2 Generelle merknader
Arbeid eller virksomhet på eller i umiddelbar nærhet av riksgrenser begrunner ofte særordninger i skatteavtalene. I nordisk sammenheng vises det eksempelvis til protokollen til den nordiske skatteavtalen avsnitt I (reingjerder langs riksgrensen), avsnitt II (arbeid og virksomhet i forbindelse med bygging og drift av Øresundsforbindelsen), avsnitt VI (grensegjengere) og avsnitt XII (bygging, vedlikehold og drift av grensebroer mellom Norge og Finland). Alle disse bestemmelsene inneholder forenklede særregler for arbeid og virksomhet på eller ved riksgrenser.
Behovet for en særlig avtale for å unngå dobbeltbeskatning ved bygging av ny Svinesund bro ble aktualisert i forbindelse med forberedelsene til en avtale mellom Norge og Sverige om bygging av Den nye Svinesundsforbindelsen, som broen er en del av. Det vises til statsavtalen mellom Norge og Sverige om bygging av Den nye Svinesundsforbindelsen. Forbindelsen ventes åpnet for trafikk i 2005.
I mai 2002 møttes en norsk og svensk delegasjon i Stockholm for å utarbeide et utkast til overenskomst. Det utkastet som forelå etter møtet er gjennom senere brevveksling blitt endret på enkelte punkter og noen åpne punkter er blitt avklart. Den norske delegasjonen ble ledet av ekspedisjonssjef Odd Hengsle, Finansdepartementet.
Avtalen gjelder bare for personer og selskaper som er hjemmehørende i Norge eller Sverige. For personer eller selskaper som er hjemmehørende i andre land, vil skatteavtalen mellom Norge og vedkommende land få anvendelse.
Videre regulerer avtalen kun inntekter som følge av arbeid og virksomhet i tilknytning til selve broen. Inntekter som følge av arbeid eller virksomhet i forbindelse med den øvrige del av Den nye Svinesundsforbindelsen omfattes ikke av avtalen. Beskatningen av de sist nevnte inntekter følger av de vanlige regler i intern rett og skatteavtale. Videre omfatter avtalen kun den nye broen over Svinesund. Vedlikehold og drift av den gamle broen er ikke regulert i avtalen.
Avtalen tar hensyn til at dobbeltbeskatning sin alminnelighet er forebygget gjennom den nordiske skatteavtalen av 23. september 1996. Med dette som utgangspunkt inneholder avtalen løsninger som delvis avviker fra det som ellers ville fulgt ved anvendelsen av den nordiske skatteavtalen. Det bemerkes at avvikene er praktisk begrunnet og skyldes at det er vanskelig å fastslå om arbeidet eller virksomheten er utført i Norge eller Sverige når aktiviteten foregår på en bro som forbinder fastlandet i de to land.
I avtalen er det bestemt at all inntekt og gevinst av arbeid, virksomhet og formue som oppebæres på eller ved broen, bare skal kunne skattlegges i den stat hvor arbeidstakeren, virksomhetsutøveren eller eieren er bosatt. Dermed unngår man vanskelige avgrensningsspørsmål samt uenighet med hensyn til hvor arbeidet eller virksomheten utøves når dette skjer på selve broen over sundet mellom de to land.
Avtalen er inngått på norsk og svensk, og begge tekster skal ha samme gyldighet.