Historisk arkiv

Fokuserer på utdanning og maritim politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Utdanning og maritim politikk er to viktige saksområder for Sørlandets Europakontor i Brussel. I disse dager jobbes det for å markere Agders felles holdninger på det maritime området overfor EU. En ny strategi for Nordsjøen og Den engelske kanal er et annet satsingsområde, forteller leder Ingebjørg Sveen Brunborg ved Sørlandets Europakontor i vår serie om norske regionkontorer i Brussel.

Ingebjørg Sveen Brunborg fra Haugesund leder Sørlandets Europakontor i Brussel, hvor hun har jobbet i åtte år. På samme kontor jobber praktikant Hanne Amalie Sklett Larsen fra Søgne, som i slutten av februar er ferdig med sin seks måneder lange periode i Brussel og da vender hjem til Norge for en ny utplassering i Trainee Sør.

Sørlandets forlengede arm i Brussel ble etablert i 2005. De to damene har mye å stelle med. De deltar på møter, konferanser og seminarer, og rapporterer hjem til Tor Arne Johnsen, som er daglig leder for kontorets avdeling i Kristiansand, etablert i mai 2009.

Variert arbeidsdag

– Det er mye som skal sendes hjemover, så det blir en del skrivearbeid. Vi jobber på en måte ganske likt fagrådene i den norske EU-delegasjonen ved at vi samler inn mye informasjon, og så sender denne informasjonen hjem. Men vi jobber på grassrotnivå og går mer i dybden på aktuelle spørsmål om Sørlandet, sier Brunborg, som legger til at nettverksbygging er en kontinuerlig del av jobben.

Sørlandets Europakontor tar også imot besøkende fra Norge, enten det er folk fra fylkesutvalg, kommuner, skoler eller bedrifter, og legger opp program for dem. Ofte har deltakerne fått en orientering i Norge før de drar, slik at de har en viss peiling før de ankommer Brussel og får ytterligere informasjon på foredrag med eksempelvis EU-delegasjonen, EFTA, ESA eller Kommisjonen.

Strategi for Nordsjøen

To saksområder får spesielt mye oppmerksomhet i 2010: Utdanning og maritim politikk. Brunborg vil fremover jobbe mest med maritim politikk, og da særlig med et posisjonsnotat.  Hensikten med det er å synliggjøre Agders felles holdninger på det maritime området overfor EU, og hun håper det skal bidra til at Agders interesser i sterkere grad blir ivaretatt i nasjonale og europeiske prosesser. Posisjonsnotatet skal om kort tid vedtas av fylkestingene i Vest- og Aust-Agder fylkeskommuner.

Videre er det årlige arrangementet ”Open Days” en viktig nettverksarena. For tjedre år på rad er Sørlandet med i et konsortium med regioner fra land rundt Nordsjøen og Den engelske kanal, deriblant Sverige, Tyskland, Nederland, Frankrike og England. De kommer sammen for å diskutere felles muligheter og målsetninger, og i år handler det blant annet om utvikling av en strategi for Nordsjøen og Den engelske kanal.

Vekt på utdanning

Et mål for Sørlandets Europakontor er å gjøre skoler på Sørlandet til attraktive samarbeidspartnere for europeiske skoler, først og fremst ved at Agder skal få økt deltagelse i europeiske prosjekter. Ifølge Brunborg ligger Agder i dag langt nede på lista når det gjelder deltakelse i prosjekter.

– Derfor arrangerer vi motivasjonsseminarer for deltagelse i europeiske utdanningsprosjekter. Vi arrangerer også seminarer rettet mot lærere og administrasjonen i skolene, forteller Brunborg.

Seminarene holdes på Sørlandet, mens kontoret i Brussel tar utgangspunkt i EUs utdanningspolitikk og informerer om det som skjer i Brussel. Det skal blant annet holdes et motivasjonsseminar på Sørlandet for rektorer i videregående skoler til høsten og et tilsvarende seminar i Brussel, også det for rektorer.

Kompetanseheving

For å øke kompetansen om EU, EØS-avtalen og EU-programmer holder Sørlandets Europakontor også møter og seminarer på Sørlandet og i Brussel om for eksempel forskning, energi og maritim politikk. Brunborg og Larsen deltar i tillegg på konferanser på vegne av norske aktører.

Sørlandets Europakontor tilbyr dessuten ansatte i kommuner og fylkeskommuner å jobbe i Brussel i fem til ti uker som hospitanter. De får da en mulighet til å jobbe med EU-relaterte saker innen sitt fagområde, men de må ha en klar målsetning med Brussel-oppholdet og det må være relatert til jobben hjemme.