4 Den regionale situasjonen
Afghanistans naboland er og vil fortsatt i betydelig grad bli påvirket av den humanitære krisen i landet. Et stort antall flyktninger er på vei mot Pakistan, Iran og Tadsjikistan. Pakistan er i særstilling det landet som vil bli mest berørt av hendelsene i Afghanistan. Landet har tette politiske, etniske og religiøse bånd til Taliban og et stort antall afghanske flyktninger. Pakistans president Musharraf har tatt et politisk viktig veivalg ved å slutte opp om USA og den internasjonale koalisjonen mot terrorisme. Ved å distansere seg fra Talibanregimet har presidenten provosert sterke fundamentalistiske krefter i den pakistanske befolkningen og innenfor stats- og militærapparatet. Pakistan er inne i en alvorlig økonomisk krise og avhengig av internasjonal assistanse. Den videre utviklingen i Pakistan vil avhenge av hvordan presidenten kan balansere og håndtere sterke motkrefter ved blant annet å vise til internasjonal politisk og økonomisk støtte.
Regjeringen besluttet 27. september i år å oppheve det såkalte frysvedtaket når det gjelder stat-til-stat bistanden til Pakistan for å uttrykke støtte til landet som i dag befinner seg i en meget vanskelig økonomisk situasjon.
I forbindelse med Pakistans sentrale rolle i koalisjonen for å bekjempe terror etter angrepet i USA, har en fra amerikansk side antydet mulig gjeldslette for Pakistan. USA vil sannsynligvis ta dette opp i Parisklubben. Forskjellige forutsetninger for denne gjeldsletten vil da bli drøftet mellom alle bilaterale kreditorer. Når det gjelder Pakistan har Norge til sammen NOK 540 millioner i utestående fordringer og garantiansvar. Budsjettimplikasjonene for Norge av et eventuelt amerikansk initiativ i Parisklubben er umulig å fastslå før man ser den endelige løsningen. Høyst sannsynlig vil det ikke innebære budsjettimplikasjoner i inneværende år. Som en oppfølging av det amerikanske initiativet vil det kunne bli aktuelt å forelegge saken for Stortinget på et senere tidspunkt.