3 Nærmere om de enkelte bestemmelser i avtalen
Artikkel 1 angir mandatet for senteret. På grunnlag av Europarådets og Norges felles grunnleggende verdier og prinsipper og i henhold til målene om å fremme en kultur for demokrati, respekt for menneskerettigheter, interkulturell dialog og forståelse, skal senteret støtte og fremme Europarådets og Norges arbeid på disse områdene.
Artikkel 2 omhandler senterets formål. Senteret skal virke som et ressurssenter for Europarådets medlemsstater når det gjelder opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Senteret skal drive og støtte forskning på dette området. Senteret skal også tilby etter/-videreutdanning og støtte for lærere når det gjelder opplæring og faglig utvikling på de relevante områder. Senteret skal spre informasjon og tjene som en plattform og et møtested for forskere, lærere, lærerutdannere, planleggere andre relevante aktører.
Artikkel 3 inneholder bestemmelser om målgruppene. Senterets målgrupper vil for det meste bestå av ressurspersoner, utøvere, forskere, administratorer og beslutningstagere innenfor opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap og lignende områder i det formelle og ikke-formelle utdanningssystemet.
Artikkel 4 angir strategiske mål. Senteret skal forbedre veilederkapasiteten, drive forskning og utviklingsarbeid, utvikle oppdatert dokumentasjon og informasjon, tjene som knutepunkt for nettverk av forskere, lærerutdannere og andre ressurspersoner på de aktuelle områdene og virke spesifikt som et verktøy for Europarådet og den norske regjeringen. Senteret skal hovedsakelig samarbeide med de relevante enheter i Europarådet og aktuelle norske institusjoner.
Artikkel 5 regulerer forpliktelser for den norske regjeringen. Regjeringen forplikter seg til å etablere senteret som en selvstendig juridisk enhet (stiftelse) i henhold til stiftelsesloven, legge til rette for samarbeid med aktuelle norske institusjoner og å bidra med grunnleggende finansiering av senteret i henhold til artikkel 7.
Artikkel 6 regulerer forpliktelser for Europarådet. Europarådet forplikter seg til å samarbeide med senteret for å nå senterets mål og å gjennomføre dets handlingsprogram. Europarådet skal betrakte senteret som en privilegert samarbeidspartner for oppfølging av initiativ fra Europarådet når det gjelder opplæring for interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap og sikre at senteret får tilgang til Europarådets dokumentasjon/regelverk og ekspertise når det gjelder senterets oppgaveområder og utvikle synergier mellom de forskjellige handlingsprogrammene.
Artikkel 7 inneholder bestemmelser om finansiering. Innenfor en årlig ramme på minst 6,5 millioner kroner (2008-prisnivå) skal den norske regjeringen holde senteret med fullt ustyrte lokaler tilpasset virksomhetens art, vedlikeholde disse lokalene, finansiere gjennomføringen av et grunnprogram og stille grunnkapitalen på 100 000 kroner til rådighet for senteret. Senteret kan motta bidrag fra andre medlemsstater, fra internasjonale offentlige og frivillige institusjoner og organisasjoner samt andre givere som måtte ønske å samarbeide med senteret og bidra til dets arbeid.
Artikkel 8 har bestemmelser om styring. Senteret skal ledes av et styre med sju medlemmer med oppgaver og ansvar i henhold til norsk lov og senterets vedtekter. Styret skal oppnevnes av Kunnskapsdepartementet. Tre styremedlemmer og to varamedlemmer til styret skal nomineres av Europarådet.
Artikkel 9 inneholder bestemmelser om kontakt mellom partene og senteret. Den norske regjeringen ved Kunnskapsdepartementet og fagtjenestene ved Europarådets sekretariat skal oppnevne hver sin erfarne kontaktperson/tjenestemann for å sikre effektivt samarbeid.
Artikkel 10 omhandler senterets forhold til Europarådet og dets medlemsstater. Alle aktiviteter ved senteret skal overholde de grunnleggende verdier og standarder som Europarådets aktiviteter bygger på. Verken Europarådet som sådant eller dets medlemsstater forpliktes på noen som helst måte av senterets uttalelser eller handlinger, men senteret skal likevel kunne benytte for eksempel Europarådets flagg og logo.
Artikkel 11 bestemmer at partene, Europarådet og Norge, ett år etter avtalens ikrafttredelse, og deretter minst annethvert år, skal møtes for å evaluere hvordan senteret fungerer samt samarbeidet mellom partene, med henblikk på løpende forbedring.
Artikkel 12 har bestemmelser om konfliktløsing. Partene skal søke å løse i minnelighet alle uenigheter og disputter som måtte oppstå i forbindelse med gjennomføringen av avtalen.
Artikkel 13 omhandler ikrafttredelse og opphør. Avtalen gjelder for en femårsperiode fra den dato da partene har informert hverandre om at de interne betingelser for ikrafttredelse er oppfylt. Avtalen skal deretter fornyes automatisk for etterfølgende femårsperioder. Avtalens betingelser kan endres eller suppleres gjennom skriftlig avtale mellom partene. Etter en femårsperiode kan hver av partene si opp avtalen med seks måneders frist, forutsatt at hensiktsmessige drøftelser har funnet sted.