5 Administrative og økonomiske konsekvenser
Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige
Arbeidet med å etablere et helhetlig regime for utgangsstoffer for eksplosiver har medført og vil fortsatt medføre betydelige økonomiske og administrative konsekvenser for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). På bakgrunn av dette ble bevilgningen til DSB i statsbudsjettet for 2013 økt med 45 mill. kroner. I dette inngikk en styrking av DSBs arbeid knyttet til å begrense tilgangen til utgangsstoffer for eksplosiver. Eventuelle merutgifter utover dette dekkes innenfor DSBs gjeldende budsjettramme.
For at Kripos skal kunne håndtere rollen som nasjonalt kontaktpunkt, er det nødvendig med en IKT-løsning med et dataregister. I budsjettet for 2014 ble det lagt inn 7,3 mill. kroner til etablering av slikt dataregister og øvrig drift av rollen som nasjonalt kontaktpunkt. Eventuelle merutgifter utover dette dekkes innenfor politiets gjeldende budsjettramme.
Tollmyndighetene er tillagt oppgaven med å kontrollere og vurdere innførsel av utgangsstoffer. For å gjennomføre de tillagte kontrolloppgavene vil det blant annet være nødvendig å gjennomføre kompetansehevende opplæring, foreta kjemiske analyser og behandle funn, samt kvalitetssikre og formidle meldinger om mistenkelige transaksjoner til nasjonalt kontaktpunkt. Toll- og avgiftsetatens utgifter ved dette arbeidet anslås til om lag 2 mill. kroner årlig. Det vil etter Finansdepartementets vurdering ikke være noen økonomiske og administrative konsekvenser knyttet til forslaget om endring av tolloven § 12-1 annet ledd bokstav f. Tollmyndighetenes oppgaver med å kontrollere og vurdere innførsel av utgangsstoffer vil imidlertid kunne medføre økte kostnader for etaten. Kostnaden dekkes innenfor etatens gjeldende budsjettrammer.
Økonomiske og administrative konsekvenser for private
I lovforslaget stilles det krav til at virksomheter som håndterer utgangsstoffer for eksplosiver, gjennom tekniske og organisatoriske tiltak, skal sørge for at disse ikke kommer på avveie eller havner i urette hender. Det eksisterer allerede et krav til årvåkenhet på dette området i lovgivningen. På denne bakgrunn forutsettes det at de fleste virksomheter har systemer for å sikre at stoffer ikke kommer på avveie eller havner i urette hender. De foreslåtte lovendringene vil ikke føre til noen vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for aktuelle virksomheter.
Selve forordningen skal gjennomføres i forskrift, og lovforslaget gir hjemmel til å kunne pålegge virksomheter ulike tiltak for å håndtere utgangsstoffer. Dette gjelder bl.a. krav til deklarering av stoffene eller melding til registre, etablering av registreringssystemer for transaksjoner og kunderegistre og melding om mistenkelige transaksjoner. Flere av virksomhetene som omsetter disse stoffene i dag vil allerede ha systemer på plass som helt eller delvis vil ivareta disse kravene, og det vil dermed ikke medføre større økonomiske og administrative konsekvenser. For andre virksomheter vil det kunne medføre noen flere økonomiske og administrative konsekvenser i form av etablering av registre og lignende. Konsekvensene antas imidlertid ikke å være vesentlige.