2 Nærmere om direktivet
Formålet med direktivet er å styrke tilliten til europeiske selskaper og gjøre det enklere å sammenligne årsrapporter og finansregnskaper på tvers av landegrensene i EØS-området, for på den måten å fremme grenseoverskridende investeringer.
Direktivet inneholder bestemmelser om kollektivt ansvar for styremedlemmer og administrasjonens ledelse for å utarbeide og publisere årsregnskap og årsberetning. Slike ansvarsregler skal som et minimum gjelde overfor selskapet, men kan gjennom nasjonale regler også gjelde overfor aksjonærer.
Videre krever direktivet at andre enn små foretak skal gi nærmere angitte opplysninger om transaksjoner med nærstående parter og om ikke-balanseførte arrangementer, blant annet ved bruk av såkalte «enheter for særskilte formål». Opplysninger om vesentlige risikoer og/eller fordeler ved slike ikke-balanseførte arrangementer skal gis i notene til regnskapene. For å bringe opplysningsplikten for ikke-noterte selskaper nærmere det som gjelder for noterte selskaper i henhold til internasjonale regnskapsstandarder, utvides opplysningsplikten, på visse vilkår, til å gjelde transaksjoner mellom selskapet og sentrale ledere i administrasjonen og styremedlemmenes ektefeller.
Direktivet inneholder også regler som krever at foretak registrert på et regulert marked skal gi en erklæring om foretaksstyring i en egen del av årsberetningen. Redegjørelsen skal som et minimum gi aksjonærene tilgang til sentrale opplysninger om de faktiske anvendte prinsipper for foretaksstyring i selskapet.