Prop. 41 L (2023–2024)

Endringer i foretakslovgivningen mv. (utlevering av fødsels- og d-nummer, registrering av enkeltpersonforetak, krav til foretaksnavn, retningslinjer for godtgjørelse mv.)

Til innholdsfortegnelse

7 Nye krav til stiftelsers navn

7.1 Gjeldende rett

7.1.1 Ingen krav til navnet til alminnelige stiftelser

Det er i dag ingen regler for utformingen av navnet til alminnelige stiftelser. Det stilles dermed ikke krav til at ordet «stiftelse» skal inngå i navnet. Søk i Stiftelsesregisteret viser at omtrent 3 000 stiftelser inneholder ordet «stiftelse», ca. 1 000 inneholder ordet «fond» og ca. 1 400 ordet «legat». De resterende om lag 1 000 stiftelsene har ingen betegnelse i navnet som viser at de er stiftelser.

Navnet eller foretaksnavnet og organisasjonsformen blir registrert på alle enheter som registreres i Enhetsregisteret, jf. enhetsregisterloven § 5 andre ledd bokstav a og c. Alle stiftelser skal registreres i Stiftelsesregisteret og dermed også i Enhetsregisteret, jf. stiftelsesloven § 8 og enhetsregisterloven § 4. I Enhetsregisteret blir alle stiftelser registrert med organisasjonsformen stiftelse, forkortet STI, uavhengig av stiftelsens navn og uavhengig av om det er en alminnelig eller næringsdrivende stiftelse.

7.1.2 Krav til foretaksnavnet til næringsdrivende stiftelser

Næringsdrivende stiftelser skal registreres i Foretaksregisteret, jf. foretaksregisterloven § 2-1 første ledd nr. 5. Foretaksregisteret skal inneholde stiftelsens foretaksnavn, jf. foretaksregisterloven § 3-6 første ledd nr. 1. En næringsdrivende kan få enerett til foretaksnavn etter bestemmelsene i foretaksnavneloven.

Foretaksnavneloven § 2-2 stiller krav om at foretaksnavnet til ulike organisasjonsformer skal inneholde bestemte ord eller forkortelser som viser foretakets/enhetens organisasjonsform. Foretaksnavneloven § 2-2 tiende ledd bestemmer at foretaksnavnet til «næringsdrivende stiftelse skal inneholde ordet stiftelse eller ordene selveiende institusjon». Per 1. desember 2023 er det ingen næringsdrivende stiftelser som har begrepet «selveiende institusjon» i sitt foretaksnavnet.

7.1.3 Nordisk rett

I Danmark og Sverige har stiftelser plikt til å bruke et ord for å beskrive organisasjonsformen i navnet, det vil si fond i Danmark og stiftelse i Sverige. Den svenske stiftelsesloven har også en bestemmelse som sier at ingen andre organisasjonsformer enn stiftelser, kan bruke ordet stiftelse, jf. Stiftelseslag (1994:1220) 8 kap. 1 §.

7.2 Forslaget i høringsnotatet av 21. mai 2021

7.2.1 Nye krav til navnet til alminnelige stiftelser

Alminnelige stiftelser skal inneholde ordet stiftelse eller forkortelsen STI

I høringsnotatet foreslo departementet at navnet til alminnelige stiftelser skal inneholde et ord eller en forkortelse som viser organisasjonsformen. Departementet foreslo å innføre en fast betegnelse for stiftelser, slik at navnet til alminnelige stiftelser enten skal inneholde ordet «stiftelse» eller forkortelsen «STI». Departementet skrev at formålet med forslaget er at navnet skal vise tredjeparter at enheten er en formålsstyrt og selvstendig juridisk person, slik begrepet stiftelse er definert i stiftelsesloven § 2.

Så lenge det blir krav om at ordet stiftelse eller forkortelsen STI inngår i navnet, ville det etter departementets syn ikke oppstå rettslig usikkerhet knyttet til organisasjonsformen. Betegnelsen «stiftelse» eller forkortelsen «STI» vil vise at enheten er regulert av bestemmelsene i stiftelsesloven og annen lovgivning som regulerer organisasjonsformen stiftelse.

Hvis stiftelsen ønsker å bruke ordet stiftelse, skrev departementet at stiftelsene står fritt i å utforme navnet så lenge ordet stiftelse er en del av det navnet som ønskes registrert, enten ordet står først (Stiftelsen X), er integrert (Xstiftelsen) eller står bakerst (X stiftelse) i navnet. Så lenge navnet inneholder ordet stiftelse, vil stiftelsen oppfylle lovens krav.

I høringsnotatet skrev departementet at flere stiftelser bruker ord som fond og legat i navnet. Ordet fond brukes også av banker som tilbyr sparing i fondskonto og i kombinasjonsfond. Ordet legat brukes etter det departementet kjenner til kun om en avsatt pengesum i testament eller gave. Hverken fond eller legat er den korrekte, juridiske betegnelsen på en stiftelse. Departementet skrev at hvis stiftelser inneholder ordet stiftelse eller betegnelsen STI, unngår man den forvirringen ord som fond og legat kan skape for tredjeparter.

Kravene reguleres i stiftelsesloven

Departementet foreslo at kravene til alminnelige stiftelser skulle reguleres i stiftelsesloven, og ble foreslått lagt i en egen paragraf.

Regulering i stiftelsesloven vil bare gi regler for utformingen av navnet, og ikke gi den eneretten til et foretaksnavn som foretaksnavneloven gir. Kravene til foretaksnavn for næringsdrivende stiftelser må derfor også beholdes i foretaksnavneloven med den endringen som er beskrevet nedenfor.

7.2.2 Endring i kravet til foretaksnavnet til næringsdrivende stiftelser

Fjerne alternativet «selveiende institusjon»

Foretaksnavneloven setter i dag krav til foretaksnavnet til næringsdrivende stiftelser. Næringsdrivende stiftelser har ifølge foretaksnavneloven § 2-2 tiende ledd plikt til å ha enten ordet stiftelse eller betegnelsen «selveiende institusjon» i foretaksnavnet.

Det er ingen næringsdrivende stiftelser som har betegnelsen «selveiende institusjon» i sitt foretaksnavn. Departementet foreslo derfor å slette dette alternativet fra foretaksnavneloven.

7.2.3 Maskinelt tillegg av «STI» i navnet i stiftelser som ikke har «stiftelse» eller «STI» i navnet

Departementet foreslo at endringene som er omtalt i punktene 7.2.1 og 7.2.2 ovenfor, skal gjelde for fremtidige registreringer av stiftelser.

Departementet foreslo derfor i høringsnotatet at forkortelsen STI blir lagt til alle sammenslutninger som er registrert i Stiftelsesregisteret som stiftelser, og som ikke har ordet «stiftelse» eller forkortelsen «STI» i navnet i dag. Departementet foreslo at dette kan gjøres maskinelt når lovendringen trer i kraft.

Departementet foreslo ikke å fjerne ordet fond eller legat i de stiftelsene som har disse ordene i navnet. Departementets forslag innebærer at de stiftelsene som ikke inneholder hverken STI eller stiftelse får tillegget STI maskinelt lagt til bakerst i navnet. Totalt vil ca. 3 500 stiftelser bli registrert med STI bakerst i navnet i Stiftelsesregisteret.

Departementet skrev at forkortelsen for foretaksbetegnelsen, STI, vil være tilstrekkelig til at offentlige myndigheter og tredjeparter vet hvilken organisasjonsform de handler med. Departementet skrev også at tredjeparter vil unngå usikkerhet om organisatoriske og lovgivningsmessige rammer i kontakt med stiftelser som ikke har noen betegnelse i navnet som viser organisasjonsform.

Departementet understreket at selv om STI legges maskinelt til bakerst i navnet til disse stiftelsene, står stiftelsene fritt å endre navnet hvis de ønsker det.

7.3 Høringsinstansenes syn

Brønnøysundregistrene, Den Norske Advokatforening (Advokatforeningen), Den norske Revisorforening (Revisorforeningen), Frelsesarmeen, Haraldsplass diakonale stiftelse, Høyskolen Kristiania, KPMG AS, Kristne Friskolers Forbund, Lotteri- og stiftelsestilsynet (Stiftelsestilsynet), Narvik boligstiftelse, O. Kavli og Knut Kavlis allmennyttige fond, Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning (Ruralis), Stiftelsen CRUX, Stiftelsesforeningen, Trond Mohn stiftelse, UNIFOR – forvaltningsstiftelsen for fond og legater ved Universitetet i Oslo og Hovedorganisasjonen Virke støtter forslaget. Stiftelsen CRUX er enig i at krav til betegnelse bidrar til en tydeliggjøring av sammenslutningen som en formålsstyrt og selvstendig juridisk person. Revisorforeningen skriver at en slik angivelse gir klarhet for medkontrahenter og andre tredjeparter.

Brønnøysundregistrene foreslår at reguleringen av foretaksnavn til stiftelser i foretaksnavneloven blir lik som i stiftelsesloven. Når det gjelder den tekniske tilretteleggingen for at STI skal bli lagt til maskinelt, skriver Brønnøysundregistrene at de vil vi trenge tid på å forberede tilpasningene før den trer i kraft.

Frelsesarmeen er enig i at ulike navn i eksisterende stiftelser skaper unødvendig usikkerhet for tredjeparter om enheten er en formålsstyrt og selvstendig juridisk person. Frelsesarmeen skriver at å legge til STI maskinelt, vil gi en smidig og helhetlig gjennomføring.

KPMG AS skriver at nytteverdien av at alle stiftelser har med enten ordet stiftelse eller forkortelsen STI i navnet, langt overstiger eventuelle kostnader. KPMG AS forutsetter at dette er en beskyttet betegnelse, slik at andre former for organisering av formuesverdier ikke har anledning til å ha navn med ordet stiftelse eller forkortelsen STI.

Kristne Friskolers Forbund (KFF) skriver at det ofte oppstår et praktisk problem når stiftelser som er registrert med «stiftelse» først i navnet, konsekvent ikke bruker dette i profilering mot allmennheten. Slike stiftelser er ofte lite gjenkjennelige når de blir nevnt i sammenhenger med fullt navn som begynner på stiftelse. KFF nevner som eksempel at det kan skapes et inntrykk av at «Stiftelsen Åsen skole» er noe annet enn «Åsen skole». Det vil ikke skape den samme usikkerheten om navnet opptrer med STI. KFF mener det på flere måter ville vært oppklarende om alle stiftelser oppfordres til å benytte STI til slutt i navnet. KFF skriver også at hvis STI blir en obligatorisk del av det formelle navnet, vil man sannsynligvis se det igjen på linje med AS for aksjeselskaper i dag.

Ruralis skriver at det for forskningsstiftelser er en fordel å kunne vise at man er organisert som en uavhengig og selveiende stiftelse, og at dette gjelder særlig opp mot europeiske forskningsfinansieringskilder, men også vitenskapelig samarbeid med utenlandske universiteter. Ruralis er enig i at «stiftelse» bør kunne settes til slutt i navnet, og nevner at det vil gjøre at stiftelsen er å finne på riktig sted i alfabetiske lister.

Samfunnsbedriftene og Stiftelsestilsynet skriver at det må være anledning for stiftelser til også å benytte det nynorske ordet «stiftinga» i navnet.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er usikre på hvor stort problem det er at noen stiftelser ikke har «stiftelse» i navnet. NHO skriver at tredjeparter som er opptatt av organisasjonsform, enkelt kan finne den med søk på organisasjonsnummer.

Stiftelsestilsynet skriver at det er god grunn til å verne om organisasjonsformen stiftelse, også for stiftelser som ikke er næringsdrivende og dermed ikke har den beskyttelsen som reglene i foretaksnavneloven § 2-2 siste ledd gir. Tilsynet foreslår at det tas inn en bestemmelse i stiftelsesloven, som bestemmer at ingen andre enn stiftelser kan bruke betegnelsen «stiftelse». Tilsynet skriver at dette vil gi vern mot at andre organisasjonsformer kan bruke navn som gir inntrykk av at enheten er en stiftelse. NHO gir uttrykk for det samme.

Stiftelsestilsynet skriver i høringssvar til høringsnotatet datert 4. august 2022 at stiftelser som har virksomhet som kun er rettet mot utlandet, må kunne velge å bruke bare forkortelsen STI fordi ordet stiftelse ikke vil gi mening på alle språk. Stiftelsestilsynet foreslår også at den alternative betegnelsen «selveiende institusjon» fjernes fra foretaksnavneloven.

Stiftelsestilsynet, Stiftelsesklagenemda og NHO peker på at stiftelsene må endre vedtektene hvis tillegget STI blir lagt til bakerst maskinelt, jf. stiftelsesloven § 10 første ledd bokstav a som krever at vedtektene skal angi stiftelsens navn, og at endring i stiftelsens navn må følge omdanningsreglene i stiftelsesloven. NHO skriver at det bør avklares om endringen må følge reglene om omdanning, eller om det er en endring styret kan gjøre etter mønster av § 45 tredje ledd, hvis de ønsker å inkludere «stiftelse» i navnet i stedet for «STI».

7.4 Departementets vurdering

Navnet til alminnelige stiftelser

Det var bred enighet i høringen om at alle stiftelser bør ha ordet stiftelse eller forkortelsen STI i navnet. Når navnet inneholder ordet stiftelse eller forkortelsen STI, vil tredjepart få informasjon om at enheten har organisasjonsformen stiftelse, at den er registrert i Stiftelsesregisteret og at den er underlagt tilsyn og kontroll av Stiftelsestilsynet. Tredjeparter vil også vite at enheten er underlagt stiftelseslovens særlige krav til forvaltning av stiftelsens kapital. Departementet opprettholder derfor dette forslaget.

Se forslaget til stiftelsesloven § 10 nytt tredje ledd.

Stiftelsestilsynet og NHO peker på at en slik bestemmelse i stiftelsesloven ikke vil beskytte bruken av ordet stiftelse til enheter som er stiftelser. Til dette vil departementet bemerke at det er fast praksis i Enhetsregisteret å kontrollere at navnet viser riktig organisasjonsform, jf. punkt 5.2.4 i Ot.prp. nr. 43 (2002–2003). Ved registrering i Enhetsregisteret blir det dermed vurdert om navnet til en enhet som ønskes registrert, inneholder feil foretaksbetegnelse. Etter departementets erfaring er denne kontrollen effektiv, og departementet kan per i dag ikke se behov for en slik bestemmelse. Det er i dag heller ikke en slik regulering for andre enheter som bare skal registreres i Enhetsregisteret. Det vil dermed heller ikke bli behov for særregler som gjør at foreninger eller offentlige virksomheter som for eksempel Stiftelsesforeningen eller Lotteri- og stiftelsestilsynet fortsatt kan bruke ordet stiftelse i sine respektive navn.

Samfunnsbedriftene og Stiftelsestilsynet skriver i sine høringssvar at stiftelser også må kunne bruke det nynorske ordet «stiftinga» i navnet. Departementet viser til lov 21. mai 2021 nr. 42 om språk. Ifølge § 4 er bokmål og nynorsk likestilte skriftspråk i offentlige organer. Ifølge § 14 skal statsorganer gjøre skjemaer tilgjengelige på bokmål og nynorsk samtidig. Departementet legger til grunn at både Enhetsregisteret og Stiftelsestilsynet legger til rette for at ordet «stifting/stiftinga» kan registreres på samme måte som «stiftelse/stiftelsen». Departementet ser ikke behov for å presisere dette i stiftelsesloven og foretaksnavneloven. Se merknadene til foretaksnavneloven § 2-2 tiende ledd og stiftelsesloven § 10 nytt tredje ledd i punkt 12.2 og 12.5 nedenfor.

Departementet er ellers enig med Kristne Friskolers forbund i at det ville vært oppklarende om alle stiftelser bruker forkortelsen STI til slutt i navnet.

Maskinelt tillegg av «stiftelse» eller «STI» i navnet

Selv om gjeldende § 2-2 tiende ledd i foretaksnavneloven sier at foretaksnavnet til næringsdrivende stiftelser «skal inneholde» ordet stiftelse eller «selveiende institusjon», er det likevel 32 næringsdrivende stiftelser som ikke har ordet stiftelse, forkortelsen STI (eller «selveiende institusjon») i foretaksnavnet. Disse oppfyller dermed ikke foretaksnavnelovens gjeldende krav til foretaksnavn. Som nevnt foran, er det også omtrent 3 500 alminnelige stiftelser som ikke har ordet stiftelse eller forkortelsen STI i navnet.

Høringsinstansene gir også støtte til departementets forslag om å sette inn forkortelsen STI bakerst maskinelt i navnet til de stiftelsene som ikke har ordet stiftelse i navnet når lovendringen trer i kraft.

Flere høringsinstanser peker på at dette vil medføre at disse stiftelsene vil måtte endre navnet sitt i vedtektene. Det ble også stilt spørsmål ved hvordan dette er tenkt løst mot omdanningsreglene i stiftelsesloven kapittel 6. Departementet er enig med de høringsinstansene som peker på at forholdet til omdanningsreglene i stiftelsesloven må løses på en hensiktsmessig måte.

For næringsdrivende stiftelser finnes det allerede et unntak i stiftelsesloven om at omdanning ikke gjelder for enkelte særlige former for vedtektsendringer. Stiftelsesloven § 45 tredje ledd bokstav b sier at reglene om omdanning i stiftelsesloven kapittel 6 ikke gjelder for «vedtektsendring som er nødvendig for å bringe vedtektene i samsvar med de krav som gjelder for næringsdrivende stiftelser». Slike vedtektsendringer kan vedtas av styret. I merknaden til denne bestemmelsen i Ot.prp. nr. 15 (2000−2001) i kapittel 6 står det at det «for eksempel [kan] dreie seg om at styret tar inn en bestemmelse i vedtektene om firma, jf § 10 annet ledd». Firma er et gammelt ord for foretaksnavn.

Dersom STI maskinelt blir lagt til bakerst i navnet til de næringsdrivende stiftelsene som ikke har «stiftelse» eller STI i foretaksnavnet i dag, vil styret måtte vedta en navneendring i vedtektene og melde denne til Stiftelsestilsynet. Det er deretter Stiftelsestilsynet som skal godkjenne endringen og registrere denne i Stiftelsesregisteret.

Stiftelsesloven § 45 tredje ledd sammen med uttalelsene i forarbeidene innebærer at § 49 første punktum om at skal det innhentes uttalelse fra oppretteren, ikke gjelder for denne typen endringer for næringsdrivende stiftelser.

De 32 næringsdrivende stiftelsene som må endre vedtektene som følge av et maskinelt tillegg av forkortelsen STI, må få en viss tid på seg til å gjennomføre navnendringen i vedtektene. Samtidig vil styret kunne ta stilling til om foretaksnavnet bør endres på annen måte enn ved tillegget av STI.

Etter departementets vurdering bør det etableres en tilsvarende enkel ordning for endring av navnet til alminnelige stiftelser. Departementet foreslår et tillegg i § 45 tredje ledd for navnendring for alminnelige stiftelser.

Se forslaget til stiftelsesloven § 45 tredje ledd ny bokstav c og merknaden til bestemmelsen i punkt 12.5.

Etter lovforslaget romertall VI nr. 3 kan departementet gi nærmere overgangsbestemmelser. Departementet vil vedta overgangsregler slik at stiftelser som får tillegget STI lagt til i navnet/foretaksnavnet, får tilstrekkelig tid på seg til å endre vedtektene.

Fjerne begrepet «selveiende institusjon»

Departementet opprettholder også forslaget om å fjerne alternativet «selveiende institusjon» i foretaksnavneloven § 2-2 tiende ledd. Etter en naturlig språklig forståelse kan begrepet også omfatte foreninger, og betegnelsen er derfor ikke egnet som en entydig henvisning til organisasjonsformen stiftelse. Som nevnt i punkt 7.1.2, er det per 1. desember 2023 ingen stiftelser som har «selveiende institusjon» i foretaksnavnet. Endringen vil dermed ikke ha noen virkninger for eksisterende stiftelser.

Departementet er enig med de høringsinstansene som påpeker at ordlyden i foretaksnavneloven må være lik ordlyden i stiftelsesloven. Departementet foreslår derfor å innta alternativet STI i foretaksnavneloven, slik at næringsdrivende stiftelser også kan velge forkortelsen STI i foretaksnavnet.

For næringsdrivende stiftelser som også skal registreres i Foretaksregisteret, er det vesentlig å beholde en separat regel i foretaksnavneloven fordi denne loven gir enerett til foretaksnavnet. Alminnelige stiftelser vil ikke være registrert i Foretaksregisteret, og oppnår dermed ikke denne beskyttelsen.

Se forslaget til endringer i foretaksnavneloven § 2-2 tiende ledd, og merknaden til bestemmelsen i punkt 12.2.

Til forsiden