3 Prosjektet med ny adkomsttunnel
Mellom portalbygget og fjellet er det i dag en adkomsttunnel på ca 50 meter. Tunnelen består av et metallrør med fyllmasse rundt. Da frøhvelvet ble bygget, ble det lagt til grunn at permafrosten ville reetablere seg i fyllingen rundt metallrøret og skape en vanntett forsegling rundt adkomsttunnelen. På grunn av global oppvarming og økte nedbørsmengder har ikke massene rundt tunnelen frosset til som forutsatt. Landbruks- og matdepartementet har som leietaker samarbeidet tett med Statsbygg i løpet av de ti årene frøhvelvet har vært i drift, blant annet for å hindre den stadig økende vanninntrengningen.
I 2016 ble det startet opp et prosjekt med sikte på å utrede en varig løsning på lekkasjeproblemene. Statsbygg har flyttet ut tekniske installasjoner som avgir varme for å redusere vanninnsiget, etablert en vanntett vegg i anlegget, og etablert avskjærende grøfter i terrenget for å lede vannet vekk fra inngangen. Samtidig er det gjennomført geotekniske undersøkelser og utredet ytterligere tiltak for å forhindre vanninnsig i anlegget.
Høsten 2016 gjennomførte Sweco på oppdrag fra Statsbygg geotekniske undersøkelser rundt røret som går mellom portalbygget og frøhvelvet. Den geotekniske analysen og stabilitetsvurderingen av Svalbardrøret viser at rørets bæreevne er overskredet, og det er sprekker i konstruksjonen. Konklusjonen er at Svalbardrøret må erstattes av en helt ny konstruksjon.
Statsbygg har høsten 2017 på oppdrag av Landbruks- og matdepartementet utarbeidet et forprosjekt for ny adkomsttunnel ved Svalbard globale frøhvelv. Prosjektet inkluderer ny adkomsttunnel i betong, et servicebygg for å flytte nødstrøms- og kjøleaggregater og annet elektrisk utstyr som avgir varme ut av tunnelen, samt nødvendige sikrings- og styringssystemer. Prosjektet har en styringsramme (P50) på 155,8 mill kroner og en kostnadsramme (P85) på 202,95 mill kroner i 2018-priser. Anslått bevilgningsbehov er kr 100 mill i 2018 og kr 55,8 mill i 2019.