Historisk arkiv

Regjeringen setter storbyene på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- For første gang får Norge en helhetlig storbypolitikk. Det sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg når hun i dag legger frem stortingsmeldingen om storbypolitikken.Storbyene utgjør en viktig vekstfaktor i forhold til områdene rundt. Det er derfor viktig å se storbyenes rolle i både et nasjonalt og et regionalt perspektiv. Meldingen tar også opp de spesielle problemene storbyene har, særlig de sosiale utfordringene. (09.05.2003) Erna Solberg på pressekonferansen på Asylet i Oslo 9. mai.Statsrådens presentasjon (PowerPoint)

Pressemelding

Nr.: 50/2003
Dato: 09.05.2003

Regjeringen setter storbyene på dagsorden

- For første gang får Norge en helhetlig storbypolitikk. Det sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg når hun i dag legger frem stortingsmeldingen om storbypolitikken. – Storbyene utgjør en viktig vekstfaktor i forhold til områdene rundt. Det er derfor viktig å se storbyenes rolle i både et nasjonalt og et regionalt perspektiv. Meldingen tar også opp de spesielle problemene storbyene har, særlig de sosiale utfordringene.

Storbyene har en rekke store utfordringer. De sosiale utfordringene knyttet til rus og psykiatri blir drøftet nærmere i kommuneproposisjonen. Det vil bli satt i gang en rekke forsøk der byene får større frihet og ansvar til å løse egne problemer knyttet til blant annet barne- og familievern, forsøpling, samferdsel og SATS (samordning av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten).

- De store byene har gode forutsetninger for å løse flere oppgaver og påta seg et større ansvar hvis de bare får muligheten, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
– Ved å gi storbyene flere oppgaver i en forsøksperiode på fire år følger Regjeringen opp en overordnet politikk som innebærer at flere oppgaver skal løses og beslutninger fattes nærmest mulig innbyggerne. Dette styrker lokaldemokratiet og innbyggernes mulighet til å påvirke innholdet i tjenestene.

- Samordning av de viktigste velferdstjenestene kan dessuten gi brukerne en enklere, tryggere og en mer individuell behandling, samtidig som det gir kommunen større mulighet til å se velferdsordningene i sammenheng med andre viktige kommunale oppgaver, uttaler kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Utfordringene knyttet til byutvikling krever at staten opptrer mer helhetlig overfor byene. Dette vil gjøre det lettere for byene å drive langsiktig planlegging. Også storbyenes kompetanseutvikling og evne til nyskaping vil få større styrke når byene og staten fører en aktiv dialog. Samordningen av statlig politikk vil bli gitt en viktig plass i storbypolitikken.

Andre pressemeldinger:

Her finner du storbymeldingen.


Erna Solberg Erna Solberg på pressekonferansen på Asylet i Oslo 9. mai.