Tilstandsrapport for høyere utdanning 2017

Den årlige tilstandsrapporten for høyere utdanning har i år fått en mer konsentrert form med vekt på sentrale temaområder, indikatorer og utviklingstrekk.

 Informasjon som tidligere fantes i hovedrapporten, er flyttet til vedlegget. Der finnes i tillegg alle resultater i universitets- og høyskolesektoren fordelt på den enkelte institusjon. Dette er angitt for hvert kapittel.

Rapporten inneholder kapitler om utdanning, forskning, styring og økonomi og menneskelige ressurser. Internasjonalisering omtales som tema i utdannings- og forskningskapitlet. I og med at det nå er færre institusjoner, er ikke lenger tabellene i rapporten inndelt etter
institusjonskategori, men bare i statlige og private institusjoner.

Årets fordypningskapittel er viet det nye institusjonslandskapet i høyere utdanning. Med fusjonene som trådte i kraft 1. januar i år er det tatt et nytt viktig steg i strukturreformen som ble introdusert i Meld. St. 18 (2014–15) Konsentrasjon for kvalitet. Kapitlet beskriver utviklingen ved de fire statlige institusjonene som ble resultatet av fusjonene ett år tidligere, altså 1. januar 2016: Høgskolen i Sørøst-Norge, Nord universitet, NTNU og UiT – Norges arktiske universitet.

Tilstandsrapporten utgjør et viktig grunnlag for etatsstyringen av den statlige universitets- og høyskolesektoren og for dialogen med de private lærestedene. Den brukes også som grunnlag for politikkutvikling og i departementets budsjettarbeid. Vi håper universiteter, høyskoler og
andre aktører med interesse for sektoren finner rapporten nyttig.

Datagrunnlaget er i hovedsak fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) ved Norsk senter for forskningsdata (NSD). NSD gjør et viktig arbeid med å tilrettelegge data, tabeller og figurer til rapporten. Tilstandsrapporten er også supplert med data fra andre kilder.
Disse kildene er oppgitt der de er brukt. Rapporten bygger i hovedsak på data fra 2016.

Tilstandsrapporten utarbeides av analyseteamet i Universitets- og høyskoleavdelingen, i samarbeid med Avdeling for analyse, internasjonalt arbeid og kompetansepolitikk (AIK) og Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU). Følgende har deltatt i arbeidet: Hild Marte Bjørnsen, Izabela E. Buraczewska, Monica Hanssen, Steinar Johannessen, Ingvild Marheim Larsen, Sverre Rustad, Gro Beate Vige, Pernille Ziegler, Zheng Ørvim Yuan og Dag Stenvoll (SIU).

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.