Historisk arkiv

Fremmer nordnorske interesser i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs regional- og arktiske politikk samt Northern Dimension-programmet er de tre viktigste satsningsområdene for Nord-Norges Europakontor. I tillegg er de særlig opptatt av EUs maritime politikk, med vekt på fiskeripolitikken. Intervjuet med spesialrådgiver Rune Bakkevoll er det første i vår artikkelserie om de norske regionkontorene i Brussel.

Nord-Norges Europakontor i Brussel ble etablert i 2005, og ligger i gangavstand fra Europakommisjonen. De fire ansatte bruker mye tid på analyse og kompetanseheving om EU og EØS. Kontoret har som målsetning å være både en døråpner gjennom nettverksbygging, en initiativtaker og en arenaskaper.

– Med hensyn til arktisk politikk innebærer målet om å være en arenaskaper at vi diskuterer ulike problemstillinger knyttet til Arktis, som er et fagfelt vi jobber mye med. Dette gjør vi gjennom å arrangere seminarer om arktisk politikk, for eksempel om skipsfart i arktiske farvann, forteller spesialrådgiver Rune Bakkevoll ved Nord-Norges Europakontor.

Foruten Bakkevoll er direktør Stein Ovesen, seniorrådgiver Ole Magne Kolstad og praktikant Victoria Braathen ansatt ved kontoret.

Initiativtaker
I forhold til endringer som omfatter regionalpolitikk ønsker kontoret å være en initiativtaker.

– Det betyr for eksempel at vi følger med på hva Lisboa-traktaten vil bety for regionalpolitikken og spesielt hvilken betydning den vil kunne ha for Nord-Norge, sier Bakkevoll.

Andre politiske områder kontoret ønsker å være en initiativtaker på er regionalpolitikken, arktisk politikk, fiskeripolitikk og ”Northern Dimension”.

Northern Dimension
"Northern Dimension", eller den nordlige dimensjon, er et program der Russland, Island, Norge og EU er likeverdige partnere. Programmet dreier seg blant annet om transport og logistikk, for eksempel opprettelse av transportkorridorer. Andre viktige områder er miljø, helse og kultur.

- Det eksisterer mange spennende ideer for utvikling av logistikksystemer i regionen, sier Bakkevoll. Blant annet kan Nord-Norge bli en del av en transportkorridor som går helt til Kina. Her er mange muligheter knyttet til skipstrafikk og man kan også se for seg at nordnorske havner kan få en mer sentral rolle ved transport av råvarer fra Nord-Sverige og Nord-Finland. Dette kan bidra til å minske trafikkbelastningen i Østersjøen, samt å få transport fra vei til havs, noe som er et mer miljøvennlig alternativ.

Regionalpolitisk samarbeid
NSPA (Northern Sparsely Populated Areas) er Nord-Norges Europakontors viktigste samarbeidspartner i Brussel. Nord- og Øst-Finland, Nord- og Midt-Sverige utgjør sammen med Nord-Norge NSPA-regionen, som er den minst befolkede delen av Europa. Alle regionene har kontorer i Brussel rett i nærheten av hverandre.

– Vi har et relativt formelt regionalpolitisk samarbeid med europafokus. For oss er dette en fin måte å få fremmet regionale synspunkter på, og vi har et veldig tett og godt samarbeid, sier Bakkevoll. NSPA har dialog og møter med generaldirektoratet for regionale spørsmål (DG REGIO), representert ved generaldirektør Dirk Ahner. NSPA og Ahner har hatt flere møter rundt regionens framtidsstudie “Strong, Specific and Promising”. Det siste av disse møtene fant sted 28. januar, der høytstående politiske representanter fra regionen la frem perspektiver på utvikling i regionen og EUs fremtidige regionalpoltikk (les mer her).

Rune Bakkevoll forteller videre at kontoret ønsker å vise regionens potensiale og hvordan en god regionalpolitkk dermed kan bidra til økt verdiskapning, ikke bare for regionen selv, men for hele Europa.

– Gjennom NSPA-samarbeidet drar vi også fordeler av at Sverige og Finland har nasjonale kontakter i Kommisjonen, og både Nord-Sverige og Nord-Finland har representanter i Europaparlamentet. Dette gir oss tilgang til informasjon og påvirkning gjennom NSPA. Nord-Norges Europakontor har ikke noe formelt samarbeid med de andre norske regionkontorene i Brussel. Det regionale samarbeidet foregår i Norge, forklarer Bakkevoll.

Barentsprofil
Kontoret samarbeider med flere partnere i Norge, deriblant NHO Troms og Nordland, Landsdelsutvalget og Tromsø og Bodø kommune. I tillegg kommer Barentssekretariatet, som ligger i Kirkenes og har fokus på relasjoner til Russland. Nord-Norges Europakontor ønsker å ha en barentsprofil, hvor spesielt Russland er viktig for Nord-Norge.

– Vi ønsker å styrke vår barentsprofil, mens sekretariatet vil styrke sin europapolitikk, sier Bakkevoll. Som de andre regionkontorene er han og kollegene med under det årlige arrangementet ”Open Days” i Brussel. I fjor hadde de også et lokalt arrangement i Murmansk. Tema for Open Days varierer fra år til år. I fjor var Barentssamarbeidet og mulighetene for økt satsning på fornybar energi i NSPA-regionen temaer for egne seminarer.

Nord-Norges Europakontor ønsker dessuten å bidra til markedsføring av Nord-Norge i europeiske miljøer, samt fremme den internasjonale aktiviteten og kompetansen i Nordland og Troms.