rette markedsføring ved adressert post mot forbrukere som har reservert seg mot slik markedsføring i Reservasjonsregisteret. Leddet viderefører i all hovedsak tidligere § 13 første ledd hva gjelder forbrukeres reservasjon i Reservasjonsregisteret mot markedsføring ved adressert post. I motsetning til tidligere § 13 første ledd, gjelder første ledd kun forbrukere som har reservert seg i Reservasjonsregisteret. Reservasjon direkte hos den næringsdrivende reguleres i annet ledd. Det er gjort enkelte endringer i ordlyden uten at dette innebærer noen realitetsendringer. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.10.3.

Annet ledd sier at det er forbudt i næringsvirksomhet å rette markedsføring ved adressert post mot fysiske personer som har reservert seg mot slik markedsføring direkte hos den næringsdrivende. Leddet viderefører tidligere § 13 første ledd hva gjelder fysiske personers reservasjon mot markedsføring ved adressert post direkte hos den næringsdrivende. Med «fysiske personer» menes alle levende mennesker uansett om de er forbrukere, næringsdrivende eller arbeidstakere. Det er gjort enkelte endringer i ordlyden uten at dette innebærer noen realitetsendringer. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.10.3.

Tredje ledd sier at det likevel er tillatt for næringsdrivende å rette markedsføring ved adressert post til fysiske personer som har reservert seg etter første eller annet ledd, dersom den fysiske personen uttrykkelig har anmodet den næringsdrivende om å motta slik markedsføring. Det er gjort enkelte rettstekniske endringer i lovteksten uten at dette medfører realitetsendringer sammenlignet med gjeldende rett. Dette til forskjell fra ny § 12 tredje ledd der det stilles strengere krav til anmodninger om telefonmarkedsføring enn etter tidligere § 13 annet ledd, se spesialmerknaden til § 12.

Til forskjell fra tidligere § 13 annet ledd, fremgår det ikke lenger at den som har reservert seg, kan anmode organisasjoner om å bli kontaktet til tross for reservasjonen. Dette fordi frivillige organisasjoner omfattes av begrepet næringsdrivende når de driver salg. Dersom de frivillige organisasjonene driver virksomhet utenfor næring, vil de kunne omfattes av reservasjonsreglene etter ny § 16 a. Hjemmelen for dette som tidligere var § 13 fjerde ledd er nå flyttet til en egen bestemmelse i § 16 a første ledd bokstav a, se spesialmerknadene til denne bestemmelsen.

Tredje ledd annet punktum presiserer at anmodningen når som helst kan trekkes tilbake. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.2.4.6.

Fjerde leddførste punktum sier at det også er tillatt for næringsdrivende å rette markedsføring ved adressert post mot forbrukere som har reservert seg i Reservasjonsregisteret, dersom det foreligger et eksisterende kunde- eller giverforhold der den næringsdrivende har mottatt forbrukerens kontaktopplysninger i forbindelse med salg eller innsamling. Dette er en videreføring av tidligere § 13 tredje ledd første punktum hva gjelder unntaket for eksisterende kundeforhold ved markedsføring av adressert post. Det er gjort endringer i ordlyden uten at dette innebærer noen realitetsendringer.

Fjerde ledd annet punktum sier at markedsføring ved adressert post i eksisterende kunde- eller giverforhold bare kan gjelde den næringsdrivendes egne ytelser tilsvarende dem som kunde- eller giverforholdet bygger på. Annet punktum viderefører tidligere § 13 tredje ledd annet punktum uten noen realitetsendringer.

Kravet etter tidligere § 13 tredje ledd tredje punktum om at «[n]år navn, adresse og telefonnummer samles inn, og eventuelt ved hver enkelt senere markedsføringshenvendelse, skal kunden enkelt og gebyrfritt gis anledning til å reservere seg mot slike henvendelser», er videreført i ny § 16 og ny § 13 a, se spesialmerknadene til disse bestemmelsene.

Til § 13 a. Fellesregler for reservasjon mot telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post.

Bestemmelsen inneholder fellesregler for reservasjon mot telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post. Bestemmelsen regulerer næringsdrivendes plikter knyttet til Reservasjonsregisteret og direkte reservasjoner. Frivillige organisasjoners salg omfattes av bestemmelsen ettersom de i slike tilfeller anses som næringsdrivende. Innsamlinger som ikke skjer i næringsvirksomhet, reguleres av ny § 16 a. Om frivillige organisasjoner, se de generelle merknadene i punkt 3.5.

Første ledd sier at Reservasjonsregisteret skal legge til rette for at forbrukere skal kunne velge å reservere seg kun mot markedsføring fra andre enn frivillige organisasjoner, slik reservasjon i Reservasjonsregisteret fungerer i dag. I motsetning til tidligere § 12 første ledd gis det ingen eksplisitt rett til å reservere seg mot telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post i Reservasjonsregisteret. Denne retten fremgår imidlertid forutsetningsvis både av ny § 12 første ledd, § 13 første ledd og § 13 a første ledd. For frivillige organisasjoners innsamlinger som ikke skjer i næringsvirksomhet, følger reservasjonsretten av henvisningen til disse bestemmelsene i ny § 16 a første ledd bokstav a. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.5.4.

Annet ledd sier at næringsdrivende skal oppdatere sitt adresseregister mot Reservasjonsregisteret før første gangs henvendelse og før henvendelse den måned markedsføring utføres. Dette er en videreføring av tidligere § 12 annet ledd, med en mindre justering i ordlyden som ikke endrer innholdet i bestemmelsen.

Tredje ledd sier at næringsdrivende skal sørge for at fysiske personer enkelt og gebyrfritt skal kunne reservere seg mot markedsføring direkte hos den næringsdrivende. Dette er en videreføring av tidligere § 12 tredje ledd og deler av § 13 tredje ledd tredje punktum. Ordlyden er noe omformulert uten at dette innebærer noen realitetsendringer. I motsetning til tidligere fremgår det nå klart av bestemmelsen at ikke bare kunder, men alle fysiske personer skal ha rett til enkelt og gebyrfritt å reservere seg. Dette kravet gjaldt etter departementets vurdering også tidligere, men fremgår nå klart av lovteksten. Regelen må ses i sammenheng med ny § 16 første ledd annet punktum som sier at den næringsdrivende skal informere om retten til å reservere seg der det er relevant, se spesialmerknadene til denne bestemmelsen.

Fjerde ledd sier at departementet ved forskrift kan gi nærmere regler om Reservasjonsregisteret og direkte reservasjon hos den næringsdrivende. Dette er en videreføring av tidligere § 12 fjerde ledd hva gjelder kompetansen til å gi nærmere regler for Reservasjonsregisteret. Kompetansen til å gi nærmere regler om direkte reservasjon hos den næringsdrivende er nytt. Dette gir departementet mulighet til å gi regler om for eksempel interne sperrelister hos næringsdrivende. Bestemmelsen må sees i sammenheng med § 12 annet ledd og § 13 annet ledd som bestemmer at fysiske personer kan reservere seg direkte hos næringsdrivende. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.12.4. Til forskjell fra tidligere § 12 fjerde ledd legges forskriftskompetanse nå til departementet og ikke til Kongen.

Til § 14. Forbud mot telefonmarkedsføring på enkelte tidspunkter og å ringe fra skjult telefonnummer mv.

Bestemmelsen regulerer tidsrommet for når næringsdrivende kan rette telefonmarkedsføring mot forbrukere, og bestemmer at det er forbudt å rette telefonmarkedsføring til forbrukere fra skjult nummer og fra telefonnummer som ikke er registrert og søkbart i nummeropplysningstjenestene. Frivillige organisasjoners salg omfattes av bestemmelsen ettersom de i slike tilfeller anses som næringsdrivende. Innsamlinger som ikke skjer i næringsvirksomhet omfattes også av bestemmelsen i henhold til ny § 16 a første ledd bokstav a. Om frivillige organisasjoner, se de generelle merknadene i punkt 3.5.

Første ledd sier at det i næringsvirksomhet er forbudt å rette telefonmarkedsføring til forbrukere på lørdager, helgedager eller dager som i lov er likestilt med helgedager, og på virkedager før kl. 09.00 og etter kl. 21.00. Første ledd viderefører tidligere § 14. Begrepet «markedsføring ved telefon» er erstattet med begrepet «telefonmarkedsføring». Endringen er rent språklig og innebærer ingen realitetsendring. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.16.3.

Annet ledd sier at det er forbudt i næringsvirksomhet å rette telefonmarkedsføring til forbrukere fra skjult telefonnummer og fra telefonnummer som ikke er registrert og søkbart i nummeropplysningstjenestene. For at forbrukere skal kunne utøve retten til å reservere seg direkte etter ny § 13 a tredje ledd, må forbrukeren kunne identifisere hvem som har ringt (der forbrukeren ikke har tatt telefonen). Forbrukerombudet må også kunne få opplyst hvem som står bak oppringningene for å kunne forfølge klagesaker. Regelen innebærer et avgrenset unntak fra bestemmelsene om hemmelig nummer, reservasjonsadgang og taushetsplikt i ekomregelverket, jf. ekomforskriften § 6-3, jf. § 10-4. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.7.4.

Til § 16. Opplysningsplikt ved uanmodet telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post

Bestemmelsen regulerer næringsdrivendes opplysningsplikt ved uanmodet markedsføring. Frivillige organisasjoners salg omfattes av bestemmelsen ettersom de i slike tilfeller anses som næringsdrivende. Innsamlinger som ikke skjer i næringsvirksomhet omfattes også av bestemmelsen etter ny § 16 a første ledd bokstav a. Om frivillige organisasjoner, se de generelle merknadene i punkt 3.5.

Første ledd første punktum sier at ved uanmodet telefonmarkedsføring eller adressert post, skal den næringsdrivende opplyse hvem som har gitt personopplysningene som ligger til grunn for henvendelsen. Dette er en videreføring av tidligere § 16 første ledd, med enkelte justeringer i ordlyden som ikke innebærer noen realitetsendringer.

Første ledd annet punktum sier at der det er relevant skal den næringsdrivende informere om retten til å reservere seg i Reservasjonsregisteret og direkte hos den næringsdrivende. Dette er en videreføring og utvidelse av opplysningsplikten om reservasjonsretten etter tidligere § 16 annet ledd tredje punktum. Annet punktum presiserer nå at det skal informeres både om reservasjonsretten i Reservasjonsregisteret og direkte hos den næringsdrivende, noe som kunne være uklart etter den tidligere reguleringen. Det er også nytt at opplysningsplikten gjelder der «det er relevant». Denne formuleringen innebærer to krav. For det første må den næringsdrivende gi informasjonen når forbrukeren kan tenkes å ha behov for det. I utgangspunktet vil dette være når kontaktopplysningene innhentes og ved hver enkelt senere markedsføringshenvendelse, tilsvarende tidligere § 13 tredje ledd siste punktum. For det andre er det kun den informasjonen som forbrukeren har behov for som skal gis. Det vil eksempelvis ikke være relevant å opplyse om reservasjonsretten i Reservasjonsregisteret når vedkommende allerede er reservert der eller når forbrukeren har gitt en anmodning om å motta markedsføring. Det vises for øvrig til de generelle merknadene i punkt 3.6.4.

Annet ledd første punktum sier at ved uanmodet telefonmarkedsføring til forbrukere skal den næringsdrivende straks presentere seg og opplyse om at henvendelsen skjer i markedsføringshensikt. Dette er en videreføring av tidligere § 16 annet ledd første punktum. Begrepet «markedsføring ved telefon» er erstattet med begrepet «telefonmarkedsføring». Endringen er rent språklig og innebærer ingen realitetsendring.

Annet ledd annet punktum sier at dersom henvendelsen skjer på vegne av en annen, skal dette opplyses. Dette er en videreføring av tidligere § 16 annet ledd annet punktum.

Til § 16 a. Særskilt om frivillige organisasjoners virksomhet som ikke skjer i næring

Bestemmelsen er ny og regulerer frivillige organisasjoners innsamling som ikke skjer i næringsvirksomhet.

Første ledd bokstav a slår fast at fysiske personer kan reservere seg mot frivillige organisasjoners innsamling og at reglene for telefonmarkedsføring og markedsføring ved adressert post gjelder tilsvarende for denne virksomheten. Dette innebærer at frivillige organisasjoner uansett omfattes av reglene, og at fysiske personer dermed kan reservere seg mot frivillige organisasjoners salg eller innsamling uavhengig av om virksomheten skjer i næring eller ikke. Dette er en videreføring av gjeldende rett. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.5.

Første ledd bokstav a presisere at §§ 12, 13, 13 a annet, tredje og fjerde ledd, 14, og 16 gjelder tilsvarende for frivillige organisasjoners innsamlinger. Med unntak av ny § 12 tredje ledd om anmodning, innebærer dette en videreføring av gjeldende rett hva gjelder reglenes anvendelse for frivillige organisasjoners innsamlinger. Det vil si at også unntaket for eksisterende kunde- eller giverforhold fortsatt gjelder for frivillige organisasjoners innsamlinger. Om unntaket, se spesialmerknadene til ny § 12 fjerde ledd.

Første ledd bokstav b sier at det er forbudt for frivillige organisasjoner å sende en forespørsel om økonomisk støtte til fysiske personer som er egnet til å bli oppfattet som et krav om betaling. Dette er en ny bestemmelse, og innebærer et forbud mot å gi inntrykk av at fysiske personer plikter å betale uten at det er inngått avtale på forhånd om å gi økonomiske støtte. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.8.4. Der den frivillige organisasjonen driver næringsvirksomhet vil et eventuelt betalingskrav uten avtale kunne omfattes av regelen i § 11 første ledd bokstav a.

Annet ledd sier at departementet ved forskrift kan gi nærmere regler om utformingen av forespørsler om å gi økonomisk støtte. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.8.4.

Til § 43. Vedtak om overtredelsesgebyr

Bestemmelsen viderefører reglene i gjeldende § 43. I og med at deler av gjeldende § 12 og § 13 om at næringsdrivende skal oppdatere sitt adresseregister mot Reservasjonsregisteret og at fysiske personer enkelt og gebyrfritt skal kunne reservere seg hos den næringsdrivende, videreføres i § 13 a, må § 13 a også inkluderes i opplistingen av bestemmelser i første ledd som kan medføre overtredelsesgebyr. Tilsvarende gjelder også kravene i § 16 a første ledd bokstav a om at telefonsalgsreglene også får anvendelse på frivillige organisasjoners innsamling. Denne bestemmelsen fulgte tidligere av § 13 fjerde ledd.

I § 14 foreslås det i annet ledd en ny forpliktelse for næringsdrivende, nemlig at de skal ringe fra nummer som er søkbare i nummeropplysningstjenestene. For ikke å utvide reglene for overtredelsesgebyr, er det nødvendig å presisere at hjemmelen for overtredelsesgebyr kun omfatter § 14 første ledd. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.17.2.

Til § 48. Straff

Bestemmelsen viderefører reglene i gjeldende § 48. I og med at deler av gjeldende § 13 om at næringsdrivende ikke kan rette markedsføring mot forbrukere som har reservert seg mot dette, er flyttet til § 12, er det nødvendig, for å opprettholde gjeldende rett, at § 12 inngår som en av bestemmelsene som er belagt med straff.

Tilsvarende gjelder også § 16 a første ledd bokstav a om at reservasjonsreglene gjelder for frivillige organisasjoners innsamlinger. Det er imidlertid ikke alle bestemmelsene det henvises til i § 16 a første ledd bokstav a som er belagt med straff og det er derfor nødvendig å presisere hvilke av disse som det vil være straffbart å bryte, nemlig §§ 12 og 13. Det vises til de generelle merknadene i punkt 3.17.2.

Til ikrafttredelsesbestemmelsene

Overgangsordningen for næringsdrivende er nærmere omtalt i de generelle merknadene punkt 3.3.4.6 avslutningsvis.

Til forsiden