1 Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet med virkning fra 1. mai 2001
1.1 Lønnsregulering m.v. for annet avtaleår pr. 1. mai 2001
Hovedtariffavtalen i staten for perioden 2000-2002 mellom staten og tjenestemennenes hovedsammenslutninger (LO Stat, Akademikernes Fellesorganisasjon, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - Stat, Akademikerne og Norsk Lærerlag) fastsetter rammene for lønnsreguleringen for annet avtaleår. Partene avtalte pr. 1. mai 2000 oppgjørene for både første og annet avtaleår, noe som bl.a. innebærer fredsplikt for lønnsreguleringen for annet avtaleår.
Hovedtariffavtalen i staten for perioden 2000-2002, herunder reguleringen for annet avtaleår, ble fremlagt for Stortinget i St.prp. nr. 74 (1999-2000), jf. Innst. S. nr. 217.
Beregningene av de budsjettmessige virkningene for lønnsreguleringen for 2001 gjøres på bakgrunn av tjenestemannsregisterets statistikk pr. 1. oktober 2000.
Hovedtrekkene i reguleringen for annet avtaleår er:
Hovedlønnstabell - A-tabell
Bruttolønnssatsene på hovedlønnstabellen - A-tabellen - økes med et generelt tillegg på kr. 2 200 på alle lønnstrinn med virkning fra 1. mai 2001. I gjennomsnitt tilsvarer endringen totalt en prosentvis økning på 0,75 % pr. dato av lønnsmassen.
Sentrale forhandlinger
I annet avtaleår føres sentrale justeringsforhandlinger om endringer av lønnsplasseringer og stillingsgrupper innenfor en økonomisk ramme på 1,0 % pr. dato med virkning fra 1. september 2001. Innenfor den økonomiske rammen forhandles det om stillinger på etatsplaner for NSB BA og Posten Norge BA (BA-selskapene).
Lokale forhandlinger for staten
Det føres lokale forhandlinger med virkning fra 1. oktober 2001 innenfor en økonomisk ramme på 0,5 % pr. dato av lønnsmassen som dekkes av midler som tildeles fra kap. 2315. I tillegg føres forhandlinger innenfor en ramme på 0,1 % som er midler virksomhetene selv må dekke innenfor de allerede gitte bevilgninger på grunn av lønnsendringer ved skifte av arbeidstakere. Samlet ramme for de lokale forhandlingene innen det enkelte forhandlingssted blir dermed 0,6 % pr. dato av lønnsmassen.
Lokale forhandlinger for BA-selskapene
Det føres lokale forhandlinger med virkning fra 1. oktober 2001 om justeringer og normeringer for stillingskoder under lønnsplaner i BA-selskapene og normeringer for stillingskoder på andre lønnsplaner, innenfor en avtalt økonomisk ramme som fastsettes av partene sentralt ved de sentrale justeringsforhandlingene pr. 1. september 2001.
Lokale forhandlinger for skoleverket
Det føres lokale forhandlinger for skoleverket med virkning fra 1. oktober 2001 innenfor en økonomisk ramme på 0,5 % pr. dato av lønnsmassen. I tillegg føres forhandlinger innenfor en ramme på 0,1 % slik at samlet ramme for de lokale forhandlingene blir 0,6 % pr. dato av lønnsmassen. Avsetningene dekkes innenfor de allerede gitte bevilgninger. Med hjemmel i tariffavtalen kan staten skyte inn ekstra midler til de lokale forhandlingene.
De sentrale parter avklarer om en del av avsetningen skal benyttes til særavtaler. De resterende midler benyttes til preliminære forhandlinger i den enkelte fylkeskommune/kommune innenfor de økonomiske rammer som er avtalt. Arbeids- og administrasjonsdepartementet beregner ut fra dette beløpet for den enkelte fylkeskommune/kommune.
Kompetanseutvikling
Det er avsatt til sammen 35 mill. kr. for hovedtariffavtaleperioden for å stimulere til økt satsing på kompetanseutvikling og 2 mill. kr. for å stimulere til bedre nyttiggjøring av kompetansen til arbeidstakere med innvandrerbakgrunn.
Avtalefestet ferie for statstjenestemenn og stillinger i skoleverket
Avtalefestet ferie for statstjenestemenn og stillinger i skoleverket blir fullt ut innført i 2001 ved at prosentsats for feriepenger er 12 % av feriepengegrunnlaget, for opptjeningsåret 2001. Det er avtalt særlig tilpasning av ordningen for avtalefestet ferie for skoleverket, slik at nåværende undervisningstid ikke reduseres.
1.2 Lønnsregulering m.v. for tjenestemenn i Politiets Fellesforbund, Norges Ingeniørorganisasjon og Norges Farmaceutiske Forening
Politiets Fellesforbund, Norges Ingeniørorganisasjon og Norges Farmaceutiske Forening har forhandlingsrett uten å være tilsluttet tjenestemennenes hovedsammenslutninger i medhold av lov om offentlig tjenestetvister av 18. juli 1958.
Hovedtariffavtalen i staten for perioden 2000-2002 mellom staten og de frittstående organisasjonene har tilsvarende økonomiske rammer for lønnsregulering for annet avtaleår som hovedsammenslutningene/Norsk Lærerlag.
1.3 Lønnsregulering m.v. for embets- og tjenestemenn som ikke dekkes av hovedtariffavtalene
Det er Arbeids- og administrasjonsdepartementets forutsetning at lønnsreguleringen fra 1. mai 2001 m.v. gjøres gjeldende for samtlige embets- og tjenestemenn, også de som ikke dekkes av hovedtariffavtalene. Arbeids- og administrasjonsdepartementet ber derfor om fullmakt til å gjøre avtalene gjeldende for arbeidstakere som ikke er medlem av forhandlingsberettigede organisasjoner - og som derfor ikke direkte omfattes av de inngåtte avtaler.
Det samme gjelder tjenestemenn i stillinger som er tatt ut av avtalesystemet og som ikke får lønn administrativt fastsatt i kontrakt.