3 Omfang og virkninger av konflikten
Parat/YS iverksatte streiken 5. mars 2023 med uttak av ett medlem. Streiken ble deretter trappet opp med ytterligere fem medlemmer fra mandag 6. mars, ett medlem fra onsdag 8. mars og fire medlemmer fra mandag 13. mars. Fra 13. mars var dermed 11 redningsmenn i Norsk Luftambulanse AS i streik.
Departementet har hatt løpende kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og har mottatt jevnlige rapporter om konsekvensene av streiken fra Helsetilsynet. Helsetilsynet har hatt løpende kontakt med landets statsforvaltere og Luftambulansetjenesten HF. Helsetilsynet hadde fått opplyst at det ikke ville bli søkt om dispensasjoner i denne arbeidskonflikten.
Streiken berørte fra fredag 17. mars klokken 13 den operative virksomheten, da redningsmannen som ble tatt ut 5. mars skulle vært på vakt på helikopterbasen i Tromsø. Det medførte at ambulansehelikopteret i Tromsø ikke var operativt for oppdrag. Etter Helsetilsynets vurdering kunne likevel øvrig tilgjengelig akuttberedskap innen ambulansetransport og redningstjeneste, både i lufta og på land, i tilstrekkelig grad kompensere for det ene manglende ambulansehelikopteret.
Fra mandag 20. mars klokken 13 skulle ytterligere fire at de streikende møtt på vakt. Da ville streiken medført at ambulansehelikoptre på basene i Tromsø, Harstad, Brønnøysund og Ålesund ville stått uten redningsmenn. Det ville betydd at det kun ville være ett ambulansehelikopter i drift i hele Nord-Norge. I tillegg ville beredskapen i Møre og Romsdal bli redusert.
Et redningshelikopter må ha en redningsmann om bord for å kunne være operativt. Redningsmannen inngår som besetningsmedlem på ambulansehelikopteret sammen med anestesilege og pilot. Redningsmannen har hovedansvaret for det redningstekniske arbeidet. I tillegg assisterer redningsmannen legen og bistår piloten med oppgaver knyttet til navigasjon og flysikkerhet.
Det framgår av Helsetilsynets vurdering av situasjonen slik den ville bli fra 20. mars:
Luftambulansetjenesten i Nord-Norge vil derfor måtte lene seg på redningstjenestens helikopterkapasitet i regionen. Luftambulansetjenesten og redningstjenesten er for øvrig gjensidig avhengig av hverandres bistand i både ambulanseoppdrag og i søk- og redningsoppdrag.
De øvrige luftambulanseressurser i regionen vil være ambulansefly. Ambulansefly er en mindre effektiv akuttmedisinsk ressurs fordi planlegging, tilbringertransporter og prioritering mot andre oppdrag erfaringsmessig medfører stor tidsbruk før gjennomføring. De kan naturligvis heller ikke benyttes på øyene hvor det ikke er flyplasser. Ressurser på bakken, slik som ambulansebil/båt, vil i de fleste tilfeller bruke vesentlig lengre tid på et oppdrag enn et helikopter
Ved bortfall av ambulansehelikoptrene mellom Brønnøysund og Tromsø vil den totale akuttberedskapen, særlig i nord, i stor grad svekkes. Når totalt fire ambulansehelikopter, som skal dekke så store geografiske områder bortfaller, vil ikke øvrige ressurser innen ambulansetransport og redningstjeneste i tilstrekkelig grad kunne kompensere og sikre tilstrekkelig beredskap. Vi vurderer derfor at den akuttmedisinske beredskapen blir så svekket at det vil medføre fare for liv og helse.
Helsetilsynet gjorde samtidig oppmerksom på at de aktuelle redningsmennene som var tatt ut i streik, og som skulle på vakt fra 20. mars klokken 13, bor på andre kanter av landet enn de basene de skulle ha vakt ved. Dette medfører at de trenger tid for å kunne stille på vakt etter at en streik er avsluttet.
På bakgrunn av Helsetilsynets vurdering innkalte Arbeids- og inkluderingsministeren partene til møte søndag 19. mars 2023 klokken 15.15.
På statsrådens forespørsel bekreftet partene at de ikke så noen mulighet for å komme til enighet i tvisten. I lys av dette informerte statsråden partene om at Regjeringen ville gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd. På anmodning fra statsråden sa Parat/YS seg villig til å avslutte streiken umiddelbart og gjenoppta arbeidet så snart som mulig.