3 Innføring av avkastningskrav på sivas egenkapital
Statens økonomiske krav overfor SIVA har fram til nå vært regnskapsmessig balanse i eiendomsdriften. Ut over dette har foretaket ikke vært pålagt krav om avkastning av egenkapitalen. Begrunnelsen for dette har vært at SIVAs virksomhet som distriktspolitisk virkemiddel gir en samfunnsmessig avkastning i form av positive effekter på sysselsetting og verdiskaping i distriktene. I tråd med generelle prinsipper for synliggjøring av kostnaden ved anvendelse av statlig kapital, samt hensynet til en best mulig forvaltning av slik kapital, vurderes det imidlertid som hensiktsmessig at SIVA på linje med en rekke andre statlige selskaper stilles overfor et avkastningskrav i forbindelse med en økning av statens innskuddskapital i foretaket. Fastsetting av avkastningskrav representerer en omlegging i forhold til tidligere styring av SIVA.
Samtidig med en økning av innskuddskapitalen foreslås det derfor fastsatt et årlig avkastningskrav for de 100 mill. kroner som nå foreslås lagt til SIVAs egenkapital gjennom konvertering av lånekapital. Avkastningskravet bør ikke settes høyere enn 6,5 prosent, som er på nivå med den gjennomsnittlige effektive renten på SIVAs lån i statskassen i dag. Et slikt krav til avkastning innebærer at SIVA årlig må oppnå et resultat før skattekostnader på 6,5 mill. kroner.
På samme måte som for andre statsforetak bør foretaksmøtet, i samsvar med § 17 i Lov om statsforetak av 30. august 1991 nr 71, vurdere et eventuelt utbytte fra SIVA til staten. Dette bør skje på årsbasis, og ut fra en samlet vurdering av selskapets virksomhet. Det bør videre fastsettes et mål for hvor lav egenkapitalandelen i SIVA kan være i framtiden, noe som vil sikre at en eventuell ekspansjon av aktiviteten i selskapet kan gjennomføres på en forsvarlig og kontrollert måte. Et slikt egenkapitalkrav bør fastsettes av foretaksmøtet.
Det vil bli arbeidet videre med spørsmålet om innføring av avkastningskrav på SIVAs samlede egenkapital.