4 KDAs prosjekt
KDA har over flere år bygget opp komposittproduksjon på Kongsberg. Leveransene er blant annet knyttet til romfartsindustri og fly- og helikopterproduksjon.
KDA har, i tilknytning til JSF-programmet, sammen med norske myndigheter gjennom flere år arbeidet for å få lagt produksjon av komposittbaserte komponenter til Norge. Gjennom utviklingen av industrisamarbeidet med LM har disse mulighetene utviklet seg til å bli et sentralt element i industriplanen til LM. De kontraktene som KDA har arbeidet for, utgjør på nåværende tidspunkt nær 50 pst. av den samlede verdien i industripakken for norsk JSF-deltagelse. Produksjonen av JSF er nå i gang. Det vil være begrenset med muligheter til å erstatte KDAs kontrakter med andre oppdrag til norsk industri dersom KDA finner ikke å kunne påta seg de aktuelle oppdragene.
Etter at KDA leverte tilbud på en forespørsel fra LM på produksjon av et større antall komponenter til flyets struktur, ble KDA og norske myndigheter informert om at KDA hadde gitt et konkurransedyktig tilbud, og at de ville bli tilbudt et omfattende produksjonsprogram. KDA er nå prekvalifisert for deltagelse i produksjon av JSF, og er forespeilet kontrakter på komposittkomponenter fra og med 2010. KDA og LM har inngått en foreløpig kontrakt basert på KDAs tilbud med avtale om maksimalpris. Det gjenstår imidlertid fremdeles å forhandle ferdig en del av betingelsene for kontrakten, og å etablere endelig produksjonsunderlag. Viktige elementer i den videre forberedelsen til oppstart av produksjon er også overføring av teknologi fra LM til KDA og kompetanseoppbygging i KDAs produksjonsmiljø.
De nye kontraktene med LM og NGR krever en produksjonskapasitet og automasjonsgrad som gjør det nødvendig å bygge en ny fabrikk med nye maskiner og utstyr på Kongsberg. Kontraktene omfatter leveranser i størrelsesorden 7-8 mrd. kroner. Tallene er basert på plantallet for fly som er vurdert av USA, UK og Norge. Fabrikken vil starte produksjonen i 2008 og sysselsette i størrelsesorden 200 personer. Med et slikt omfang er det ventet at komposittkontraktene vil gi positive ringvirkninger for næringsliv og sysselsetting i regionen, og danne grunnlag for å styrke kompetansen i norsk komposittindustri betydelig.
De første leveransene fra KDA til JSF-programmet skal finne sted i 2010. For å kunne levere i tide til den aktuelle produksjonsfasen av JSF har bygging av ny fabrikk startet før Stortinget har behandlet spørsmålet om fremtidig kampflykapasitet. Utfallet av fremtidige beslutninger i Norge representerer dermed en risiko for KDAs prosjekt. Dersom norske myndigheter skulle beslutte ikke å anskaffe kampfly, kan KDA bli uaktuell som deltager i produksjonsteamet for JSF. I så tilfelle vil kontraktene bli overført til andre partnernasjoner. KDA vil da se seg nødt til å avvikle JSF-relatert virksomhet ved fabrikken.
Dersom det besluttes å anskaffe Eurofighter eller JAS Gripen, kan også videre deltagelse i JSF-programmet være uaktuelt. Samtidig kan muligheten til å kreve gjenkjøp fra leverandørene bak Eurofighter og JAS Gripen åpne for nye muligheter for komposittkontrakter til KDA. Regjeringen har lagt vekt på at slike komposittoppdrag skal legges inn i eventuelle gjenkjøpsavtaler knyttet til en kampflyanskaffelse.
Regjeringen er opptatt av at de tre kandidatene knyttet til en eventuell anskaffelse av nye kampfly skal konkurrere på likeverdige vilkår. Det er lagt til grunn at leverandørene skal tilby avtaler om industrisamarbeid, og verdien av disse pakkene vil således være en del av beslutningsgrunnlaget ved et eventuelt valg av kampfly. Komposittkontraktene til KDA utgjør en betydelig del av det industrisamarbeidet som nå er etablert innenfor JSF-programmet. Dersom norske myndigheter ikke tilbyr KDA risikoavlastning for komposittprosjektet, og KDA av den grunn må si fra seg kontraktene, vil den næringspolitiske begrunnelsen for å vurdere JSF som kandidat bli sterkt svekket. Forslaget om garanti til KDA vil derfor bidra til å opprettholde konkurransen mellom de tre kandidatene, og sikre at avansert komposittproduksjon på Kongsberg blir et viktig element i industrisatsingen i kampflyprosjektet, uavhengig av hvilken kandidat Norge velger.
KDA ble i brev fra Nærings- og handelsdepartementet av 5. juli 2007 orientert om at regjeringen ville fremme forslag om å stille en garanti for det tilfellet at norske myndigheter beslutter ikke å anskaffe kampfly. I brevet ble det tatt forbehold om Stortingets samtykke. Det fremgår videre at dersom Norge skulle velge Eurofighter eller JAS Gripen, vil regjeringen vurdere en søknad om støtte til omstilling fra komposittproduksjon for JSF til produksjon for den valgte leverandør. Brevet er tatt inn som vedlegg til denne proposisjonen.