Særavtale om godtgjørelse mv. på tokt

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og hovedsammenslutningene er enige om særavtale om godtgjørelse mv. på tokt. Avtalen har virkning fra og med 1. januar 2025 til og med 31. desember 2026 .

Særavtalen, med departementets kommentarer i fotnoter, er som følger:

1 Hvem avtalen gjelder for​

Avtalen gjelder for statsansatte som har sitt ordinære arbeid på land, og som midlertidig utfører tjeneste knyttet til sitt ordinære arbeide ombord på skip på tokt 1 .

Andre statsansatte, herunder arbeidstakere som ansettes kun for toktet og ansatte i rekrutteringsstillinger, omfattes også av avtalen dersom de inngår i de ordinære vaktordningene på toktet.

2 Vaktordning​

For å omfattes av avtalen, må en inngå i en vaktordning 2 basert på 84 timer arbeidstid pr. uke og 12 timer arbeid pr. døgn. Arbeidet tid utover den fastsatte vaktordningen, skal være pålagt og attestert av toktleder.

3 Arbeidsgodtgjørelse​

Arbeidstakere som deltar på tokt, skal gis en omforent arbeidsgodtgjørelse 3 . Godtgjørelsen utbetales fra det tidspunktet vaktordningen etableres og inntil det tidspunkt vaktordningen opphører. Arbeidsgodtgjørelsen skal være en kompensasjon for arbeid ut over ordinær arbeidstid, for arbeid om natten mv.

  1. Arbeidsgodtgjørelse for tokt på hverdager er kr 2 110,- pr. døgn.
  2. Arbeidsgodtgjørelse for tokt lørdager/søndager er kr 4 257,- pr. døgn.
  3. Arbeid på helge- og høytidsdager kompenseres etter hovedtariffavtalens fellesbestemmelser § 16.
  4. Utbetaling av arbeidsgodtgjørelse er betinget av minst 12 timers fravær. Overskytende døgn på 6 timer eller mer, regnes som helt døgn.

Godtgjørelse utbetales fra det tidspunkt vaktordningen etableres og inntil det tidspunkt vaktordningen opphører. Når vaktordning ikke er etablert, gjelder hovedtariffavtalene del 3. Fellesbestemmelsene.

Arbeid utover arbeidstid i vedkommende vaktordning skal lønnes etter hovedtariffavtalene.

4 Avspasering​ 4

  1. Hverdager: Det forutsettes avspasering med 4 timer pr. arbeidsdøgn for den tid vaktordningen er etablert.
  2. Lørdag og søndag: Det forutsettes avspasering med 7 timer og 30 minutter (1 dag) pr. arbeidsdøgn for den tid vaktordningen er etablert.
  3. Arbeidsgiver utarbeider avspaseringsplan etter drøfting med den enkelte arbeidstaker. Det er arbeidsgivers plikt å påse gjennomføring av planen.
  4. Det kan maksimalt overføres 130 timer fra et kalenderår til et annet. Det som ikke er avspasert, eller kan overføres, skal komme til utbetaling.
  5. Arbeidstakere som ikke kan avspasere opparbeidet tid, får utbetalt ordinær timelønn for denne.

5 Utgifter til kost og overnatting

  1. Arbeidsgiver sørger for kost og overnatting på tokt.
  2. I de tilfeller der arbeidsgiver ikke sørger for kost, dekkes utgifter til måltider etter den til enhver tid gjeldende sats i § 9 punkt 1 i Særavtale om dekning av utgifter til reiser og kost innenlands. For tokt som varer mer enn et døgn, regnes 6 timer eller mer inn i det nye døgnet som et nytt døgn.
  3. Overnattingen må ha tilfredsstillende standard i forhold til reisens art. Om overnattingen skal anses for å ha tilfredsstillende standard, drøftes mellom de lokale parter i forkant av toktet.

    Der arbeidsgiver ikke sørger for overnatting med tilfredsstillende standard, utbetales en kompensasjon tilsvarende den til enhver tid gjeldende sats i § 10, punkt 2 i Særavtale om dekning av utgifter til reiser og kost innenlands. Kompensasjonen skal utbetales fra første toktdøgn.
  4. I de tilfelle det under toktet er nødvendig med overnatting på land, dekkes utgifter til kost etter Særavtale om dekning av utgifter til reiser og kost innenlands eller etter Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge.

    Under reise til og fra utgangspunkt/endepunkt for toktet dekkes utgifter til kost etter disse særavtalenes bestemmelser.

    I de tilfeller den statsansatte selv må betale overnattingen, refunderes dokumenterte utgifter etter § 10 i Særavtale om dekning av utgifter til reiser og kost innenlands og etter § 9 i Særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge.

Særlige bestemmelser​

  1. Hvis fartøyet under tokt blir liggende ved kai 5 i mer enn:
    24 timer på grunn av dårlig vær eller
    12 timer på grunn av utstyrsfeil eller skader mv. eller
    6 timer på grunn av skifte av mannskap og vaktordningen av den grunn opphører, utbetales ikke arbeidsgodtgjørelse, men godtgjørelse etter hovedtariffavtalene del 3, fellesbestemmelsene.
  2. Hvis fartøyet under tokt blir liggende til havs på grunn av dårlig vær mv., opprettholdes vaktordningen.
  3. Ved enighet kan partene lokalt avtale annen godtgjørelse enn det som følger av punktene 3 A og B og 4 A og B, for visse særoppdrag, avvikende arbeidstidsordninger og oppdrag av inntil syv dagers varighet.

7 Forsikring

For erstatning for skade på eller tap av reisegods, vises det til kgl.res. av 27. oktober 2017 om erstatning til ansatte i staten ved skade på eller tap av private eiendeler i forbindelse med tjenesten.

Under toktets varighet, svarer staten for en erstatningssum av inntil 15 ganger folketrygdens grunnbeløp ved død eller invaliditet som følge av ulykke 6 .​

8 Reguleringsklausul i perioden

Det forhandles årlig om regulering av satsene under punkt 3A og 3B med virkning fra 1. januar påfølgende år.

9 Varighet

Avtalen gjelder med virkning fra og med 1. januar 2025 til og med 31. desember 2026 .

Fotnoter

1.

Departementets kommentar: Avtalen gjelder for statsansatte som midlertidig utfører oppdrag på statlige tokt. Dette inkluderer arbeidstakere som ansettes kun for toktet. Innleid eller engasjert personell som er selvstendig oppdragstakere eller er med vesentlig av egen interesse, omfattes ikke av avtalen. Det innebærer også at ansatte i en virksomhet som utfører oppdrag på statens vegne, ikke omfattes av avtalen. Det samme gjelder personell som omfattes av egne avtaler. Avtalen gjelder ikke for personale som har sitt ordinære arbeide på et fartøy, som skipsmannskap og besetning

2.

Departementets kommentar: Med vaktordning menes arbeid 12 timer pr. døgn. Arbeidet behøver ikke å foregå om natten. Ansatte som deltar på toktet, men som ikke inngår i en vaktordning med 12 timer arbeid pr. døgn, omfattes ikke av avtalen.

3.

Departementets kommentar: Ved beregning av arbeidsgodtgjøring, regnes et døgn for å begynne fra det tidspunkt vaktordningen iverksettes. Ved tokt av flere døgns varighet, vil tokt som varer mer enn 6 timer inn i neste døgn, bli regnet for å vare ett døgn til.

Ansatte som deltar på toktet, men som ikke inngår i en vaktordning med 12 timer arbeid pr. døgn, kompenseres etter HTA.

4.

Departementets kommentar: Arbeidstakere som er ansatt kun for toktet, tar ut avspasering umiddelbart etter gjennomføring av toktet. Ansettelsesperioden bør ta høyde for at avspasering kan gjennomføres. Dersom opparbeidet tid ikke kan avspaseres før ansettelsesforholdet avsluttes, utbetales timelønn etter avtalens pkt. 4 C.

5.

Departementets kommentar: Under bokstav A redegjøres det for hvilke betingelser som må foreligge for at vaktordningen kan brytes ved kai. Beregning av arbeidsgodtgjørelse opphører når vaktordningen opphører. Når vaktordningen opphører, skal hovedtariffavtalenes fellesbestemmelser følges, og eventuelle godtgjørelser beregnes etter fellesbestemmelsene. Det er toktleders ansvar å informere toktdeltakerne i rimelig tid om fra hvilket tidspunkt vaktordningen opphører.

6.

Departementets kommentar: Regelen erstatter § 24 i hovedtariffavtalenes fellesbestemmelser om yrkesskade i de tilfeller der denne ikke kommer til anvendelse.