Historisk arkiv

Hvilke personer blir valgt til Stortinget?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen overleverte Valglovutvalgets innstilling – NOU 2001:3 til statsråd Sylvia Brustad.

Pressemelding

Nr.: 13/2001
Dato: 30.01.2001

Hvilke personer blir valgt til Stortinget?

En jevnere fordeling av stortingsmandatene på valgdistriktene, velgerne bør få økt innflytelse på personsammensetningen og kommunene overtar ansvaret for forhåndsstemmegivningen fra Posten. Dette er noen av forslagene fra valglovutvalget.

Utvalgets leder, fylkesmann Sigbjørn Johnsen, overleverte utvalgets innstilling – NOU 2001:3 Velgere, valgordning, valgte – til kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad i dag.

Utvalget foretar i sin innstilling en prinsipiell drøfting av temaene valg, demokrati og deltakelse. I tillegg er valglovens bestemmelser gjennomgått i detalj. Utvalget legger fram forslag til en ny lov om valg og folkeavstemninger.

Blant de viktigste forslagene fra utvalget kan nevnes:

  1. et nytt prinsipp for fordeling av stortingsmandatene på valgdistriktene. Dette skal gi bedre proporsjonalitet, både geografisk og politisk
  2. økt innflytelse for velgerne når det gjelder personsammensetningen – både i Stortinget, fylkestingene og kommunestyrene
  3. kommunene overtar ansvaret for mottak av forhåndsstemmer innenriks
  4. lovverket forenkles
  5. generell adgang til forsøk i forbindelse med valg, for eksempel elektronisk stemmegivning

- Det er et viktig arbeid som nå er fullført, sier statsråd Sylvia Brustad i en kommentar. - Valg og valgordning er sentrale elementer i vårt demokrati. Valgloven og valgordningen skal sikre en rettferdig sammensetning av de direkte folkevalgte organene. Systemet må ha bred tillit i befolkningen.

- Jeg ser nå fram til å gå grundig gjennom innstillingen og studere utvalgets drøftinger og forslag, sier statsråden videre.

Utvalgets innstilling vil bli sendt ut på høring. Regjeringen vil legge fram en odelstingsproposisjon med forslag til en ny valglov. Dette vil trolig skje i vårsesjonen 2002. eventuelle endringer kan da iverksettes med virkning for kommunestyre- og fylkestingsvalget 2003.

- Det bør være bredest mulig enighet omkring valgordningen og valgloven. På den måten kan vi sikre at opinionen har tillit til systemet, og unngå at det blir stadige endringer i regelverket. Jeg vil legge stor vekt på å sikre en slik enighet når forslagene skal behandles i Stortinget, sier statsråd Brustad til slutt.

Vedlegg:

Oppsummering av Valglovutvalgets innstilling

Oppsummering av utvalgets forslag til lovendringer