2 Bakgrunn for lovforslaget
Kunnskapsdepartementet har som lovforvalter, tilsynsmyndighet og tilskuddsyter et overordnet ansvar for studentvelferden i høyere utdanning. Departementet beslutter om studentsamskipnader skal opprettes, legges ned eller slås sammen, jf. studentsamskipnadsloven § 2 tredje ledd. Universitetene og høyskolene har ansvaret for studentenes læringsmiljø, og skal i samarbeid med studentsamskipnadene legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og god studentvelferd, jf. universitets- og høyskoleloven § 4-3 første ledd og lov om studentsamskipnader § 5. Studentsamskipnadene har til oppgave å ta seg av studentenes velferdsbehov ved det enkelte lærested, jf. studentsamskipnadsloven § 3 første ledd. Studentsamskipnadene er egne rettssubjekter hvor øverste myndighet er styret, der studentene kan velge å ha flertall.
Med virkning fra 1. januar 2013 ble det vedtatt endringer i studentsamskipnadsloven med begrunnelse å sikre likeverdig studentvelferd i hele landet. I lovens § 6 syvende ledd ble det fastsatt krav om tilslutning fra to tredeler av styrets medlemmer i visse saker.
I høringsrunden forut for lovendringen og i ettertid kom det mange innsigelser mot denne bestemmelsen fra blant annet studentsamskipnadene og studentene.
Under Stortingets behandling av saken, jf. Innst. 319 L (2011–2012), var Kirke-, utdannings- og forskningskomiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre imot innføring av bestemmelsen. Det ble vist til at endringen kan utvanne og overkjøre studentenes brukerstyring som er et overordnet prinsipp i styringen av studentsamskipnadene. Disse medlemmene mente at styrenes kompetanse heller burde styrkes, framfor å redusere studentenes makt i studentsamskipnadsstyrene.
Kunnskapsdepartementet mener at § 6 syvende ledd ikke tjener den hensikten den var tiltenkt. Studentens medvirkning og styring av egen studentvelferd har vært et helt sentralt element i studentsamskipnadsordningen. Kravet om tilslutning fra to tredeler av styrets medlemmer i enkelte saker vil etter departementets vurdering kunne være med på å undergrave studentenes brukerstyring. Kunnskapsdepartementet foreslår derfor å fjerne bestemmelsen fra loven.