Inspirasjonsdager om mat for eldre
Artikkel | Sist oppdatert: 01.11.2019 | Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matdepartementet arrangerer inspirasjonsdager om mat for eldre rundt om i hele Norge. Seminarene er gratis for alle som jobber med matomsorg.
Målet med inspirasjonsdagene er at alle som deltar skal la seg inspirere og utvide sin kompetanse om betydningen av god mat og måltidsglede som en viktig premiss for eldres helse og trivsel.
Nye inspirasjonsdager i 2019
I løpet av våren og høsten blir det arrangert fem inspirasjonsdager med mat og måltidsglede til eldre som tema rundt om i Norge:
Avholdte kurs:
Seminarene er for alle som jobber innenfor helse- og omsorgssektoren, kommuner og andre interessegrupper som jobber med mat til eldre. I tillegg vil videregående skoler med mat- og restaurantfag bli inkludert i seminarene. Fremtidens kokker spiller en viktig rolle i arbeidet med mat for eldre. Seminarene vil også ta for seg ulike måter kommunene kan organisere innkjøp av mat til institusjonene. Å servere eldre råvarer og retter de kjenner kan det bidra til økt matlyst.
Foredrag som har blitt presentert på inspirasjonsdagene:
Foredragene i Skien 2019:
- Mat og måltidsglede for eldre i Matnasjonen Norge
v/Stine Sem, Landbruks- og matdepartementet - Matgledekorps Innlandet,v/Turid Windjusveen Olsen
Matgledekorpset inspirerer til mat- og måltidsglede for eldre - Regional oppfølging av satsingen Leve hele livet, Fylkesmannen i Vestfold og Telemark v/Cathrine Hefte
- Mat og måltidsglede for eldre v/Kai Victor Hansen, Hotellhøgskolen, Stavanger
- Tips og råd om ernæring for eldre,v/Hanne Lessner (ernæringsfysiolog)
Foredragene i Stavanger 2019:
- Måltidsvenn av Tove Øie
- AOF Fagskolen - Ernæring i pleie- og omsorgstjenester av Tone Larsen
- Ut i Bryne
- Måltidsdøgnet - Et verktøy mot Underernæring av Magne Christensen
- Måltidsglede og samhandling av Kai Victor Hansen
- Eldre, behov og underernæring av Hanne Lessner
- Porselen for alle av Figgjo
Foredragene i Trondheim 2019:
- Eksempler fra Overhalla kommune av Torunn Edvardsen og Marit Aasved
- Eldre, behov og underernæring av Hanne Lessner
- Måltidsglede av Frøya kommune
- Leve hele livet av Helse- og omsorgsdepartementet
- Matgledekorpset av Turid W. Olsen
- Måltidsglede og samhandling av Kai Victor Hansen
Inspirasjonsdagene i 2018:
- Måltidsglede og samhandling av Kai Victor Hansen
- Offentlig innkjøp av mat av Jan Audun Juveng, Aust-Agder fylkeskommune
- Tolga dyrker måltidet av Siv Stuedal Sjøvold
- Måltidsvenn av Listbeh Haugan, Fylkesmannen i Vestfold
- Mat som medisin av Trond Andresen
- Gylne Måltidsøyeblikk av Bjerkreim Omsorgssenter
- Mataktivitet og måltidsglede av Søgne seniorsenter
- Ernæring og matomsorg av Nordkapp kommune
- Mat- og måltidsglede for eldre av Borgund videregående skole i Ålesund
- En kulinarisk reise av Åse sykehjem
- Matglede og berikelse av hverdagen av Ålesund kommune
Stor interesse for inspirasjonsdagene i 2018
I 2018 ble seks inspirasjonsdager arrangert i Alta, Vadsø, Hamar, Ålesund, Grimstad og i Mosjøen. Over 800 personer deltok, og seminaret fikk gode tilbakemeldinger.