5 Forskrift om bruk av billedopptak gjort ved fjernsynsovervåkning.
Fastsatt av Justisdepartementet ved kgl. res. 1. juli 1994 med hjemmel i lov 9. juni 1978 nr. 48 om personregistre m.m. § 37 b andre ledd.
§ 1. Virkeområde - definisjon
Forskriften gjelder bruk av billedopptak i organ for stat eller kommune og i privat næringsvirksomhet, foreninger eller stiftelser når opptaket er gjort ved fjernsynsovervåkning. Med fjernsynsovervåkning menes vedvarende eller regelmessig gjentatt personovervåkning ved hjelp av fjernbetjent eller automatisk virkende fjernsynskamera, fotografiapparat eller liknende apparat.
§ 2. Sikring av billedopptakene
Billedopptakene skal lagres på en forsvarlig måte, slik at ikke noen får tilgang til dem uten å ha rett til eller krav på billedopptakene.
Innenfor det foretak eller organ som er i besittelse av billedopptakene, skal bare de personer som foretaket eller organet utpeker, ha tilgang til billedopptakene. Bare de personer som har saklig grunn til slik tilgang i sitt arbeid eller virke i virksomheten, skal utpekes.
§ 3. Bruk av billedopptak
Billedopptak kan bare brukes til de formål de er innhentet for. Politiet kan uten hinder av første punktum bruke billedopptak det måtte være i besittelse av, i forbindelse med forebygging eller etterforskning av straffbare handlinger, som bevis i straffesaker, eller i forbindelse med oppklaring av ulykker.
§ 4. Utlevering av opptakene
Billedopptak gjort ved fjernsynsovervåkning kan bare utleveres til noen utenfor det foretak eller organ som har foretatt opptaket, dersom den som er avbildet samtykker eller utleveringsadgangen følger av lov. Hvis ikke lovbestemt taushetsplikt er til hinder for utlevering, kan billedopptak likevel utleveres til politiet i forbindelse med etterforskning av straffbare handlinger eller ulykker.
§ 5. Sletting
Billedopptak skal slettes når det ikke lenger er saklig grunn for oppbevaring.
Billedopptak skal senest slettes 7 dager etter at opptakene er gjort. Slettingsplikten etter forrige punktum gjelder likevel ikke dersom det er sannsynlig at billedopptaket vil bli utlevert til politiet etter § 4 andre punktum. I slike tilfeller kan billedopptakene oppbevares inntil 30 dager.
Billedopptak gjort i post- og banklokaler skal senest slettes 3 måneder etter at opptakene er gjort.
Slettingsplikten etter andre og tredje ledd gjelder ikke
for billedopptak som politiet er i besittelse av,
for billedopptak som Forsvaret er i besittelse av i saker som kan være av betydning for rikets sikkerhet, eller
hvor den som er avbildet samtykker i at billedopptakene oppbevares lenger.
Hvor slettingsplikten etter første ledd oppstår for billedopptak som politiet er i besittelse av, men som er utlevert til politiet fra andre, kan politiet tilbakelevere opptaket til vedkommende, som snarest skal slette det dersom fristen etter andre og tredje ledd er gått ut.
Dersom det foreligger et særlig behov for oppbevaring i lengre tid enn fastsatt i andre og tredje ledd, kan Justisdepartementet gjøre unntak fra disse bestemmelsene.
§ 6. Innsynsrett
Den som det er gjort billedopptak av, kan kreve innsyn i de deler av billedopptakene hvor han eller hun er avbildet, dersom billedopptakene oppbevares ut over 7 dager. Innsynsretten gjelder ikke i forhold til billedopptak som politiet er i besittelse av, eller som Forsvaret er i besittelse av i saker som kan være av betydning for rikets sikkerhet.
§ 7. Straff
Den som forsettlig eller aktløst unnlater å følge reglene i forskriften § 2, § 3, § 4, § 5 andre til sjette ledd eller § 6, straffes med bøter eller fengsel inntil ett år eller begge deler.
Medvirkning straffes på samme måte.
§ 8. Ikraftsetting
Forskriften trer i kraft 15. oktober 1994.