2 Bakgrunn for lovforslaget
Stortinget vedtok i desember 2021 en midlertidig strømstønadsordning for husholdninger, for å kompensere de ekstraordinært høye strømprisene, fra og med desember 2021. Ordningen reguleres i strømstønadsloven, og departementet viser til Prop. 44 L (2021–2022) for omtale av bakgrunnen for strømstønadsordningen.
Formålet med strømstønadsordningen er å gi stønad til husholdninger for å kompensere for ekstraordinært høye strømpriser. Strømstønadsordningen ble innført for strømforbruk fra og med desember 2021 og har blitt forlenget flere ganger, samt gjennomgått flere endringer, senest ved lov 15. desember 2023 nr. 93 hvor terskelen for strømstønad ble oppjustert fra 70 til 73 øre per kWt eksklusive merverdiavgift i det prisområdet som kunden er tilknyttet.
Nettkunder med egen strømmåler som er rettmessig registrert som husholdningskunde hos nettselskapet har krav på strømstønad, jf. strømstønadsloven § 4 første ledd. Det gis strømstønad for forbruk på opptil 5 000 kWt per måned, per målepunkt. Opprinnelig ble strømstønaden beregnet ut fra månedlig gjennomsnittlig prisnivå. Med virkning fra strømforbruket i september 2023 ble prinsippene for utmåling av strømstønad endret slik at stønadssatsene beregnes time for time, og ikke basert på månedlig gjennomsnitt. For bakgrunnen for overgangen til timesbasert beregning, viser departementet til Prop. 116 L (2022–2023).
Strømstønad gis bare i de timene der elspotprisen i det prisområdet strømkunden er tilknyttet overstiger en gitt terskelverdi. Terskelverdien var opprinnelig 70 øre per kWt eksklusive merverdiavgift da ordningen ble opprettet, og ble først oppjustert i forbindelse med forslag til statsbudsjettet for 2024. Fra 1. januar 2024 ble terskelen justert fra 70 til 73 øre per kWt, i tråd med forslag til statsbudsjett for 2024, jf. Prop. 10 L (2023–2024).
Det er nettselskapene som beregner stønadssatsene for den enkelte kunde. Beregningene gjennomføres fortløpende og automatisk. Beregningen skal ta hensyn til merverdiavgift, og følgende formel benyttes: 0,9 x (elspotpris i prisområdet kunden er tilknyttet – terskelverdi) x kundens forbruk i den aktuelle timen.