Prop. 94 L (2009–2010)

Endring i lov 16. juli 1999 nr. 66 om Schengen informasjonssystem (SIS)

Til innholdsfortegnelse

4 Nærmere om endringsforslaget

4.1 Høringsnotatet

Høringsnotatet viste til at tollmyndighetene de senere år er tillagt flere og mer varierte kontrolloppgaver fordi tilstedeværelsen på grensen setter organisasjonen i førstelinjeposisjon for å avdekke og bekjempe grenseoverskridende kriminalitet. Ved kontrollutvelgelse i grensenære områder er imidlertid tidsaspektet kritisk, og dagens rettstilstand med oppsjekk i SIS via Kripos hindrer etter tollmyndighetenes syn aktive observasjoner av SIS-registrerte gjenstander og personer.

Det ble spesielt poengtert at tollmyndighetene bør ha online tilgang til de samme opplysninger som politiet for å kunne utføre bistandsplikten etter utlendingsloven. Samtidig ble det vist til at rett til direkte søk i SIS også vil bidra til bedre utnyttelse av tilstedeværelsen på grensen ved å sette tollmyndighetene i stand til å fange opp inn- og utførsel av motorkjøretøyer som er stjålet, forsvunnet eller etterlyst, og varsle politiet/stanse objektet for kontroll før gjenstander, herunder kjøretøy, registrert i medhold av §§ 8 eller 9 forsvinner ut av eller inn i landet. På denne bakgrunn ble SIS-loven § 12 foreslått endret slik at tollmyndighetene gis rett til direkte søk i SIS uten andre begrensninger enn at opplysningene må være relevante for grensekontrollen eller annen kontroll tollmyndighetene foretar.

Det ble videre redegjort for at praktisk gjennomføring av en rett til direkte søk i SIS for tollmyndighetene krever endring i SIS-forskriften § 1-6 annet ledd, slik at toll- og avgiftsdirektøren gis kompetanse til å bemyndige kvalifisert personell. Øvrige lov- og forskriftsendringer ble ikke ansett nødvendige.

4.2 Høringsinstansenes syn

Finansdepartementet, Forsvarsdepartementet, Toll- og avgiftsdirektoratet, Utlendingsdirektoratet, Det nasjonale statsadvokatembetet, Vegdirektoratet og NHO støtter forslaget om å gi tollmyndighetene rett til direkte søk i SIS. Når det gjelder hensynet til personvern, legger NHO vekt på at tollmyndighetene vil være underlagt de samme saksbehandlingsregler som gjelder for de instanser som allerede i dag har tilgang til SIS, herunder taushetsplikt. Fornyings- og administrasjonsdepartementet har ingen merknader til at ansatte i tollmyndigheten gis tilgang til å foreta direkte oppslag i SIS ved utøvelse av grensekontroll og annen kontroll, forutsatt at antall ansatte med slik tilgang begrenses til det som er strengt nødvendig og at all deres bruk av registeret logges.

Politidirektoratet er også på generelt grunnlag positiv til forslaget, og viser til at direkte tilgang for tollmyndighetene vil lette arbeidsbelastningen i begge etater. Det moment at tollmyndighetene allerede har lovlig adgang til informasjonen gjør problemstillingen ytterligere forenklet. Direktoratet peker likevel på utfordringer knyttet blant annet til at tollvesenet ikke har myndighet til å pågripe personer eller beslaglegge gjenstander basert på de treff man får i SIS, og mener det bør lages retningslinjer for hvilke opplysninger det anses nødvendig for tollmyndighetene å søke direkte i.

Datatilsynet er gjennomgående kritisk til forslaget og viser til at enhver utvidelse av tilgangen til et eksisterende personregister medfører en økt spredning av registeropplysingene. Det fører i sin tur til større belastninger for personvernet. Tilsynet mener høringsnotatet ignorerer de personvernmessige utfordringene forbundet med å gi tollmyndighetene rett til direkte søk, og ber departementet ta de personvernmessige implikasjoner nøye med i betraktning ved den nærmere vurderingen av om slik tilgangsutvidelse skal gjennomføres.

Forsvarergruppen av 1977 uttaler at forslaget ikke bør vedtas, under henvisning til at forsøk på bekjempelse av ulovlig innvandring og alvorlig kriminalitet gjennom økt grensekontroll har vært mislykkede, og kan være i strid med grunnleggende menneskerettighetsprinsipper.

4.3 Departementets vurdering

Departementet bemerker at tollmyndighetenes funksjon og kontrolloppgaver gir etaten et tjenstlig behov for opplysninger registrert i SIS, og anser anmodningen om online søketilgang saklig begrunnet i lys av utviklingen det siste tiåret. Siden Norge ble medlem av Schengensamarbeidet er Schengenområdet utvidet med ti nye medlemsland. Det internasjonale tollsamarbeidet er intensivert, og kontroll av varer og transportmidler har fått økende betydning for å avdekke grenseoverskridende kriminalitet. Tollmyndighetenes plikt til å bistå politiet ved inn- og utreisekontroll er nylig nedfelt i utlendingsloven, og det bør sikres at ikke annet regelverk virker hemmende for etatens mulighet til å yte forventet bistand og samarbeid. Online søketilgang kan gjøre det lettere for tollmyndighetene å bruke SIS som et analyseverktøy tilpasset dagens arbeidsmetoder, og generelt bidra til bedre utnyttelse av opplysningene i SIS i samsvar med informasjonssystemets formål. I denne sammenheng fremstår innvendingene fra Forsvarergruppen av 1977 som mindre relevante.

Hensynet til personvernet og derunder Datatilsynets kritiske merknader til forslaget er vurdert, men departementet finner ikke at søketilgang for tollmyndighetene vil gi slike konsekvenser for personvernet at det ikke bør gjennomføres. Forslaget vil forenkle og effektivisere en eksisterende tiltrengt tilgang til SIS, og bringer lite materielt eller prinsipielt nytt inn i regelverket. Det følger av både § 12 og § 13 i SIS-loven at brukerne av registeret bare skal skaffe seg tilgang til de opplysninger som er nødvendige for å ivareta deres oppgaver. Det forutsettes, på samme måte som for politiet, at tollmyndighetene utøver søketilgangen i samsvar med gjeldende regelverk og de krav som ellers følger av etatens ansvar og oppgaver, herunder til behandling av personopplysninger.

Rekkevidden av norske tollmyndigheters kompetanse i forhold til andre europeiske lands tollmyndigheter har vært problematisert under høringen. Departementet er kjent med at tollmyndighetene i andre Schengenland som har rett til direkte søk ofte har pågripelseskompetanse, men ser det like fullt relevant å effektivisere norske tollmyndigheters tilgang til SIS slik at informasjonssystemet kan nyttiggjøres best mulig, både nasjonalt og i internasjonalt samarbeid, innenfor de fullmakter etaten har. Alle treff i SIS for tollmyndighetene forutsetter, som i dag, et fungerende operativt samarbeid med lokalt politi i situasjoner som krever bruk av tvangsmidler under politiets ansvar og hjemler.

Departementet opprettholder forslaget i høringsnotatet om endring av SIS-loven § 12 første ledd bokstav a slik at tollmyndighetene får rett til direkte søk i SIS på lik linje med politiet når de utøver grensekontroll og annen kontroll. Bemyndigelseskompetanse for tollmyndighetene må inntas i SIS-forskriften § 1-6. I tråd med gjeldende ordning går departementet inn for at kompetansen legges til lederen for vedkommende organ, i dette tilfellet toll- og avgiftsdirektøren. Departementet bemerker at både lov og forskrift stiller kvalifikasjons- og oppfølgingskrav som legger føringer for personkretsen som kan bemyndiges. Ytterligere føringer anses unødvendige.