St.prp. nr. 68 (2007-2008)

Om lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet 2008 mv.

Til innholdsfortegnelse

1 Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet med virkning fra 1. mai 2008

1.1 Lønnsforhandlingene mv. per 1. mai 2008

Forhandlingene mellom staten v/Fornyings- og administrasjonsdepartementet og tjenestemennenes hovedsammenslutninger (LO Stat, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Stat (YS Stat), Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (Unio) og Akademikerne) om ny hovedtariffavtale i staten for perioden 2008 – 2010, ble innledet 4. april 2008 med at organisasjonene og staten la fram og begrunnet sine krav. Partenes rapport fra Statistikk- og beregningsutvalget ble også fremlagt.

Forhandlingene fortsatte fram til den 28. april. På bakgrunn av statens skisse den 28. april, krevde LO Stat, YS Stat og Unio forhandlingene avsluttet på møtet den 29. april kl. 10.30. I møtet 30. april la staten fram et nytt tilbud/krav for Akademikerne og kl. 12.00 begjærte også Akademikerne forhandlingene avsluttet. Riksmeklingsmannen ble i samsvar med tjenestetvistloven § 14 varslet samme dag om bruddet. På denne bakgrunn innkalte riksmeklingsmannen partene til møte hos seg samme dag.

Meklingen mellom partene fortsatte i møter til og med 23. mai 2008.

I møte med riksmeklingsmannen om ettermiddagen den 23. mai 2008 la staten fram et forslag til ny hovedtariffavtale i staten med virkning fra 1. mai 2008.

Representantene fra hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat og Unio anbefalte forslaget og vil sende det ut til uravstemming med frist 23. juni 2008 kl. 14.00. Akademikerne aksepterte forslaget og la samtidig fram en protokolltilførsel (se vedlegg 1 undervedlegg 5).

Riksmeklingsmannen har i sin møtebok av 23. mai 2008 kl. 21.10 vedlagt statens forslag til ny hovedtariffavtale i staten 1. mai 2008 - 30. april 2010 (se vedlegg 1 med undervedlegg 1-5). Hovedtrekkene er som følger:

Generelt

Lønnsoppgjøret for første avtaleår gir en årslønnsvekst fra 2007 til 2008 på om lag 6,1 pst.

Generelle tillegg på hovedlønnstabellen – første avtaleår

Det er gitt generelle tillegg på hovedlønnstabellen i staten – tabell A - i form av en kombinasjon av krone- og prosenttillegg med virkning fra 1. mai 2008. Fra lønnstrinn 1 til og med lønnstrinn 45 er det gitt et tillegg på 16 000 kroner, mens det er gitt et prosenttillegg på 4,65 pst. fra lønnstrinn 46 til og med lønnstrinn 80. Fra lønnstrinn 81 til lønnstrinn 92 ble det gitt et kronetillegg på 32 000 kroner. A-tabellen ble utvidet med 3 lønnstrinn til lønnstrinn 95 (se vedlegg 1 undervedlegg 2).

Tilleggslønnstabellen - tabell B – er utvidet med 20 lønnstrinn til lønnstrinn 110 (se vedlegg 1 undervedlegg 3).

Sentrale forhandlinger – første avtaleår

I første avtaleår skal det føres sentrale justeringsforhandlinger om endringer av lønnsplasseringer for stillinger og stillingsgrupper innenfor en økonomisk ramme på 1,0 pst. per dato. Forhandlingsoppgjøret skal skje med virkning fra 1. juli 2008 og det er fredsplikt knyttet til disse forhandlingene. Likelønn skal prioriteres.

I tillegg er det avtalt at alle lønnsspenn heves med 2 lønnstrinn i bunn og 2 lønnstrinn på topp med virkning fra 1. mai 2008.

Lokale forhandlinger – første avtaleår

Med virkning fra 1. august 2008 skal det føres lokale forhandlinger innenfor en økonomisk ramme på 1,3 pst. per dato av lønnsmassen som dekkes av midler som tildeles fra kap. 2315. I tillegg kommer 0,1 pst. som er midler virksomheten selv må dekke innenfor allerede gitte bevilgninger. Samlet ramme for de lokale forhandlingene blir 1,4 pst. per dato av lønnsmassen innenfor hvert enkelt forhandlingsområde. I de lokale forhandlingene viderefører partene kvinneføringen med at kvinner bør få større andel enn pro rata tilsier. I tillegg skal utdanningsgrupper som er vanskelig å rekruttere og beholde prioriteres.

Boliglån

Maksimalrammen for boliglån for statsansatte med sikkerhet økes fra 1 250 000 kroner til 1 500 000 kroner.

Kompetanseutvikling – hele tariffperioden

Det avsettes 25 mill. kroner for å videreføre forsøks- og utviklingsprosjekter med kompetansetiltak innenfor nærmere spesifiserte områder. I denne tariffperioden skal det også igangsettes tiltak med fokus på større mangfold og oppfølging av intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv og bedre nyttiggjøring av kompetansen til personer med etnisk minoritetsbakgrunn. Videre er det avsatt 3 mill. kroner til videreføring av de felles opplærings- og utviklingstiltak for ledelsen og de tillitsvalgte.

Seniorpolitiske tiltak

Arbeidsgiverne i staten må legge til rette for at arbeidstakerne kan stå lenger i arbeid. Seniorpolitiske tiltak er viktig for å få arbeidstakerne til å utsette sin fratreden. For å motivere eldre arbeidstakere til å stå lenger i arbeid, gis tjenestefri med lønn med 8 dager per år fra det kalenderåret man fyller 62 år. I tillegg kan de lokale parter avtale 6 dager per år. Alternativt kan det avtales at dagene godtgjøres med lønn.

Fellesbestemmelsene

I fellesbestemmelsene er det gjort endringer i godskrivingsreglene ved tilsetting og ny bestemmelse om beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet. I tillegg er ulempesatsene økt for alminnelig arbeidstid om morgen og kveld fra 10 kroner til 12 kroner per time, for pålagt arbeid på lørdag og søndag fra 27 kroner til 35 kroner per time og for delt dagsverk fra 80 kroner til 100 kroner per arbeidsdag.

Tidspunkt for kompensasjon på onsdag før skjærtorsdag, jul- og nyttårsaften er endret fra kl. 13.00 til kl. 12.00.

Det er gjort endringer i bestemmelse om velferdspermisjon med utvidelse fra 10 til 12 dager. Dersom det er ønskelig fra arbeidstakeren, og tjenesten tillater det, kan arbeidsgiver samtykke i fleksibelt uttak av permisjonsdagene. Sistnevnte gjelder også for permisjonsdager ved omsorg for barn.

Gruppelivsordningen endres i hovedsak slik: Når en arbeidstaker dør utbetales de etterlatte et engangsbeløp lik folketrygdens grunnbeløp med 10 G til ektefelle, samboer eller partner og 4 G til hvert barn under 25 år. Dersom det ikke finnes etterlatte utbetales 3 G til dødsboet.

Forhandlingssteder ved lokale forhandlinger

Etter hovedtariffavtalen avgjør staten etter drøftinger med hovedsammenslutningene hvor lokale forhandlinger i departementsområdene skal føres. Forhandlingsstedene for tariffperioden 2008-2010 ble drøftet og fastsatt med virkning fra 1. mai 2008 (se vedlegg 2).

Avtalefestet pensjon (AFP)

Staten og hovedsammenslutningene avtalte prinsipper for det videre arbeidet med ny avtalefestet pensjon (AFP) for ansatte i det statlige tariffområdet (se vedlegg 1 undervedlegg 4).

1.2 Lønnsforhandlingene mv. for tjenestemenn tilsluttet Norges Farmaceutiske Forening (NFF)

Yrkesorganisasjonen Norges Farmaceutiske Forening (NFF) har selvstendig forhandlingsrett med staten uten å være knyttet til en hovedsammenslutning. Denne organisasjonen har med hjemmel i lov om offentlige tjenestetvister av 18. juli 1958 en egen hovedtariffavtale med staten.

Det ble ført forhandlinger mellom staten v/Fornyings- og administrasjonsdepartementet og NFF. På bakgrunn av statens siste tilbud framsatt den 30. april 2008, begjærte NFF samme dag forhandlingene avsluttet. Meklingen ble åpnet 30. april 2008. Meklingen mellom partene fortsatte i møter fram til og med 23. mai 2008.

I møte med Riksmeklingsmannen la staten om ettermiddagen den 23. mai 2008 fram et forslag til ny hovedtariffavtale i staten med virkning fra 1. mai 2008. NFF aksepterte forslaget i samsvar med Riksmeklingsmannens møtebok av 23. mai 2008 kl. 21.10 (se vedlegg 1 undervedlegg 1-5).

1.3 Lønnsregulering mv. for embets- og ­tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalen

Det er en forutsetning for Fornyings- og administrasjonsdepartementet at lønnsreguleringen fra 1. mai 2008 mv. gjøres gjeldende for samtlige embets- og tjenestemenn, også de som ikke omfattes av hovedtariffavtalene. Fornyings- og administrasjonsdepartementet ber derfor om fullmakt til å gjøre avtalene gjeldende for arbeidstakere som ikke er medlemmer av forhandlingsberettigede organisasjoner og som derfor ikke direkte omfattes av de inngåtte avtaler.

Embets- og tjenestemenn i stillinger som er tatt ut av hovedtariffavtalen, får lønns- og arbeidsvilkår administrativt fastsatt i kontrakt, og er derfor ikke omfattet av denne lønnsreguleringen.