2 Forslag til endringer av bevilgningene under enkelte kapitler
Kap. 700 Helse- og omsorgsdepartementet
Post 01 Driftsutgifter
Regjeringen har startet arbeid med en samhandlingsreform i helsesektoren for å gi pasientene et bedre og mer helhetlig helsetilbud, jf. St.prp. nr. 1 (2008–2009) Helse- og omsorgsdepartementet. Bevilgningen foreslås satt opp 2,3 mill. kroner for å dekke utgifter knyttet til arbeidet i 2008.
Kap. 719 Folkehelse
Post 21 Spesielle driftsutgifter
Enkelte prosjekter og tiltak bl.a. innenfor kosthold og ernæring er utsatt. Bevilgningen forslås derfor satt ned 0,4 mill. kroner.
Post 70 Hivforebygging, smittevern mv.
Ny nasjonal strategi for forebygging av infeksjoner i helsetjenesten og antibiotikaresistens ble lansert i juni 2008. Det er bevilget til sammen 9,7 mill. kroner til oppfølging av strategien. For enkelte av tiltakene vil utgiftene først komme i 2009. Bevilgningen forslås derfor satt ned 1,5 mill. kroner.
Post 71 Forebygging av uønskede svangerskap og abort
Det anslås et mindreforbruk på posten bl.a. grunnet tilbakebetaling av ubenyttet tilskudd for 2007. Bevilgningen foreslås satt ned 0,4 mill kroner.
Post 72 Stiftelsen Amathea
Stiftelsen Amathea har i følge Skatteetaten mottatt urettmessig momskompensasjon. Skatteetatens vedtak gjelder fra og med skatteåret 2007, med bortfall av utbetaling i 2008 og påfølgende år. Dette medfører en mindreinntekt for stiftelsen på 1,53 mill. kroner i 2008. I tillegg har stiftelsen økte utgifter på 0,8 mill. kroner bl.a. knyttet til oppgradering av IKT-systemer. Bevilgningen foreslås satt opp 2,3 mill. kroner.
Forebygging av kjønnslemlestelse
Det vises til anmodningsvedtak nr. 385, jf. Innst. S. nr. 185 (2004–2005) og St.meld. nr. 49 (2004–2005), Mangfold gjennom inkludering og deltakelse:
«Stortinget ber regjeringen utrede innføring av klinisk observasjon av alle barns kjønnsorganer ved dagens helsekontroller, samt utrede omfanget av slike kontroller og om de skal være obligatoriske.»
Helsedirektoratet fikk i oppdrag å utrede spørsmålet, og tilrådde ut fra etiske, juridiske og medisinske grunner ikke å gjøre slike undersøkelser obligatorisk i dagens helsekontroller, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2006–2007). Høsten 2007 foretok Institutt for samfunnsforskning en kartlegging av omfanget av kjønnslemlestelse i Norge. Det ble også gitt forslag til tiltak for å forhindre kjønnslemlestelse, og det var skepsis til om innføring av obligatoriske underlivsundersøkelser ville være et treffende tiltak. Instituttet anbefalte i stedet å utvikle rutiner for tilbud om helsehjelp til kvinner som er kjønnslemlestet, samt å innføre forebyggende samtaler i skolehelsetjenesten. Videre fikk Senter for menneskerettigheter i oppdrag å foreta en studie av menneskerettslige problemstillinger knyttet til obligatoriske underlivsundersøkelser. Studien ble lagt fram mai 2008, og konkluderer med at tvungne underlivsundersøkelser som tiltak mot kjønnslemlestelse – både for alle jenter og for jenter i risikogrupper – antas å være i strid med bl.a. retten til privatliv nedfelt i Den europeiske menneskerettskonvensjonen og diskrimineringsforbudet i FNs konvensjon om barnets rettigheter.
På bakgrunn av bl.a. disse tre utredningene har regjeringen besluttet å ikke innføre obligatoriske underlivsundersøkelser av alle jenter eller av jenter i risikogrupper. Tilbud om frivillige kliniske underlivsundersøkelser til jenter og kvinner med bakgrunn fra områder der forekomsten av kjønnslemlestelse er 30 pst. eller mer, skal imidlertid gis ved ankomst og av skolehelsetjenesten ved skolestart (5–6 år), i 5. klasse (10–11 år) og i 10. klasse (15–16 år). Utgiftene til helseundersøkelsene dekkes gjennom vertskommunetilskuddet til kommunene.
Tilbud om samtale og underlivsundersøkelse til alle aktuelle jentegrupper (innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre) ved skolestart og i 5. og 10. klasse skal gis av skolehelsetjenesten som ev. henviser underlivsundersøkelsen videre til legespesialist. Underlivsundersøkelse kan bare foretas på grunnlag av et gyldig samtykke fra pasienten/foresatte, jf. pasientrettighetsloven. Samtykkekravet forutsetter reell frivillighet. Tilbudet skal innfases i 2009 og legespesialistundersøkelsene finansieres av midler fra handlingsplanen mot kjønnslemlestelse.
Dersom tilbudet om samtale og/eller underlivsundersøkelse ikke blir benyttet, må helsepersonellet vurdere om det foreligger en begrunnet bekymring for at jenta/kvinnen kan bli utsatt for kjønnslemlestelse eller ikke får den helsehjelpen hun har behov for, slik at opplysningsplikten til barnevernet, ev. også avvergelsesplikten etter kjønnslemlestelsesloven, inntrer. Loven krever at det foretas et skjønn i hvert enkelt tilfelle. Resultatene av ovennevnte tilbud nedtegnes i pasientjournalen. For å avverge at jenter utsettes for kjønnslemlestelse og for å sikre god kommunikasjon innen helsetjenesten, kan kopi av pasientjournalen, dersom pasienten samtykker til det, følge pasienten via helsetjenesten ved alle bostedsendringer.
Tiltakene vil medføre en styrking av risikogruppens mulighet for rask helsehjelp, spesielt for barna, og barneperspektivet i innsatsen øker. Tiltakene vil føre til at helsetjenesten kommer i kontakt med de fleste jentebarn fra risikoområdene og får informert foreldre og foresatte om forbudet mot og helsekonsekvensene av kjønnslemlestelse. Tiltakene kan videre føre til en bedret oppfølging av opplysningsplikten til barnevernet og avvergelsesplikten til personellet.
Kap. 720 Helsedirektoratet
Post 01 Driftsutgifter
Ansvaret for levekårsområdet og deler av sosialtjenesteområdet ble overført til Nav fra 1. april 2008. Ansvarsoverføringen har gitt merutgifter for Helsedirektoratet som det ikke er gitt dekning for. I tillegg til lønnskostnader til de personene som er overført til Nav som følge av ansvarsoverføringen er det også overført tilsvarende andel av husleie og andre administrative kostnader. Husleien som Helsedirektoratet betaler til huseier er imidlertid uendret. For å dekke merutgiftene foreslås bevilgningen satt opp 5,77 mill. kroner.
Kap. 722 Norsk pasientskadeerstatning
Post 70 Dekning av advokatutgifter
Utbetalingene til dekning av advokatutgifter har vært lavere i 2008 enn budsjettert og det foreslås at bevilgningen settes ned 0,5 mill. kroner.
Kap. 723 Pasientskadenemnda
Post 01 Driftsutgifter
Pasientskadenemnda behandler klager på vedtak fattet av Norsk pasientskadeerstatning. Utviklingen går i retning av at flere av vedtakene gjort av Pasientskadenemnda bringes inn for rettssystemet. Etter en liten nedgang i 2006 er tendensen nå stigende, og om lag 10 pst. av sakene bringes inn for domstolene. Det er også et stort antall saker som bringes videre fra tingrett til lagmannsrett. Pasientskadenemnda har også saker for høyesterett. Dette er en utvikling som medfører økte utgifter knyttet til honorarer til advokatfirma, utgifter til egne sakkyndige vitner, rettsgebyrer og rettsoppnevnte sakkyndige. Det har også vært en økning i bemanningen for å kunne håndtere en stadig økende saksmengde. Totalt er 653 saker avsluttet per 31. august 2008 mot 496 på samme tid i 2007. Prognosen for hele året er en vekst på om lag 30 pst. For å dekke de økte utgiftene foreslås bevilgningen satt opp 3,0 mill. kroner.
Kap. 724 Helsepersonell og tilskudd til personelltiltak
Post 21 Forsøk og utvikling i primærhelsetjenesten
Det foreslås å sette opp bevilgningen 230 000 kroner for å dekke utgifter til helsesamarbeidet med Kina ved Nasjonalt forskningssenter for komplementær og alternativ medisin (Nafkam).
Post 61 Tilskudd til turnustjenesten
Utgifter til forsøksprosjekt om obligatorisk psykiatri i turnustjenesten er mindre enn ventet. Videre får ikke nye turnusplasser opprettet i 2007 full kostnadsvirkning før i 2009 og færre primærleger enn først antatt er under veiledet tjeneste.
Bevilgningen foreslås satt ned 6,5 mill. kroner.
Post 71 Tilskudd til Nordiska högskolan for folkhälsovetenskap mv.
Det er få relevante søkere til stipendet for folkehelsekunnskap (tidligere WHO-stipender), og bevilgningen til Nordiska högskolan for folkhälsovetenskap foreslås derfor satt ned 0,5 mill. kroner.
Kap. 725 Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
Post 01 Driftsutgifter
The Campbell Collaboration er en ideell verdensomspennende organisasjon med formål å oppsummere og formidle pålitelig og relevant forskning om effekter av tiltak innen utdanning, velferd, kriminalomsorg og barnevern. Hovedkontoret er flyttet til Oslo og lokalisert ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Hovedkontoret vil være plassert i Norge i en treårsperiode. Det foreslås bevilget 4,0 mill. kroner til finansiering av The Campbell Collaboration mot at bevilgningen over kap. 726, post 21, settes ned tilsvarende.
Kap. 726 Habilitering, rehabilitering og tiltak for rusmiddelavhengige
Post 21 Spesielle driftsutgifter
Det foreslås flyttet 4,0 mill. kroner mot at bevilgningen over kap. 725, post 01, settes opp tilsvarende, jf. omtale av The Campbell Collaboration. I tillegg gir forsinkelser i gjennomføringen av enkelte prosjekter, herunder faglige retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering, samt avvikling av Det nytter-prisen, en innsparing på 2,1 mill. kroner i 2008. Samlet foreslås bevilgningen satt ned 6,1 mill. kroner.
Post 70 Tilskudd
Grunnet mindreutgift foreslås bevilgningen satt ned med 0,5 mill. kroner.
Kap. 727 Tannhelsetjenesten
Post 21 Forsøk og utvikling i tannhelsetjenesten
Det foreslås bevilget 0,5 mill. kroner til Arbeids- og velferdsdirektoratets arbeid med en bred gjennomgang av deler av trygdens refusjonsordning til tannbehandling.
I tillegg foreslås bevilgningen satt opp 1,2 mill. kroner mot at bevilgningen over kap. 727, post 70 settes ned tilsvarende. Postene dekker samme formål utført av ulike virksomheter. Samlet foreslås bevilgningen satt opp 1,7 mill. kroner.
Post 70 Tilskudd
Bevilgningen foreslås satt ned 1,2 mill. kroner mot at bevilgningen over kap. 727, post 21 settes opp tilsvarende. Postene dekker samme formål utført av ulike virksomheter.
Kap. 728 Forsøk og utvikling mv.
Post 21 Spesielle driftsutgifter
Forsinkelser i gjennomføringen av enkelte prosjekter gir en innsparing i 2008. I 2006 og 2007 har Helse- og omsorgsdepartementet gitt tilskudd til et prosjekt med pasienthjelpere i tre kommuner. Evalueringen, som ble ferdig i 2008, anbefalte ikke at ordningen ble innført som landsdekkende. Det fører til en mindreutgift inneværende år. Det vises til St.prp. nr. 1 (2008–2009) Helse- og omsorgsdepartementet for omtale av evalueringen og det videre arbeidet med å bedre dagens ordninger for pasientveiledning og rådgivning. Samlet foreslås bevilgningen satt ned 5,6 mill. kroner.
Kap. 729 Annen helsetjeneste
Post 01 Driftsutgifter
Grunnet mindreutgift til Klagenemnda for behandling i utlandet foreslås bevilgningen satt ned 0,8 mill. kroner.
Kap. 732 Regionale helseforetak
Økt basistilskudd for å styrke likviditeten og å lette omstillingsutfordringer
Sammenliknet med eiers resultatkrav for 2008 viser de regionale helseforetakenes prognoser et samlet underskudd på i størrelsesorden 900 mill. kroner, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2008–2009) Helse- og omsorgsdepartementet. Det knytter seg fortsatt usikkerhet til denne prognosen. Regionale helseforetak har gjennom flere år fått svekket likviditet som følge av underskudd og høye pensjonspremieinnbetalinger. Regionale helseforetak må omstille og effektivisere driften slik at det oppnås økonomisk balanse, men må samtidig sikres likviditet for å dekke løpende utbetalinger. På bakgrunn av den stramme likviditetssituasjonen og for å lette omstillingsutfordringene, foreslås basisbevilgningen satt opp 500 mill. kroner.
Post 21 Forsøk og utvikling i sykehussektoren
Det er en overskridelse på enkelte av prosjektene som finansieres over posten. Dette skyldes bl.a. en forskyvning av utbetalingene til landsvernminneplan fra 2007 til 2008. Bevilgningen foreslås satt opp 3,3 mill. kroner.
Post 72 Tilskudd til Helse Sør-Øst RHF
I St.prp. nr. 1 (2007–2008) for Justisdepartementet ble det foreslått å etablere døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege ved redningshelikopterbasen på Rygge. Kostnadene forbundet med legeberedskapen er fram til nå finansiert av Justisdepartementet. Det foreslås å flytte 2,0 mill. kroner til finansiering av tilstedevaktordningen. Bevilgningen foreslås videre satt opp 277,1 mill. kroner for å lette omstillingsutfordringene og styrke likviditeten, jf. kapittelomtalen. Samlet foreslås bevilgningen satt opp 279,1 mill. kroner.
Post 73 Tilskudd til Helse Vest RHF
Bevilgningen foreslås satt opp 93,6 mill. kroner for å lette omstillingsutfordringene og styrke likviditeten, jf. kapittelomtalen.
Post 74 Tilskudd til Helse Midt-Norge RHF
I St.prp. nr. 1 (2007–2008) for Justisdepartementet ble det foreslått å etablere døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege ved redningshelikopterbasen på Ørlandet. Kostnadene forbundet med legeberedskapen er fram til nå finansiert av Justisdepartementet. Det foreslås å flytte 1,8 mill. kroner til finansiering av tilstedevaktordningen. Bevilgningen foreslås videre satt opp 69,2 mill. kroner for å lette omstillingsutfordringene og styrke likviditeten, jf. kapittelomtalen. Samlet foreslås bevilgningen satt opp 71,0 mill. kroner.
Post 75 Tilskudd til Helse Nord RHF
Bevilgningen foreslås satt opp 60,1 mill. kroner for å lette omstillingsutfordringene og styrke likviditeten, jf. kapittelomtalen.
Post 76 Innsatsstyrt finansiering av sykehus
Avregningen for 2007
Helsedirektoratet har på bakgrunn av analyser gjennomført av Avregningsutvalget anbefalt at det foretas et trekk på til sammen 82,9 mill. kroner for 2007. Hoveddelen av avregningen dreier seg om feilaktig registrering av dagrehabilitering. Registrering av dagrehabilitering var et tema for Avregningsutvalget også i forbindelse med 2006-avregningen. Utover dette viser kvalitetssikring av det endelige avregningsgrunnlaget for 2007 at det er utbetalt 4,4 mill. kroner for lite i akontoutbetalinger i 2007. Samlet sett innebærer avregningen for 2007 en mindreutbetaling på 78,6 mill. kroner for 2007 sammenliknet med St.prp. nr. 10 (2007–2008). Mindreutbetalingen på 78,6 mill. kroner avregnes mot akontoutbetalingene til de regionale helseforetakene i 2008.
Aktivitet 2008
Basert på aktivitetstall per andre tertial 2008 indikerer prognosen for hele 2008 en vekst i aktiviteten på om lag 2,0 pst. fra 2007. Dette er en vekst på om lag 0,5 prosentenhet utover det som er lagt til grunn i oppdragsdokumentene til regionale helseforetak for 2008. Dette er samtidig en noe lavere registrert aktivitetsvekst enn det prognosen basert på regnskapstall per første tertial indikerte, jf. St.prp. nr. 1 (2008–2009). Det ble der lagt til grunn en aktivitetsvekst tilsvarende om lag 1,2 pst. ut over budsjettforutsetningene på 1,5 pst. Tar en hensyn til avregningen for 2007, tilsier prognosen for reell aktivitet for hele 2008 en økning i bevilgningen på om lag 1,409 mill. kroner i 2008.
Enhetspris 2008
Indeksanalyser fra andre tertial 2008 tilsier at omfanget av endret registreringspraksis er om lag 0,5 prosent lavere enn det som ble lagt til grunn ved fastsetting av enhetsprisen og antall DRG-poeng i oppdragsdokumentene til regionale helseforetak for 2008. Dette er det tatt høyde for i det reviderte aktivitetsanslaget for 2008 og i 2009-budsjettet, jf. St.prp. nr. 1 (2008–2009). Endelig budsjettkonsekvenser av indeksanalysene for 2008 vil på vanlig måte bli håndtert i endelig avregning.
Samlet foreslås bevilgningen satt opp 1,409 mill. kroner.
Post 77 Refusjon poliklinisk virksomhet ved sykehus mv.
Prognosen for 2008 basert på aktivitetstall for perioden januar til september 2008 indikerer at utbetalingene i 2008 vil bli om lag 95,0 mill. kroner høyere enn det som var lagt til grunn i saldert budsjett. Bevilgningen foreslås satt opp 95,0 mill. kroner.
Post 83 Opptrekksrenter for lån fom. 2008
For 2008 er det bevilget 55,0 mill. kroner. Bevilgningen er en teknisk håndtering av renter som påløper og belastes, men ikke betales av helseforetakene i perioden fram til fullt lån er etablert. Tilsvarende inntekter håndteres over kap. 5605, post 84, Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer. Som følge av at helseforetakene har uttatt lån på et tidligere tidspunkt enn forutsatt i budsjettforslaget, forventes et merforbruk på denne posten på om lag 17,0 mill. kroner.
Kap. 742 Kontrollkommisjonene og andre utgifter under psykisk helsevern
Post 70 Tilskudd
Utgiftene til transport av norske statsborgere med alvorlig psykisk lidelse til Norge og utenlandske statsborgere med alvorlig psykisk lidelse tilbake til sitt hjemland blir høyere enn forventet i 2008. Bevilgningen foreslås satt opp med 1,2 mill. kroner.
Kap. 743 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helse
Post 75 Tilskudd til styrking av psykisk helsevern
Bevilgningen foreslås satt opp 30,0 mill. kroner som følge av Regjeringens gave til Blå Kors i årets TV-aksjon.
Kap 751 Apotekvesenet og legemiddelfaglige tiltak
Post 70 Tilskudd
Formålet med driftsstøtteordningen for apotek er å sikre drift av apotek i distriktene som har lav omsetning, samt sikre drift av apotek som utfører bestemte oppgaver for myndighetene. Det er Statens legemiddelverk som administrerer ordningen. Det er i 2008 søkt om mindre støtte enn budsjettert, og bevilgningen foreslås satt ned 1 mill. kroner.
Kap. 2711 Spesialisthelsetjenester mv.
mill. kr | ||||
---|---|---|---|---|
Post | Regnskap 2007 | Budsjett 2008 | Anslag 2008 | Mer-/ mindreutg. |
70 Refusjon spesialisthjelp | 1 050,8 | 1 125,0 | 1 140,0 | +15,0 |
71 Refusjon psykologhjelp | 159,2 | 177,0 | 171,0 | –6,0 |
72 Refusjon tannlegehjelp | 854,5 | 1 035,0 | 1 155,0 | +120,0 |
76 Private laboratorier og røntgeninstitutt | 499,4 | 398,5 | 360,0 | –38,5 |
I alt | +90,5 |
Post 70 Refusjon spesialisthjelp
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjon for spesialisthjelp 5,9 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Utgiftene for 2008 anslås til 1140 mill. kroner, som er noe høyere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt opp 15,0 mill. kroner.
Post 71 Refusjon psykologhjelp
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjon for psykologhjelp 1,8 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Utgiftene for 2008 anslås til 171 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 6,0 mill. kroner.
Post 72 Refusjon tannlegehjelp
Fra 1. januar 2008 er tannlegehjelp dekket over kap. 2790, post 70, flyttet til kap. 2790, post 72. Per 30. september 2008 viser prognosen at utgiftene til refusjoner for tannlegehjelp vil bli 120 mill. kroner høyere enn budsjettert. Utgiftene i 2008 anslås til 1155 mill. kroner.
Post 76 Private laboratorier og røntgeninstitutt
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjoner til private laboratorier og røntgeninstitutt om lag 28 pst. lavere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Reduksjonen skyldes primært lavere takster i 2008, jf. overflytting av midler fra denne posten til kap. 732, postene 72–75. Utgiftene for 2008 anslås til 360 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 38,5 mill. kroner.
Kap. 2751 Legemidler mv.
mill. kr | ||||
---|---|---|---|---|
Post | Regnskap 2007 | Budsjett 2008 | Anslag 2008 | Mer-/mindreutg. |
70 Legemidler | 7 359,6 | 7 469,7 | 7 310,0 | –159,7 |
72 Sykepleieartikler | 1 161,2 | 1 220,0 | 1 210,0 | –10,0 |
I alt | –169,7 |
Post 70 Legemidler
Pr. 30. september 2008 var utgiftene til refusjon for legemidler på blå resept på samme nivå som på tilsvarende tidspunkt i 2007. Utgiftene for 2008 anslås til 7310 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 159,7 mill. kroner.
Post 72 Sykepleieartikler
Per 30. september 2008 var veksten i utgifter til tilskudd til sykepleieartikler, lavere enn tidligere anslått. Utgiftene for 2008 anslås til 1210 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 10,0 mill. kroner.
Kap. 2752 Refusjon av egenbetaling
mill. kr | ||||
---|---|---|---|---|
Post | Regnskap 2007 | Budsjett 2008 | Anslag 2008 | Mer-/mindreutg. |
70 Refusjon av egenbetaling, egenandelstak 1 | 3 269,5 | 3 392,0 | 3 350,0 | –42,0 |
71 Refusjon av egenbetaling, egenandelstak 2 | 152,0 | 210,0 | 167,0 | –43,0 |
I alt | –85,0 |
Post 70 Refusjon av egenbetaling, egenandelstak 1
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjon av egenandeler under egenandelstak 1-ordningen 3,5 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Utgiftene for 2008 anslås til 3350 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 42 mill. kroner.
Post 71 Refusjon av egenbetaling, egenandelstak 2
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjon av egenandeler under egenandelstak 2-ordningen 10,5 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Utgiftene for 2008 anslås til 167 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 43 mill. kroner.
Kap. 2755 Helsetjeneste i kommunene mv.
mill. kr | ||||
---|---|---|---|---|
Post | Regnskap 2007 | Budsjett 2008 | Anslag 2008 | Mer-/mindreutg. |
62 Tilskudd til fastlønnsordning fysioterapeuter | 194,5 | 215,0 | 205,0 | –10,0 |
70 Refusjon allmennlegehjelp | 2 544,2 | 2 741,0 | 2 800,0 | +59,0 |
71 Refusjon fysioterapi | 1 460,5 | 1 573,0 | 1 589,0 | +16,0 |
75 Logopedisk og ortoptisk behandling | 69,5 | 84,0 | 72,0 | –12,0 |
I alt | +53,0 |
Post 62 Tilskudd til fastlønnsordning fysioterapeuter
Per 30. september 2008 var veksten i utgifter til tilskudd til fastlønnsordning fysioterapeuter, sammenliknet med samme tidspunkt i 2007, mindre enn tidligere anslått. Utgiftene for 2008 anslås til 205 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 10,0 mill. kroner.
Post 70 Refusjon allmennlegehjelp
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjon av allmennlegehjelp 6,8 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Det er ventet at takstoppgjøret fra 1. juli 2008 først får full effekt i 4. kvartal. Utgiftene for 2008 anslås til 2800 mill. kroner, som er noe høyere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt opp 59,0 mill. kroner.
Post 71 Refusjon fysioterapi
Per 30. september 2008 var utgiftene til refusjon av fysioterapi 5,7 pst. høyere enn på tilsvarende tidspunkt i 2007. Det er ventet at takstoppgjøret fra 1. juli 2008 først får full effekt i 4. kvartal. Utgiftene for 2008 anslås til 1589 mill. kroner, som er noe høyere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt opp 16,0 mill. kroner.
Post 75 Logopedisk og ortoptisk behandling
Per 30. september 2008 var veksten i utgifter til refusjoner til logopedisk og ortoptisk behandling, sammenliknet med samme tidspunkt i 2007, mindre enn tidligere anslått. Utgiftene for 2008 anslås til 72 mill. kroner, som er noe lavere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt ned 12,0 mill. kroner.
Kap. 2790 Andre helsetiltak
mill. kr | ||||
---|---|---|---|---|
Post | Regnskap 2007 | Budsjett 2008 | Anslag 2008 | Mer-/mindreutg. |
70 Bidrag, lokalt | 617,0 | 320,0 | 355,0 | +35,0 |
I alt | +35,0 |
Post 70 Bidrag, lokalt
Per 1. januar 2008 er bidrag til legemidler flyttet til kap. 2751, post 70, og bidrag til tannlegehjelp er flyttet til kap. 2711, post 72. Per 30. september 2008 viser prognosen at utgiftene til bidrag blir høyere enn budsjettert. Utgiftene for 2008 anslås til 355 mill. kroner, som er noe høyere enn tidligere forutsatt. Bevilgningen foreslås satt opp 35,0 mill. kroner.
Kap. 3732 Regionale helseforetak
Post 80 Renter på investeringslån
Bevilgningen omfatter innbetalinger av renter fra de regionale helseforetakene på inngåtte langsiktige låneavtaler. For 2008 er det bevilget 350 mill. kroner. Som følge av at rentenivået er lavere enn forutsatt i budsjettet, er det anslått at de regionale helseforetakenes rentekostnader på inngåtte serielånavtaler vil utgjøre om lag 322 mill. kroner for inneværende år. Bevilgningen foreslås satt ned 28,0 mill. kroner.
Post 90 Avdrag på investeringslån
Bevilgningen dekker avdragsinnbetalinger fra regionale helseforetak på inngåtte langsiktige låneavtaler. For 2008 er det bevilget 400 mill. kroner. Som følge av etterslep i innbetalingen av avdrag i 2007, er de regionale helseforetakenes avdrag nå anslått til å utgjøre 423,1 mill. kroner. Inntektene foreslås derfor satt opp 23,1 mill. kroner.