1 Bakgrunn
Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, jf. St.prp. nr. 63 (2001-2002), og tiltakene der ble fremlagt på et tidspunkt da konkretiseringer for raskere bruk av Vardåsen leir ikke var klarlagt. Behovet for slik raskere bruk understrekes av soningstallene pr 31.03.02. Derfor fremmes det nå forslag om omprioriteringer for å sikre drift allerede fra september 2002. Merutgifter knyttet til Vardåsen leir i 2003 vil departementet komme tilbake til i tilknytning til budsjettproposisjonen for 2003.
Justisdepartementet legger stor vekt på arbeidet med å nedbygge soningskøen.
Pr 01.10.01 var soningskøen på 1620 dommer. Ved årsskiftet var den økt til 2057 og pr 31.03.02 var den ytterligere økt til 2443. Soningskøen representerer nå et volum som tilsvarer ca 464 fengselsplasser i et år. Regjeringen fremmet i St.prp. nr. 63 (2001-2002) forslag om å sette av 3 mill. kr til å etablere en midlertidig helseavdeling i Trondheim fengsel, som vil frigjøre 11 vanlige fengselsplasser. I tillegg ble det fremmet forslag om 30 mill. kr til andre kapasitetsutvidende tiltak. Det tiltaket som raskest vil gi økt kapasitet er å overta Vardåsen leir på Kongsvinger fra Forsvaret og omgjøre den til fengselsformål.
Dette forutsetter at det lokalt raskt kan legges til rette for en slik bruk. I brev av 24. april 2002 fra Kongsvinger kommune ønsker kommunen en avklaring av planene for fengselsvirksomhet på Vardåsen. Kommunen mener «etablering av fengselsvirksomhet på Vardåsen bør knyttes opp mot utdanning og kompetanseutvikling innen kriminalomsorg - et nasjonalt kompetansesenter, dermed vil kommunens intensjon om et flerbruksenter på Vardåsen bli ivaretatt». Justisdepartementet er senere i brev av 29. mai 2002 gjort kjent med at Kongsvinger kommune nå primært ønsker å benytte Vardåsen leir til helse, rekreasjon og rehabilitering. Kommunen lanseres i stedet Haslemoen som et mulig alternativ.
Justisdepartementet er av den oppfatning at Vardåsen leir er det realistiske forslaget i forhold til raskt å kunne etablere soningsplasser og et hensiktsmessig fengsel. Dersom alternativet Vardåsen leir skulle falle bort som en mulighet, vil utvidelse av eksisterende fengselsanlegg etter departementets vurdering være det beste alternativet for på kort sikt raskest å kunne utvide soningskapasiteten.
Det tas sikte på å etablere 40 åpne plasser på Vardåsen fra september i år og bruke disse mens resten av anlegget bygges om. Fra tidlig høsten 2003 skal Vardåsen ta i bruk ca 110 plasser som vil bli brukt til å nedbygge soningskøen. Vardåsen vil deretter være et ordinært fengsel med 82 plasser.
Engangsinvesteringer for 2002 er beregnet til 3,45 mill. kr og driftsutgifter til 4,2 mill. kr. I tillegg må det etableres et eget utdanningsopplegg for fengselsbetjenter. Et slikt ekstraordinært utdanningsopplegg med halvert utdanningstid for 50 fengselsbetjenter vil koste ca 7 mill. kr i 2002.
Det foreslås at Justisdepartementet gis anledning til å kjøpe Forsvarets eiendom Vardåsen leir for 20 mill. kr. Det foreslås at betalingen kan skje over en tre-årsperiode, der 5 mill. kr utbetales i 2002. I forbindelse med overtakelsen er det lagt vekt på at kriminalomsorgen vil legge til rette for at ansatte i Vardåsen leir kan få muligheter for ansettelsesforhold i det nye fengselet. En uavhengig verdivurdering av anlegget anslår verdien av Vardåsen leir til om lag 22 mill. kr, (ekskl. inventar) dvs. 2 mill. kr over den foreslåtte kjøpesummen. Ut fra en helhetlig vurdering og sett i lys av formålet med bruken av anlegget mener Regjeringen likevel at en kjøpesum på 20 mill. kr er akseptabel, og ber om Stortingets godkjennelse av dette, jf. forslag til vedtak.
Totale kostnader knyttet til Vardåsen leir for 2002 (engangsinvesteringer, drift, utdanning og kjøp) er beregnet til 19,65 mill. kr. I tillegg kommer utgifter til ombygging.
Det legges opp til at 30 mill. kr til kapasitetsutvidende tiltak som er foreslått i revidert nasjonalbudsjett 2002, jf. St.prp. nr. 63 (2001-2002), skal benyttes til engangsinvesteringer og utgifter til kjøp av Vardåsen i 2002, samt ombyggingskostnader. Øvrige utgifter i 2002 til drift og finansiering av ekstraordinært utdanningsopplegg dekkes ved omprioriteringer innenfor justissektoren.