4 Fremskaffelse av JSM – status
Utvikling av missilet
En vesentlig del av utviklingen av JSM er gjennomført, og det grunnleggende designet er ferdigstilt. Teknologisk er missilet tilstrekkelig modent iht. de krav som stilles ved oppstart av integrasjon på F-35. Den videre utviklingen av JSM er planlagt og koordinert med utviklingen og Block 4-oppgraderingen av F-35. Utviklingen av JSM vurderes således å være i rute med sikte på oppnåelse av full operativ evne (FOC) for norske F-35 i 2025.
JSM utvikling trinn 2 ble konkludert ved gjennomføringen av CDR høsten 2013. CDR innehar et tilstrekkelig detaljert design for start av kvalifiseringen av missilet.
I etterkant av ferdigstillelsen av JSM utvikling trinn 2, og i påvente av en eventuell oppstart av JSM utvikling trinn 3, ble det inngått en brofasekontrakt mellom Forsvaret og Kongsberg Defence & Aerospace. Som orientert om i Prop. 136 S (2012–2013) var formålet med brofasekontrakten å opprettholde momentum i utviklingen og sikre bibehold av kompetanse. Kontraktens omfang var på 479 millioner kroner. Ved en godkjenning av JSM utvikling trinn 3, vil kostnadene knyttet til brofasen inngå som en del av dette trinnet.
Som en del av utviklingen må missilet ha nådd et beskrevet teknologisk modenhetsnivå før den fysiske integrasjonsprosessen i Block 4 starter opp. Som en ekstra kvalitetssikring har Forsvaret, i samarbeid med amerikanske myndigheter, benyttet det amerikanske Institute for Defence Analysis til å gjøre en uavhengig vurdering av JSMs teknologiske modenhetsnivå. Forsvaret konkluderte, blant annet basert på samme rapporten fra Institute for Defence Analysis, med at JSM tilfredsstiller det nødvendige modenhetsnivået.
Integrasjon av missilet
Som et resultat av tett dialog med sentrale partnerland som USA, Storbritannia og Australia, har Norge lykkes med å få aksept for viktigheten av at F-35, etter Block 4-oppgraderingen, møter alle partneres behov til operativ evne, inkludert sjømålskapasitet. På bakgrunn av dette er JSM sikret prioritet på test- og ingeniørkapasitet innenfor det flernasjonale programmet i Block 4- oppgraderingen.
I Prop. 110 S (2010–2011) ble det vurdert som et realistisk mål å få etablert et flernasjonalt samarbeid for integrasjonen av JSM etter JSM utvikling trinn 2. Målsettingene var å kunne dele integrasjonskostnadene på flere og dermed redusere totalkostnadene for Norge, og sikre støtte slik at JSM nådde opp i partnerskapets prioritering av test- og ingeniørressurser i Block 4. Til tross for en betydelig innsats fra norske myndigheter og Kongsberg Defence & Aerospace rettet mot å få med mulige partnere til å dele på integrasjonskostnadene, har dette arbeidet hittil ikke lykkes. De mest interesserte partnernasjonene har vært Australia, Canada og delvis Italia og USA, som alle har uttrykt et operativt behov for sjømålskapasitet fra fly. Australia har i sin anskaffelsesplan lagt til grunn at de skal ha etablert en evne til angrep mot sjømål (Maritime Strike Capability) med sine F-35 fra 2023. Australske myndigheter følger utviklingen av JSM tett og gir uttrykk for at JSM er en meget god kandidat, men at deres valg av våpen ikke vil finne sted før i 2017. Canada har vært fokusert på gjennomføring av sin reviderte nedvalgsprosess hvor valg av kandidat og leveransene av fly og våpen er utsatt i forhold til opprinnelig plan. Italia har signalisert interesse, men har økonomiske utfordringer knyttet til ettervirkningene av finanskrisen. Som del av Italias arbeid med å redusere offentlige utgifter, vurderes også helheten i det italienske F-35 programmet.
Norge har prioritert det bilaterale arbeidet mot amerikanske myndigheter på alle nivåer for å sikre støtte til kvalifisering og integrasjon av JSM. Herunder ble det etablert en amerikansk-norsk JSM-arbeidsgruppe i 2011 for informasjonsutveksling og koordinering av behovet for amerikansk støtte. Gjennom denne arbeidsgruppen tilrettelegges arbeidet med kjøp av tjenester og materiell fra det amerikanske forsvaret, for å ferdigstille utvikling og kvalifisering av missilet før integrasjonen kan starte.
I Prop. 110 S (2010–2011) var det daværende regjerings vurdering at dersom målet om ett flernasjonalt samarbeid om den videre utvikling og integrasjon av JSM ikke ble oppnådd, ville det ikke være grunnlag for å gå videre med senere trinn av utviklingen og etterfølgende anskaffelse av missilet. Selv om det så langt ikke har lykkes å få med partnere, er det en betydelig og økende interesse for JSM og de operative egenskaper dette missilet vil tilføre F-35. Som ett resultat av dette er det regjeringens vurdering at det er ett betydelig markedspotensial for JSM hos andre nasjoner. I tillegg kommer at JSM oppfyller de operative kravene Norge har satt til en slik kapasitet. På bakgrunn av en samlet vurdering av JSM operative betydning for Forsvaret både nasjonalt og i aliansesammenheng, samt betydningen av JSM for industriell verdiskapning og kompetanse, er det regjeringens anbefaling at man går videre med utvikling og integrasjon av JSM.