2 Endringsforslag
Kap. 1400 Miljøverndepartementet (jf. kap. 4400)
Post 77 Oppfyllelse av garantiansvar for miljøvernlån
Ordningen med å gi statlige garantier for miljøvernlån ble avviklet fra og med 1. januar 1997. Pr. 31.12.2003 var garantiansvaret ca. 100 mill. kroner. Miljøverndepartementet har fullmakt til å utgiftsføre uten bevilgning de tap som staten er juridisk forpliktet til å dekke, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003). Forutsetningen er at departementet så snart det er mulig legger frem forslag for Stortinget om å dekke tapene.
Som følge av dette legger Miljøverndepartementet frem forslag om å dekke oppståtte og utgiftsførte tap under garantiordningen i perioden 1.10.2002 til 30.09.2003 som samlet utgjør 19,7 mill. kroner.
Kap. 1427 Direktoratet for naturforvaltning (jf. kap. 4427)
Post 32 Statlig erverv, fylkesvise verneplaner, kan overføres
Prognosen for status pr. 31.12.03 tilsier at tilsagnsfullmakten på 51,0 mill. kroner overskrides med om lag 4,3 mill. kroner. Dette skyldes i hovedsak økte kostnadsoverslag for områder som alt er vernet, men hvor erstatningsbeløpene ennå ikke er avklart. Erfaringstall fra nylige rettsavgjørelser i andre vernesaker, innebærer at det er forventede kostnadsøkninger for disse områdene. På bakgrunn av dette foreslås det å øke tilsagnsfullmakten på posten med 4,3 mill. kroner, for å opprettholde planlagt tempo i vernet.
Kap. 1429 Riksantikvaren (jf. kap. 4429)
Post 74 Fartøyvern
Kap. 1429 post 74 Fartøyvern ble opprettet av Stortinget ved behandlingen av statsbudsjettet for 2003 og ble vedtatt med en bevilgning på 10,0 mill. kroner. I forbindelse med Stortingets behandling av St.prp. nr. 65 (2002-2003) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer 2003 bevilget Stortinget ytterligere 10,0 mill. kroner på posten.
I St.prp. nr. 1 (2003-2004) er det foreslått at posten får stikkordet «kan overføres» tilknyttet, og Miljøverndepartementet foreslår at dette også gjøres gjeldende for inneværende års budsjett. Overføringsadgangen er nødvendig fordi det trengs tid å planlegge og vurdere tiltakene som skal få tilskudd, og for å gjennomføre en tilfredsstillende oppfølging av tiltakene. Det forelås at kap. 1429 post 74 Fartøyvern tilknyttes stikkordet «kan overføres» i statsbudsjettet for 2003.
Kap. 1441 Statens forurensningstilsyn (jf. kap. 4441)
Post 01 Driftsutgifter
Bevilgningen under posten foreslås redusert med kr 3 788 000 for å dekke inn inntektsreduksjonen under kap. 4441 post 01. Det vises til omtale under sistnevnte post.
Kap. 1441 Statens forurensningstilsyn (jf. kap. 4441)
Post 73 Tilskudd til biloppsamlingssystemet
Utbetaling av tilskudd henger sammen med omfanget av innleverte bilvrak. Som omtalt under kap. 1441 post 75 viser siste prognose for innleverte bilvrak i 2003 at det forventes å bli innlevert flere vrak enn opprinnelig budsjettert. Dette fører til at det blir behov for 4,0 mill. kroner i ekstra bevilgning på posten for inneværende år for å dekke utgiftene i forbindelse med utbetaling av driftsstøtte til biloppsamlerne via Oslo distriktstollsted.
Posten foreslås styrket med 4,0 mill. kroner for å dekke merutgifter i forbindelse med utbetaling av driftsstøtte til biloppsamlerne.
Kap. 1441 Statens forurensningstilsyn (jf. kap. 4441)
Post 75 Utbetaling av pant for bilvrak, overslagsbevilgning
I budsjettforslaget for 2003 er det lagt til grunn at det blir innlevert ca. 100 000 bilvrak som det skal utbetales pant for. I 2002 ble det utbetalt pant for ca. 115 000 bilvrak. Forbruket hittil i år ligger omtrent på samme nivå som i fjor. Pr. 2. tertial er det benyttet i overkant av 75% av bevilgningen. Statistikken over vrakede kjøretøy pr. 1. halvår 2003 viser at innleveringen ligger ca. 10 000 vrak over forutsetningen for budsjettforslaget for 2003. Med en noe lavere frekvens på vraking i 2. halvår anslås det å være behov for en tilleggsbevilgning på 15,0 mill. kroner på denne posten for 2003.
Bevilgning på posten foreslås økt med 15,0 mill. kroner, som følge av merutgifter i forbindelse med utbetaling av pant for flere bilvrak enn budsjettert.
Kap. 1441 Statens forurensningstilsyn (jf. kap. 4441)
Post 76 Refusjonsordninger
Posten omfatter tre innsamlingsordninger; innsamling av spillolje, innsamling av trikloreten (TRI) og innsamling av hydrofluorkarboner (HFK) og perfluorkarboner (PFK).
Formålet med ordningen er å stimulere til økt innlevering av de nevnte miljøgiftene til godkjent behandling. Dette var lagt til grunn ved budsjettering av posten i 2003. Prognoser hittil i år tilsier at refusjonen av spillolje blir lavere enn forventet, og det er behov for en reduksjon i refusjonen som følge av dette.
Det er en svak økning når det gjelder søknader om utbetaling av refusjon av TRI, men fortsatt mindre enn forventet. Når det gjelder refusjon av HFK og PFK, vil utbetalinger først komme i 2004. På bakgrunn av de siste års endringer i RNB og nysaldering på denne posten, foreslås det at posten tilknyttes stikkordet «overslagsbevilgning». Både innsamling av smøreolje og TRI og refusjon av HFK og PFK er vanskelig å prognostisere. Når det gjelder prognoser for TRI er usikkerheten spesielt stor. For innsamling av smøreolje er ordningen lagt om, og man har ikke sammenlignbare erfaringstall å vise til.
Bevilgningsforslaget bygger på en fastsatt refusjonsats og er et anslag på omfanget av innlevering av de aktuelle miljøgiftene. Anslaget over innlevering har vist seg å være for høyt. Det foreslås å redusere bevilgningen med 3,0 mill. kroner.
Kap. 1471 Norsk polarinstitutt
Post 01 Driftsutgifter
Norsk Polarinstitutt har hatt ekstraordinære utgifter på denne posten i år. Dette skyldes skader på forskningsfartøyet Lance og andre driftsmidler som følge av havari og andre omstendigheter som medfører at staten må ta sitt selvassurandøransvar.
Bevilgningen på posten foreslås økt med 2,0 mill. kroner i forbindelse med skade på og tap av materiell.
Kap. 2422 Statens miljøfond
Post 50 Tapsfond
Statens miljøfond ble etablert med et tapsfond på 50,0 mill. kroner for å dekke forventede tap (konstaterte tap og spesifiserte tapsavsetninger) knyttet til utlånene. Tapsfondets størrelse gir en samlet risikoprofil på fondet på 20%.
Pr. 30.06.2003 er det avsatt ca. 48,0 mill. kroner til konstaterte og spesifiserte tap. Det resterende tapsfond var da på ca. 2,0 mill. kroner. Resterende løpende lån, hvor det ikke var foretatt tapsavsetninger, var på ca. 120,0 mill. kroner. I løpet av siste halvår 2003 forventes utbetaling av lån å bli i størrelsesorden 30,0 mill. kroner. Tilsagn som ikke er utbetalt i løpet av 2003, vil bli annullert. Netto låneportefølje (samlede utlån fratrukket tapsavsetninger) forventes å bli 150,0 mill. kroner i løpet av 2003. Uten tilførsel av ny kapital vil tapsfondet utgjøre ca. 1,3% av netto forventede lån ved utgangen av 2003.
SND har gjort beregninger som konkluderer med en antatt risiko for tap på til sammen 37,0 mill. kroner utover de tap som allerede er belastet. Det antas at årsaken til den økte risiko skyldes den aktuelle økonomiske situasjonen her i landet. Med et resterende tapsfond på 2,0 mill. kroner, er det behov for å styrke tapsfondet med 35,0 mill. kroner. Det foreslås derfor å bevilge 35,0 mill. kroner under kap. 2422 post 50 Statens miljøfond, tapsfondet. Dersom det på et senere tidspunkt skulle vise seg at selv den økte tapsavsetningen på 35 mill. kroner ikke vil være tilstrekkelig for å dekke alle tap på den utestående låneporteføljen, forutsettes dette dekket ved reelle omprioriteringer innenfor Miljøverndepartementet budsjettramme.
Kap. 4441 Statens Forurensningstilsyn (jf. kap. 1441)
Post 01 Refusjon av kontrollutgifter
Posten foreslås redusert med kr 3 788 000 som følge av at ordningen legges om.
Ni av de største bedriftene i Grenlandsområdet er omfattet av en særskilt overvåkings- og kontrollordning som ble etablert i 1974, og er nedfelt i en kongelig resolusjon. Ordningen innebærer omfattende industrikontroll og en bedriftsfinansiert miljøovervåking av nærområdet. De ni bedriftene som er inkludert i ordningen er Hydro Porsgrunn, Hydro Agri Porsgrunn AS, Hydro Polymers, Noretyl, Borealis, NORCEM AS Brevik, ERAMET Norway AS, Norske Skog Union og Renor (tidligere NOAH Brevik).
På den tid ordningen ble opprettet var det en betydelig forurensningsbelastning fra eksisterende industri i området. I forbindelse med nyetablering av petrokjemisk industri i samme området var det en forutsetning at dette ikke skulle føre til en miljømessig merbelastning. SFTs kontroll med utslippene og overvåking av luftforurensningene i området - i tillegg til informasjonsvirksomhet og «publikumsbehandling» overfor lokalbefolkningen - skulle derfor dekkes av bedriftene. Inntektene fra ordningen som i sin helhet dekkes av de deltagende bedrifter, har blitt inntektsført på statsbudsjettets kap 4441 post 01. Inntektene var i 2002 på ca. 6,5 mill. kroner. De angjeldende bedriftene har av den grunn vært unntatt fra å betale gebyr iht. dagens forskrift om gebyr for SFTs konsesjons- og kontrollvirksomhet som gjelder for annen industri.
Forurensningssituasjonen i Grenlandsområdet har imidlertid bedret seg vesentlig siden ordningen ble opprettet. Det er ikke lenger industrien som står for de største forurensningene i området, men i like stor grad samferdselssektoren. Det er derfor ikke miljømessig grunnlag for at bedriftene i Grenlandsområdet skal påføres større utgifter til kontroll og overvåking enn andre deler av norsk industri. I nær dialog med bedriftene i Grenland har miljøvernmyndighetene startet en omlegging av kontrollordningen allerede i inneværende år. Den aktuelle omleggingen vil bety at disse bedriftene behandles på samme måte som resten av industrien i landet. Det betyr i praksis at bedriftene går over til å betale ordinært gebyr ved SFTs kontroller, og gebyrinntekter fra dette vil inntektsføres under kap. 4441 post 04 som for annen industri. Dette betyr i praksis at den særskilte Grenlandsordningen under kap. 4441 post 01 i nåværende form nedlegges. Som følge av dette, reduseres inntektene under kap. 4441 post 01 med kr 3 788 000.
Kap. 4441 Statens forurensningstilsyn (jf. kap. 1441)
Post 08 Inntekter fra salg av bilvrak
Prognosen over innbetalinger ligger noe høyere enn forutsetningen for bevilgningen. Dette skyldes i hovedsak inntekter knyttet til salg av vrak i november og desember 2002, som er innbetalt i år, samt høyere innlevering av vrak enn forventet i år. I tillegg viser skrapjernsprisen en økende tendens for 2003, slik at forventede inntekter vil øke.
Inntekten på posten foreslås økt med 6,0 mill. kroner på grunn av flere innleverte vrak enn forventet samt en økt skrapjernspris.
Kap. 5465 Statens kartverk (jf. kap. 2465, 5491 og 5603)
Post 01 Salg av anleggsmidler
Ved behandlingen av St.prp. nr. 65 (2002-2003) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer 2003 ble det bevilget 15,0 mill. kroner på kap. 5465 post 01 for salg av Statens kartverks konkurranseutsatte virksomhet.
En viktig side ved salgsprosessen er verdsetting av denne virksomheten. En rekke av produktene som selges gjennom Statens kartverks Markedsdivisjon har blitt utviklet i samarbeid med andre. Disse samarbeidspartnerne kan ha rettigheter etter åndsverksloven til deler av oppgave- og produktporteføljen. Rettighetsspørsmålene må avklares før et salg kan gjennomføres og vil være en viktig basis for verdsettingen av virksomheten. Primo november 2003 er de fleste av problemstillingene knyttet til rettighetsspørsmål belyst, men alle forhold er ikke avklart.
Departementet har funnet det nødvendig å engasjere en konsulent til å tilrettelegge for salget. Etter gjennomgang med konsulenten legger departementet opp til at salget vil kunne gjennomføres i løpet av våren 2004. Det vil derfor ikke bli inntektsført noen salgssum i 2003. Bevilgningen under kap. 5465 post 01 bør derfor sløyfes. Departementet kommer tilbake i saken i forbindelse med RNB-2004.