2 Nærmere om direktivet
Direktivet fastsetter krav til nasjonale regler om offentlig godkjenning av revisorer. Disse direktivkravene viderefører i det vesentlige tilsvarende krav i direktiv 84/253/EØF, som nå oppheves.
Direktivet inneholder utvidede og strengere krav til medlemsstatenes system for kvalitetssikring av godkjente revisorer. Kvalitetssikring av godkjente revisorer skal skje minst hvert sjette år. Det skal foretas kvalitetssikring minst hvert tredje år av revisorer som reviderer foretak av allmenn interesse. Kvalitetssikringen må være underlagt offentlig tilsyn. Direktivet innfører nye krav til registrering av revisorer og krav til revisjonsutførelsen, herunder bruk av internasjonale revisjonsstandarder. Direktivet skal klargjøre revisors plikter og fastsetter visse etiske prinsipper for å sikre revisors uavhengighet og objektivitet, blant annet i situasjoner der et revisjonsselskap også yter andre tjenester til revisjonsklienten. Direktivet stiller videre krav til revisors taushetsplikt, revisjonsberetningen, tilsyn og sanksjoner og bytte av revisor.
Direktivet fastsetter tilleggskrav for revisjon av børsnoterte foretak og andre foretak av allmenn interesse. Andre enn børsnoterte foretak kan unntas fra tilleggskravene. Revisorer og revisjonsfirmaer som reviderer slike foretak skal utarbeide en årlig rapport om åpenhet og innsyn i revisjonsforetaket. Foretak av allmenn interesse skal pålegges å opprette en revisjonskomité. Revisjonskomiteen skal blant annet overvåke at selskapets internkontroll, internrevisjon og systemer for risikohåndtering er effektive og gi anbefaling til styret om valg av revisor. Revisor skal rapportere til revisjonskomiteen om vesentlige forhold i revisjonen, og særskilt om vesentlige svakheter i internkontrollen av selskapets prosess for finansiell rapportering. Foretakene skal pålegges å skifte ut ansvarlig revisor eller, dersom foretaket revideres av et revisjonsfirma, oppdragsansvarlig revisor minst hvert syvende år.
Direktivet setter krav til nasjonale regler om godkjenning av revisorer fra andre medlemsstater og om godkjenning av revisorer fra tredjeland.
Direktivet har egne bestemmelser som legger til rette for samarbeid mellom tilsynsmyndighetene i de respektive EØS-statene og mellom EØS-statene og tredjeland slik som for eksempel USA.
Direktivet erstatter direktiv 84/253/EØF om godkjennelse av personer med ansvar for lovfestet revisjon av regnskaper.